Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brunosenna

Marketing

Ayrton Senna - debi u Formuli Ford

debi u Formuli Ford

Godine 1981. započinje Ayrtonova karijera u formulama. Počeo se utrkivati u Engleskoj u Fomuli Ford 1600 za Van Diemen. Sa svojom mladom ženom Liliane Vasconcelos živio je u bungalovu pokraj staze Snettertonu i brzo se privikao na bolide Formule Ford. Na prvoj utrci završio je na osmom mjestu, a na idućoj na trećem mjestu. U Van Diemen timu odmah su uvidjeli njegov potencijal i dali mu najnoviji bolid s kojim je odmah osvojio prvu startnu poziciju. Kako je utrka održana u kišnim uvjetima nitko mu se nije mogao ni približiti. Te godine pobjedio je oba prvenstva na kojima se natjecao. Tada se našao na životnom raskrižju. Kako bi nastavio karijeru trebao mu je sponzor, ali kako je u višim formulama bilo još nekoliko brazilskih vozača sponzori su ga zaobišli. Razočaran, najavio je prekid karijere govoreći kako dobar vozač može bez novaca ne može postići ništa, a loš, ali dobro sponzoriran vozač može dobiti najbolji bolid.

Vratio se u Brazil i počeo raditi u očevoj tvrtki. Nije izdržao dugo. Već nakon četiri mjeseca vraća se utrkivanju, ali njegova žena to ne želi. Liliane je bila naučena životu u izobilju i nije se željela vratiti u život na bungalovu pokraj staze tako da su se rastali. Njegov otac i privatna Brazilska banka pristali su financirati još jednu sezonu utrkivanja u Formuli Ford.

1982. godine Ayrton je pobjedio na 22 utrke i osvojio prvenstvo te godine. Sljedeći korak bila je Formula 3, a to je samo korak od Formule 1.

Post je objavljen 14.12.2008. u 16:20 sati.