Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Šalković sumnja u regularnost prošlogodišnjeg 'Kiklopa' za hit-godine



Donosim priopćenje koje je medijima odaslao Hrvoje Šalković i u kojemu iznosi svoje sumnje u regularnost prošlogodišnje dodjele 'Kiklopa' za hit-godine :



Poštovani,

ovim Vas putem molim da široj javnosti priopćite moje osnovane sumnje u ispravnost dodjele nagrade Kiklop – hit godine za 2007. godinu.

Naime, prošle je godine nagradu hit godine osvojila knjiga Slavenke Drakulić «Frida ili o boli». Uz dužno poštovanje prema gđi. Drakulić, čiji rad neizmjerno cijenim i poštujem, a samu gospođu držim blistavim perom hrvatske književnosti, moje je čvrsto uvjerenje da knjiga «Frida ili o boli» nije najprodavanije prozno djelo 2007. godine.

Moj roman «Zec na mjesecu», prodan je u ukupnom broju od 14 000 primjeraka, a do zaključivanja prošlogodišnjeg natječaja prodan je u više od 9 000 primjeraka. Postoje vrlo osnovane indicije da je knjiga «Frida ili o boli» prodana u duplo manjoj nakladi.

Također, romanu «Zec na mjesecu» se ne može prigovoriti, kao u slučaju gđe. Nives Drpić, nepojavljivanje u knjižnicama. Dapače, moj je roman na većini top ljestvica posudbi iz mjeseca u mjesec držao prvo mjesto, o čemu posjedujem dokaze koje mogu predočiti.

O svim podacima prodaje romana «Zec na mjesecu» može posvjedočiti moj izdavač, koji posjeduje urednu prodajnu evidenciju, i spreman ju je predočiti odgovarajućem tijelu.

Nažalost, bojim se da sramota dodjele nagrade hita godine u slučaju gđe. Nives Drpić nije usamljeni slučaj.
Ista se stvar dogodila prošle godine, s time da se preko svega prešlo šutke.

Još jednom naglašavam da mi je izuzetno žao što u čitavu priču uvlačim gđu. Slavenku Drakulić, čiji rad predstavlja vrhunac spisateljskog umijeća, i u čiju moralnost bezrezervno vjerujem, što se nikako ne može reći za žiri nagrade Kiklop.

Stoga ovim putem javno apeliram na agenciju Puls, te organizatore nagrade Kiklop, da transparentno iznesu kriterije i rezultate izbora za hit 2007. godine, te objasne koji su to kriteriji dodjele te prestižne književne nagrade.

S poštovanjem,

Hrvoje Šalković
hrvoje.salkovic@iza.com.hr
mob: + 385 99 29 9 1973



Nejasno je zašto je Šalković čekao godinu dana da izađe s ovim sumnjama.





Post je objavljen 13.12.2008. u 10:23 sati.