Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Vlada RH, HFP i ORCO krivično prijavljeni


- GRUPA GRAĐANA HVARA
- UDRUGA IZVORNIH VLASNIKA U HVARU – „FORANI“
- BIVŠI I SADAŠNJI ZAPOSLENICI „SUNČANOG HVARA„
- UDRUGA „EKO SUNČANI OTOCI“
21450 HVAR

GRADONAČELNIK GRADA HVARA Hvar, 11. 12. 2008.
gosp. Pjerno Bebić
21450 Hvar

GRUPA GRAĐANA U KOJU SU UKLJUČENI I BIVŠI I SADAŠNJI ZAPOSLENICI „SUNČANOG HVARA“ , GRAĐANI GRADA HVARA, KAO I UDRUGA IZVORNIH VLASNIKA U HVARU „FORANI“ - POSLALI SMO NEDAVNO DVIJE KRIVIČNE PRIJAVE DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU PROTIV:
1. Vlade Republike Hrvatske,
2. Fonda za privatizaciju,
3. i ORCO – grupe

(Udruga izvornih vlasnika u Hvaru – „Forani“ i protiv „Sunčanog Hvara“)
zbog osnovane sumnje u protuustavne, protuzakonite, radnje prilikom sklapanja sporazuma, odnosno ugovora između Vlada Republike Hrvatske, Fonda za privatizaciju i Orco grupe. Taj „tajni ugovor“ koji je još uvijek nedostupan javnosti nanio je svima nama ogromnu i nenadoknadivu štetu, koju će biti jako teško, ili nikako popraviti. Taj ugovor nema nikakve veze sa javnim privatnim partnerstvom, nego je to čista privatizacija po starom nezakonitom sistemu putem dokapitalizacije. Izražavamo velike sumnje u pranje novca, mito i korupciju. Vlada je svojim izjavama obmanila zaposlenike, građane grada Hvara, Grad Hvar i sve državljane republike Hrvatske, iznoseći lažne činjenice i argumente.

Vlada nije smijela zakonski prisvojiti, a još manje niti otuđiti „Sunčani Hvar“, kada ta tvrtka nije njezino vlasništvo, niti su sudski uknjiženi na nju. Osim toga nisu sređeni imovinsko pravni odnosi s izvornim vlasnicima nekretnina, a tvrtka je stvarana generacijama, najviše na teret zaposlenika i građana grada Hvara. Sklapljen je ugovor s Orco grupom o tobožnjem JPP na samo pet godina, umjesto na 20, 25, ili 30 god. Osim toga u JPP po zakonu nema promijene vlasništva, nego privatni partner investira, koristi i zarađuje na njima, a nakon utvrđenog roka se, kompletene nekretnine vraćaju Vladi, tj. vlasniku. Vlada i Fond za privatizaciju je poklonila Orco grupi ne samo cijeli „S. H.“ nego im je čak poklonila 1.500.000 dionica, što je nečuveno, a pogodovala im je i na mnoge druge nezakonite načine.

OVIM BESRAMNIM TAJNIM UGOVOROM OŠTEĆEN JE:

1. Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 570 miliona kuna, jer Orco grupa nije platila niti jedne kune u državni proračun.

2. Oštećen je Grad Hvar, kojemu Vlada nije dodjelila kontrolni paket, ali bez ikakvih uvjeta, jer je inače on bezvrijedan. Također su gradu oduzete mnoge nekretnine, kao što su npr. teniska igrališta, villa Kadera, uvala Parja, kamp Vira, kao i zemljišta na kojima su sagrađeni hoteli Adriatic, Delfin, Bodul, Galeb, depadansa hotela Dalmacije. Bivša uprava S. H.-a je prodala mnoge nekretnine, kao što su hotel Park, Jerolim, Stipanska, Palmižana, Bobis, teniska igrališta, villa Kadera i uvala Parja, iako nisu bili u njihovom vlasništvu, a ugovori koje su sklopili nisu pravno valjani, što je izazvalo nove sudske sporove i dugotrajne sudske procese.

3. Oštećeni su izvorni vlasnici nekretnina, koji desetljećima traže pravdu po sudovima, a neke od njihovih nekretnina su čak i nakon pravomoćnih sudskih presuda, ipak protuzakonito dodjeljene S. H.-u, odnosno Orco grupi.

4. Oštećeni su bivši zaposlenici, kojima se godinama odbijalo od plaće za gradnju hotela i kompletne infrastrukture grada, zbog čega smo mi zaposlenici hotelskog poduzeća 60-tih i 70-tih godina imali najniže plaće u Hrvatskoj. Kada smo mi bivši djelatnici tvrtke negodovali zbog toga, onda nam je tadašnji generalni direktor gosp. Domančić govorio da ne može povisiti plaće, ali da će ti hoteli ionako svi ostati nama i našoj djeci. Na kraju je te sve naše hotele potezom pera oduzela naša Vlada i naši pohlepni i korumpirani političari i dužnosnici, tj. drugom nacionalizacijom su sve prisvojili, premda Vlada nije ni kune investirala u Sunčani Hvar. Naprotiv, dok je drugim hotelskim kućama Vlada opraštala dugove zbog rata, „Sunčanom Hvaru“ nisu htjeli, a k tome su mu još ostali dužni 10-tak miliona Eura + kamate za zbrinjavanje izbjeglica.

