Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

LAŽNI POZIVI BLOKIRAJU RAD HITNE SLUŽBE I VATROGASACA

ZAJEČAR

U posljednjih mjesec dana lažni pozivi službi hitne pomoći u Zaječaru toliko su učestali da blokiraju rad ove službe i urgožavaju pacijente.

Lažne dojave dobijaju i zaječarski vatrogasci i to više od 50 poziva dnevno. U 2 sata iza ponoći zaječarsku hitnu službu pozvao je muškarac uznemirenog glasa koji je panično priopčio dežurnom lječniku da je u jednom kafiću izbio požar, da ima puno ozljeđenih, da se ljudi guše od dima i da su sekunde u pitanju.
"Mi smo stigli tamo za najviše minut i po. Tu smo sačekali policiju minutu, dvije. Svi smo stali, gledali se, niko ništa ne zna. Izašao je vlasnik i rekao da nema pojma o tome", kaže načelnik hitne službe Zdravstvenog centra Zaječar, Miroslav Nedeljković.

Iste noći poziv su dobili zaječarski vatrogasci koji su odmah krenuli na teren. - "Dojavljen je požar u kafiću i veza se prekinula. Nismo bili u mogućnosti da taktiziramo dali je ili nije, da se napravi provjera. Izašle su odmah ekipe na teren", navodi zapovjednik vatrogasne čete Branislav Mitić.Kada su stigli ispred kafića, shvatili su da je u pitanju još jedna lažna uzbuna.

Posljednjih mjesec dana rad hitne pomoći u Zaječaru doveden je u pitanje.Dežurne ekipe raspolažu samo jednim sanitetskim vozilom, a u toku dana više od 40 puta izađu na teren samo zbog lažnih poziva.U hitnoj službi tvrde da su pomoć u rješavanju ovog problema tražili od zaječarske policije, ali i od mobilnih operatera. - "Uglavnom su nam obećavali da će ih samo opomenuti. Mislim da to nije dalo rezultata, iako su radili, a povratnu informaciju nismo imali", kaže Mitić.U zaječarskoj policiji kažu da nikada nisu zvanično obavješteni o lažnim pozivima službi hitne pomoći, ali da će, ukoliko prijava stigne, odmah reagirati.
Iz hitne i vatrogasne službe u Zaječaru apeliraju na sve građane da prestanu sa lažnim pozivima jer to ugrožava živote onih kojima je brza pomoć stvarno potrebna. B92


Post je objavljen 14.12.2008. u 19:23 sati.