Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anti-u

Marketing

Nakon prosvjeda...

Prilog u središnjem Dnevniku HTV-a, u kojem novinar Damir Soldo opisuje prosvjede na Trgu maršala Tita, Građanska inicijativa protiv ustaštva ocijenila je neprofesionalnim i poslala pritužbu na adrese HTV-a i HND-a.

U spornom prilogu, novinar Soldo prelazi granice novinarske objektivnosti. Iznosi podatak da protuprosvjednici negiraju zločine počinjene od strane komunista (što nikad i nigdje nijedan član skupa nije rekao), izjave sudionika skupa izvlači iz konteksta (tako da u izvještaju djeluje kako sudionici protuprosvjeda misle da su oni s druge strane došli iz ruralnih područja), zanemaruje činjenice koje drugi mediji iznose (to da su prosvjednici iz inicijative „Krug za trg" vrijeđali okupljene s druge strane, te da je čak jedan od njih došao na drugu stranu i počeo pljuvati po njima) te dodaje nepotrebne opise (navodeći, primjerice, da su se članovi inicijative „Krug za trg" okupili u četveroredu, simbolizirajući tako križni put kojeg je Hrvatska prolazila zadnjih 50 godina; navedeni Soldo pritom nije naglasio kako je to stav prosvjednika, pa je onda sasvim izvjesno da je stav njegov).

Ponukani takvim krajnje nepoštenim i neprofesionalnim prikazivanjem događaja u kojem smo sudjelovali, poslali smo pritužbe na već navedene adrese. Smatramo i da nije u redu da novinar koji radi taj prilog na Facebooku svima daje do znanja što misli o tome. Soldo je na tom internetskom servisu član grupe „Uklonimo maršala Tita iz Zagreba i Hrvatske - VELIKI PROSVJED". Smatramo da je već iz navedenog jasno kako je novinar odlučio da će odabrati stranu, što on nikako nije smio učiniti.

Zgroženi načinom na koji smo nepošteno i neobjektivno prikazani, nadamo se da će Sud časti HND-a učiniti nešto kako bi sankcionirao ovakvo izvještavanje. Također se nadamo i da će HTV reagirati na neprofesionalizam svog novinara.

Post je objavljen 15.12.2008. u 12:17 sati.