Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timotej

Marketing

Tri pravila


     Da bi neprekidno živio u Bogu, moraš živjeti prema čvrstim i prokušanim pravilima koja odišu njegovim duhom.
     Prvo pravilo je pravilo svetoga Pavla: "Onima koji Boga ljube sve se okreće na dobro!" I doista, jer Bog posjeduje moć i mudrost da zlo okrene na dobro, za koga bi on to trebao činiti ako ne za one koji mu se daruju bez pridržaja? Čak grijesi, od kojih neka nas Bog sačuva u svojoj dobroti, postat će božanskom Providnošću na spasenje onima koji su Božja svojina. Nikada David ne bi dosegnuo dubinu svoje poniznosti da nije pao u grijeh niti bi se Magdalena ikada uzdigla prema visini svoje ljubavi prema Bogu da joj nije tako mnogo oprošteno i nikada joj ne bi bilo oprošteno da nije sagriješila.
     Smijem li ovoga Boga ne nazvati velikim umjetnikom milosrđa? Našu bijedu on pretvara u ljupkost, a sama zmija, od koje strahujemo, mora služiti po njemu na spasenje naših duša. Kaži mi, što neće njegovom rukom postati iz patnje koja te zadesi? Ako ti ikada patnja pogodi dušu, onda reci svojoj duši da je sve dobro ako ona ljubi svoga Boga. Baci li ti Bog nečistoću sramote na oči, neka tvoje oko baš po tome zadobije čist pogled. A baci li te on na pod kao nekoć svetoga Pavla, neka tvoj pad postane uskrsnuće.
     Drugo pravilo: On je tvoj Otac. Inače ti ne bi bio zapovjedio da moliš: "Oče naš, koji jesi na nebesima." Čega se bojiš ako si dijete Oca bez čije volje ne pada čak ni vlas s tvoje glave? Očita je činjenica da mi, koji smo djeca takva Oca, zadajemo sebi tolike brige. A jedno je samo potrebno: ljubiti ga i služiti mu. "Sjećaj me se", reče on svetoj Katarini Sienskoj, "i ja ću se sjećati tebe."
     Treće pravilo neka bude ono koje je naš Gospodin dao svojim apostolima: "Što vam je nedostajalo?" Gospodin je poslao svoje apostole u svijet bez novca, štapa, cipela, torbe i odjeće, a rekao im je opominjući ih: "Kad sam vas poslao u svijet, je li vam nešto nedostajalo?" I morali su odgovoriti: "Ne." A ti - ako tvoju dušu obuzima gorčina života, pritišće li te onda teret nepravde? I ti moraš odgovoriti: Ne. Zašto nisi odvažan pobijediti onda i svaku drugu žalost? Bog te do sada nije napustio. Hoće li te napustiti ubuduće kad još više nego dosad želiš biti njegovo vlasništvo? Ne boj se zla koje ti svijet može učiniti. Možda ti ga nikada neće učiniti. A ako ti učini - Bog tvoj je s tobom! Svetom Petru je zapovjedio da hoda po valovima, a kad se on zanjihao na olujnom vjetru, spopao ga je strah zbog kojega je počeo tonuti i on je zazvao Učitelja u pomoć. A on mu reče: "Malovjerni, zašto si posumnjao?" Onda mu je pružio ruku i Petar je bio spašen. Ako ti Gospodin dopušta da hodaš po valovlju zla - ne očajavaj i ne boj se, Bog tvoj je s tobom! Imaj hrabrosti biti slobodan i bit ćeš slobodan.

Sv. Franjo Saleški, "Misli"



Post je objavljen 15.12.2008. u 08:30 sati.