Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

MALVERZACIJE U VATROGASTVU?????

ĐAKOVO

Isprovocirana dodjelom navalnog vozila, vrijednoga tri milijuna kuna, Dobrovoljnoj udruzi Energa, Vatrogasna zajednica Grada Đakova danas je iznijela niz optužbi o nepravilnostima u djelovanju i nezakonitim radnjama na račun konkurentske vatrogasne postrojbe.

Zbog lažnoga prikazivanja broja vatrogasaca na dislokaciji u Makarskoj, što traje već godinama, a čime je Energa priskrbila znatnu financijsku dobit, potkradajući legalnim putem sredstva državnog proračuna, predsjednik Vlado Koren zatražio je da se Udruga isključi iz Vatrogasne zajednice i sustava financiranja.Zapovjednik DVD-a Đakovo Antun Jurman rekao je na medijskoj konferenciji kako upravo DVD nosi ulogu središnje postrojbe na kojoj je odgovornost za zaštitu od požara, pa ostaje nejasno kako je Energa uopće ušla u Vladin program nabavke novih vatrogasnih vozila koja preuzimaju jedinice lokalne samouprave, a koje su bile i dužne javiti se na natječaj.

No, novi se gradonačelnik Ante Raspudić, kako je naveo, nije obazirao na njihove zahtjeve da spriječi primopredaju Energi, pa je u Zagrebu prošlog tjedna ipak iz ruku potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor preuzeo ključ vozila.I predsjednik đakovačkog DVD-a Ivica Mandić kritizirao je gradonačelnika rekavši da ga Raspudić želi istjerati iz vatrogastva.U nizu optužbi Jurman je optužio i glavnoga vatrogasnog zapovjednika RH Mladena Jurina kako je pogodovao Energinom vlasniku Zlatku Kajmiću u nabavci protupožarne opreme u vrijednosti od više milijuna kuna, koju nema nijedna javna ili dobrovoljna vatrogasna postrojba u Slavoniji. Dok u DVU Energi nisu za sada željeli ništa komentirati, gradonačelnik Raspudić već se ogradio od prozivki ustvrdivši da je samo postupio prema pozivu na primopredaju pristiglom u Grad iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Medijima je proslijedio i dokumentaciju koja potvrđuje kako je nabavku vozila Energi dogovorio prijašnji gradonačelnik. Za višestruke malverzacije u vatrogastvu u ovom slučaju, osim Kajmića i Jurina, Jurman je prozvao i vatrogasnog zapovjednika Splitsko-dalmatinske županije Dražena Glavinu. Dodajmo i da su potporu Vatrogasnoj zajednici Grada Đakova pružili vatrogasci Belišća i Donjeg Miholjca. Novi Radio


Post je objavljen 15.12.2008. u 16:15 sati.