Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Davor Božinović sastao se s iranskim zamjenikom ministra

Državni tajnik za europske integracije Davor Božinović sastao se jučer sa zamjenikom iranskoga ministra vanjskih poslova Mehdijem Safarijem nadležnim za europske poslove i poslove Zajednice nezavisnih država i s njime razgovarao o stanju bilateralnih odnosa, međunarodnoj sigurnosti, stanju ljudskih prava, gospodarskoj i regionalnoj suradnji, te stanju na Bliskom istoku, priopćeno je u ponedjeljak iz ministarstva vanjskih poslova.

Državni tajnik Božinović informirao je zamjenika ministra Safarija o pripremama za ulazak Hrvatske u NATO, te o stanju pregovora s Europskom unijom. Istaknuo je pravo svake zemlje na miroljubivu upotrebu nuklearne energije, ali na transparentan način i uz poštovanje ugovora o neširenju nuklearnog oružja. U tom kontekstu naglasio je potrebu poštovanja relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kaže se u priopćenju.

Naglasio je čvrstu opredijeljenost Hrvatske u globalnoj borbi protiv terorizma, čemu je Hrvatska posvetila i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti koja je pod presjedanjem predsjednika Republike Hrvatske održana 9. prosinca u New Yorku. Govoreći o sudjelovanju hrvatskih postrojbi u NATO-ovoj misiji u Afganistanu, ISAF-u, Božinović je ukazao na važnost koju susjedne države imaju za stabilnost i napredak Afganistana, dodaje se u priopćenju.

Izrazio je tom prigodom podršku bliskoistočnom mirovnom procesu i rješenju koje će omogućiti mirnu egzistenciju dviju država, palestinske i izraelske, te ukazao na važnost koju poštivanje povijesnih činjenica vezanih za holokaust ima za postizanje mira na Bliskom istoku.

Na sastanku je bilo riječi i o stanju na jugoistoku Europe te regionalnoj suradnji. Istaknuto je kako je uz poštovanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, vjerska i ideološka umjerenost recept za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine, kaže se u priopćenju.

Post je objavljen 16.12.2008. u 12:37 sati.