Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novljanin

Marketing

Četnici tuku topovima kolone nesretnih izbjeglica 1992. godine


Malo se zna o mnogim kolonama nesrpskih prognanika iz doline Sane koje su srpski agresori deportirali 1992. godine preko doline Lašve, jer su oni sistematski uništavali svu dokumentaciju o svojim genocidnim zločinima. Zahvaljujući hrabrom «Vjesnikovom» novinaru Andriji Tunjiću, koji se probijao kroz četničke linije, kontrole i uporišta sa stranim pasošem i identitetom, spašeni su i objavljeni 1994. godine u njegovoj dokumentarnoj knjizi "Boja smrti - Bosanska ratna zbilja" potresni dnevni zapisi župnika Ivana Ravlića iz crkvenog ljetopisa njegove župe Podkraj kod Turbeta u dolini Lašve o tim stradanjima nesretnih prognanika. Citiramo neke dijelove ljetopisa:
* * * Dana 19.VII. 1992., uoči Ilinja u 22,30 otvorena je velika (srpska) vatra po Turbetu
iz raznog naoružanja, na što su naši (iz hrvatsko-bošnjačke obrane, HVO) žestoko uzvratili.
(Zbog tih napada) svećenik Ivan Ravlić već oko 90 dana spava u podrumu, a sprovodi su od 22 do 24 sata dakle noću. Crkva je pogođena šest puta, dvorana za vjeronauk tri puta.
Svakog dana crkveni objekti sve su ruševniji. Istog dana bio je veliki egzodus muslimanskog naroda iz Kozarca i drugih sela kod Prijedora.
* * * Dana 22 VIII. 1992. oko 2000 Muslimana i malo Hrvata prođoše kroz Podkraj kao izbjeglice, protjerani iz Prijedora grada.
* * * Dana 23.VIII.1992.oko 500 izbjeglica, pretežno Hrvata iz Kotor Varoša, prođoše kroz Podkraj. Isti dan njih oko 700 u HVO u Travniku daje zavjet, da će braniti samostalnost i suverenitet BiH. Ceremonija je bila na visokoj razini.
* * * Dana 2.IX. 1992., u predvečerje iz općine Sanski Most, iz sela: Okreč, Kamengrad Donji i Gornji, Podbriježje, Došča i Šimunovca kroz Podkraj prođoše protjerani sa svojih ognjišta, oko 2500 duša, uglavnom Muslimana. Bilo je 18 autobusa i četiri šlepera, koji su ih doveli do Karaule..
* * * Dana 5.IX. 1992. izbjeglice iz Ključa u 50 autobusa po oko l00 ljudi, (ukupno 5000)
pretežito Muslimana i nešto Hrvata, iz sela: Velagići, Velečevo, Ljuboćani Gornji, Šehići, Krasulje i dr., iz više od 10 sela. Sela koja su spaljena su: Rastoka, Zablaće, Velaje, Ljubotića brdo, Plamenica i druga. Džamije u Ključu su minirane, a katoličku crkvu nisu minirali jer su oko nje srpske kuće.Izbjeglice se spremaju za Novsku.
* * * Dana 13.IX. 1992. u večernjim satima prošlo oko 160 izbjeglica iz Ključa, pretežito Muslimana. Maltretirani su od srbočetnika. Kako kažu, Hrvati će ići drugim pravcem u Hrvatsku.
* * * Dana 29.X. 1992. - Već tri dana i tri noći traje neprestani četnički napad na Turbe i Podkraj. Kolone izbjeglica iz Jajca idu prema Travniku. Kolona je duga oko 30-ak km. Na kolonu izbjeglica četnici pucaju iz svih oružja. Jajce sa susjednim selima gori. Srbi su zapalili sela oko Jajca : Mile, Rika, Vrbica, Burići, Prisoje, Carevo Polje.
Tužne vijesti doniješe mi Mato, Mara i Drago Bogić, da su četnici nekoliko dana tukli topovima s Vlašića, Smeta i Komara kolone izbjeglica da bi presjekli put spasa za izbjeglice iz Jajca, ali nisu uspjeli. I danas se oko tridesetak prognanika iz Jajca uputilo prema Travniku, u kojem su već sve ulice zakrčene od zaprežnih kola, auta, traktora, žena s djecom sa zavežljajima u rukama i sa suzama u očima i tugom u srcu. Pokunjenih glava traže izbjeglice tko će im otvoriti vrata. Mnogi otvoriše, koliko su mogli, jer je više izbjeglica nego smještaja po kućama. Ostat će u kronikama zapisano da je srpska vojska pucala po kolonama nemoćnih izbjeglica, i da mnogi iz kolona neće doći do neizvjesnog cilja, jer su svoje živote ostavili u kanalima pored puta. Možda će im se nekada kosti pokupiti i sahraniti kao nepoznatima. Ovaj egzodus iz Jajca ostat će u povijesti države BiH kao najmasovniji i najteži. Izvlačenje ranjenika iz Jajca moralo se izvoditi po noći bez svjetala, a po noći se obavljaju i sprovodi na lokacijama koje su vrlo blizu neprijateljskih položaja. Ja sam imao i ponoćni sprovod oko 23 sata posve blizu četničkih položaja.









Post je objavljen 13.12.2008. u 18:18 sati.