Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/topsicret

Marketing

profesor

Profesor Poljicki živi na četvrtom katu zgrade izgrađene prije nekoliko godina i njegovi prozori gledaju na gradsku rivu. Luksuzna lokacija, rekli bismo, cijena kvadrata bila je takva da se samo šaputalo o njenoj vrtoglavoj visini, što naravno nije smetalo jednom takvom gospodinu da šuti o istoj. Mnogi su se pitali odakle mladom gospodinu novac, jer kao što je opće poznato, profesorske plaće i nisu bog zna što, a njemu nije ni brada pošteno narasla, no nitko se nije usudio izravno postaviti takvo pitanje. Bilo bi previše uvrijedljivo. Stoga su o toj temi radije razglabali u gradskoj kavani, kultnom mjestu srednje generacije koja još uvijek uz kavu ili čaj voli pročitati dnevni tisak.
Subotom sam običavao sjediti sam i promatrati ljude što dolaze, priznajem i slušati njihove nadasve zanimljive priče. Većinom su dolazili muškarci i čovjek bi se začudio da su oni i pričljiviji nego žene, znaju jednako puno informacija i vrlo ih voljno dijele između sebe. Fino sam rekao da tračaju. Koga stignu.
Društvance koje je bilo najglasnije sačinjavali su redom, profesor hrvatskog jezika, zvan Palatalizacija, taj mu je nadimak ostao još iz mojih gimnazijskih dana, vlasnik restorana "More" gospodin Bjelobradić, lokalni politički moćnik Ante i odvjetnik Perić Redić Sokić. Posljednji je dobio nadimak po tome što je uobičajeno naručivao sebi kavu a "Peri crveni sokić". Pero je naime bio njegov odvjetnički vježbenik, suhonjav momak, visok preko metar i devedeset, tih i samozatajan. Uzeo ga je u svoj ured jer je bio sin njegove sestre, tako da sve ipak ostaje u obitelji. I predmeti, i tajne i klijenti. Pero je rijetko navraćao u kavanu jer je netko morao raditi za vrijeme dok odvjetnik pravi pauzu i razmatra stanje u gradu sa svojim kompanjonima.
Ove subote je na tapetu bio profesor Poljicki.
-Kažu da je ona književnica što piše o napuštenim selima i drvenim prozorima, starinama, pustim kućama našeg kraja, posve izgubila glavu za njim. Kupila je prvo dalekozor, a na koncu i teleskop, a sve kako bi ga mogla promatrati. Prozori cijelog njegovog stana gledaju na rivu, svi osim prozora spavaće sobe. Samo taj gleda u susjednu zgradu, a kako je njen stan na istom katu, imala je prekrasan pogled na njegove večernje aktivnosti. Jadan čovjek, uopće nije bio svjestan što mu se događa. - pričao je okupljenima Perić.
-Ja sam čuo da mu je svake večeri slala po jednu ceduljicu, po malo opscenog sadržaja, u kojoj bi ga mamila slatkim riječima. Činila je to anonimno, paleći mu maštu. Siguran sam da je izgarao od znatiželje pitajući se tko je tajanstvena žena. - dodao je Ante.
-Promatrala ga je mjesecima, snimala, fotografirala žene koje su mu dolazile u kasne posjete i zatim mu u ceduljicama opisivala koliko bi mu ona radila bolje stvari od tih neznanih žena što su se mijenjale, svaki put neka druga. Hm, ja bih se da sam na njegovom mjestu bojao boleština. Previše je raspojasan i aktivan na tom polju.
-Mlad je, što ćeš, pa sjeti se ni mi nismo u njegovim godinama odbijali ni jednu. - nasmijao se Bjelobradić.
-A bome nam se nisu ni nudile kao njemu. - nekako je tužno konstatirao odvjetnik.
-Poludjela je kada je u njegovom krevetu vidjela svoju vlastitu kćer. Mala je znala za majčinu opsesiju, a kako je nikako nije mogla nagovoriti da je pusti na put u Ameriku, preko programa razmjene učenika na posljednjoj godini srednje škole, odlučila je majci servirati jednu šokantnu scenu. Večer za pamćenje. Obukla je najseksipilniji donji veš, majčine štikle i zavela profesorčića.
-Kažu da je majka čupala kosu gledajući je u njegovom naručju, vikala da je kurva, da će je ubiti kad je dohvati, toliko je galamila da su susjedi razbili vrata i ušli u stan misleći da joj treba pomoć i otkrili čime se bavi u kasne noćne sate, te zatekli in flagranti kćerkicu u jahaćem stavu i njenog profesora pastuha. To je valjda bila dodatna nastava. - šalio se Palatalizacija.
-Kad je Poljicki otkrio tko je tajna obožavateljica, kao i činjenicu da je dvostruko starija od njega, te da ga je uhodila, iselio se iz svoje spavaće sobe i od nje napravio smočnicu. - odvjetnik je trljao ruke - a ja sam mu predložio da je tuži, zastupat ću ga uz razumnu cijenu, ako se odluči na taj korak.
-Po školi bruji priča da su njegove snimke s brojnim ženama iz našeg malog gradića završile na you tube-u, te da je to učinila kćer nakon što se pomirila s majkom. Kao dokaz privrženosti i ruka pomirenja, valjda. Na kraju je majka popustila i uputila jedinicu preko bare, a sama se povukla u kuću za odmor koju je skupa s mužem, napravila na jednom otoku nešto sjevernije, valjda dok se strasti malo ne slegnu. A profesor i dalje predaje, kao da sve to nije njegov posao. Takav je naš mladi kolega, samouvjeren.

Znao sam za sporne događaje, a tko u našem gradu nije znao za najveći skandal koji se dogodio unatrag desetak godina, samo ja sam znao i još neke sočne detalje koje je dotična skupina propustila najviše zahvaljujući činjenici da se ne služe modernim tehnologijama u svakodnevnom životu onoliko koliko je to postalo uobičajeno među mlađim naraštajima. Kao na primjer da je Bjelobradićeva žena Poljickom dopustila da je zadovolji oralno vičući u transu kako njen "kuhar" to ne čini, da je Perićeva žena došla u krznenoj bundi ispod koje nije imala ništa, da je gospođa Palatalizacija imala fetiš štipkanja prstima mlađahnog profesora po debelom mesu te da je Antina žena voljela biti gore.
Nitko im to nije imao srca reći.

Nakon subotnje kave odlazio sam u nabavku namirnica. Pored mene su prolazile žene čija sam gola tijela gledao prošlu noć. Faca je taj profesor Poljicki. Kažu da je stan kupio novcem zadovoljnih žena.

Post je objavljen 15.12.2008. u 23:05 sati.