5. Oštećena je tadašnja tvrtka „S. H.“, jer je ondašnja Vlada za vrijeme rata nagovorila Upravu „S. H.“-a da uzimaju skupe lihvarske kredite sa 18 % kamata kod tadašnje državne Privredne banke, za isplatu plaća zaposlenicima, a za koje se je unaprijed znalo da ih tvrtka neće moći vratiti i tako je Vlada prevarom došla u vlasništvo S. H.-a. Umjesto toga je bivša Uprava S. H.-a trebala poslati veći dio svojih zaposlenika na Zavod za zapošljavanje, da država skrbi o njima.

6. Oštećeni su sadašnji zaposlenici „S. H.“, jer se spremaju otkazi za 120 djelatnika, a svim drugim zaposlenicima će Orco sredinom 2010. god. dati masovne otkaze, kada bi oni po tom sramnom ugovoru trebali rasprodati sve naše hotele.

7. Oštećeni su svi građani grada Hvara, kojima se također odbijalo od plaće za gradnju cjelokupne infrastrukture grada Hvara. Renoviranjem hotela Amfora srušen je olimpijski bazen i sportska dvorana, koje su bile na opće dobro građana Hvara i zimskog turizma.

8. Oštećeni smo i mi svi privatni iznajmljivači soba i apartmana u Hvaru, zato što je nerazumnim poslovanjem Orco grupe, destinacija Hvar došla na jako loš glas diljem Hrvatske, Evrope i cijelog svijeta, zbog jako skupih cijena soba, hrane i pića, te ostalih usluga, tako da promet u privatnom smještaju već godinama stagnira za 20-tak %.

9. Nanijeta je šteta i privatnim ugostiteljima, koji se također žale na dosta smanjeni promet u restauranima za čak 30-tak %. Ugostitelji i hotelijeri traže od Vlade smanjenje PDV-a, a naročito na hranu, koji je u svim turističkim zemljama u okruženju 4 - 8 %, a kod nas 22%, što je sramotno, tako da naš hrvatski turizam nikako ne može biti konkurentan na turističkom tržištu sredozemlja.

10. Nanijeta je ogromna šteta našem kompletnom hvarskom turizmu, koji je nedavno proslavio 140. godišnjicu hvarskog turizma, a po izveštaju Turističke zajednice popunjenost u srpnju u S. H.-u je bila 50%. U zadnje dvije godine u hotelima „S. H.“-a bilo je 257.000 noćenja manje nego ranijih godina. Hotel Dalmaciju su zatvorili usred kolovoza, a hotel Sirena je bila otvorena i to samo dva od pet paviljona i to od 01. 08. do 17. 08. 2008. što znači čitavih 17 dana??? Tako što se nije događalo ni za vrijeme rata. Orco također nije isplatio 380.000 Kn duga Turističkoj zajednici za boravišnu pristojbu, pa je zbog toga došlo u pitanje i održavanje tradicionalne hvarske novogodišnje regate, što bi bila dodatna sramota za turistički grad Hvar.

STIČEMO DOJAM I SVE VIŠE SMO U UVJERENJU DA ORCO GRUPA NAMJERNO I SUSTAVNO UPROPAŠTAVA TURIZAM GRADA HVARA, jer imamo provjerene dokaze od gostiju koji su zvali da bi rezervirali sobe u hotelima, a kada je bilo možda destak ili dvadesetak gostiju u hotelu, odgovoreno im je da nema mjesta, jer je sve popunjeno. To se također dogodilo i prije petnaestak dana, znači i u posezoni, kada je u hotelu bilo možda samo par gostiju???

Bivša Uprava S. H.-a i Orco grupa su od 2000. do 2008. god. velikim kreditima opteretile hotele S. H. -a. Orco grupa nije ispunila niti dio uvjeta iz ugovora, a najvažniji su da trebaju obnoviti svih 10 hotela, a obnovili su ih samo tri. Već dvije godine Orco posluje s milionskim gubitcima, tako da je budućnost Sunčanog Hvara, više nego zabrinjavajuća, a time i cijelog grada Hvara i građana, jer „Sunčani Hvar“ je žila kucavica, duša i srce grada Hvara i „naše obiteljsko zlato“.
Po našem mišljenju sat je otkucao 12 i 5 minuta.


Zbog svega iznešenoga molimo Vas gospodine gradonačelniče da HITNO organizirate JAVNI SKUP GRAĐANA s jednom jedinom temom, a to je da se traži od Vlade poništavanje svi štetnih, proustavnih i protuzakonitih ugovora Vlade – Fonda za privatizaciju s Orco grupom, zbog neispunjavanja ugovornih obveza, te da se Orco grupa obveže odplati sve hipotekarne kredite kojima su opteretili „Sunčani Hvar“ , te da se sve vrati na početno stanje.

Također Vas molimo u ime velikog broja građana Hvara, da hitno organizirate REFERENDUM u kojemu će se građani svojim potpisima moći očitovati o ovom za grad Hvar životno važnom problemu i time izvršiti dodatni pritisak na Vladu da postupi sukladno Ustavu i Zakonima Republike Hrvatske. Istovremeno Vas molimo da poduzmete sve zakonske radnje da se vrate sve otuđene nekretnine grada Hvara, a za one koje se ne mogu vratiti, da zahtjevate pravično obeštećenje po tržnim cijenama.

S poštovanjem
- GRUPA GRAĐANA HVARA
- UDRUGA IZVORNIH VLASNIKA U HVARU – „FORANI“
- BIVŠI I SADAŠNJI ZAPOSLENICI „SUNČANOG HVARA“
- UDRUGA „EKO SUNČANI OTOCI“

Post je objavljen 14.12.2008. u 16:50 sati.