Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

RIJEKA RAŠA PROBILA NASIP, STANOVNIŠTVO EVAKUIRANO

RAŠA

Općina Raša proglasila je kasno sinoć izvanredno stanje zbog poplave. Razina vode rijeke Raša porasla je za oko 1,85 metara. Najgore je bilo u mjestu Most Raši, gdje je iz svojih kuća evakuirano deset obitelji među kojima je osmero djece. Dio je ljudi kojima je ponuđena evakuacija to odbio te su ostali u kućama braniti stvari.

Raša je nabujala tijekom noći, a sada se stanje koje je uzrokovalo jako jugo, obilne padaline i visoka morska plima, pomalo smiruje, a voda se povukla za desetak centimetara.Višednevne kiše ugrozile su nasipe rijeke Raše i kanale na njezinom ušću pa se voda izlila na nekoliko mjesta poplavivši i polja u blizini izvora vodom kojim se opskrbljuje najveći dio Labinščine.Poplavljeni su podrumi mnogih kuća i most Raša. Na terenu su vatrogasci lokalnog DVD-a, djelatnici Hrvatskih voda i brojni mještani. Slična situacija u Raši zabilježena je i 1993. godine. Radi se na obnovi i pojačavanju nasipa. VIDEO

Stanovništvo je i dalje u pripravnosti, a općina Raša ponudila je ljudima privremen smještaj jer su im poplavljene kuće, stanovi, podrumi, okolne ceste i mostovi. Najkritičnije točke bile su dvije stambene jedinice te rezervat magaraca 'Liburna'.Olujno jugo protekle je noći oštetilo i povuklo u more dio kamenog lukobrana na parkiralištu u Karlobagu, a dijelom je oštetilo i betonski dio gradske plaže. Kako se doznaje u općinskoj upravi u Karlobagu štete će se procijeniti. More je noćas poplavilo i dio Jadranske magistrale kroz samo mjesto zbog čega je bio u prekidu promet između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.Jutros oko šest sati voda je prijetila i rezervatu magaraca Liburna, no srećom vlasnik je uspio spasiti tridesetak životinja.Na području Pazina u protekla 24 sata palo je 79 litara po četvornom metru, isto toliko i u Rijeci dok je u Puli palo 50.


VATRENE VIJESTI 911 PRATE DOGAĐAJ
RAŠA 18:40 sati
Zbog naglog porasta vodostaja na rijeci Raši uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplave, a trenutno je razina vode u opadanju, izvijestio je Centar obrane od poplave Hrvatskih voda. Centar navodi da se voda na rijeci Raši mjestimice izlila iz korita, ali da nema materijalne štete.Na više rijeka u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji uvedeno redovito stanje obrane od poplava, a trenutno je razina njihovih voda u opadanju.
Redovito stanje obrane od poplave uvedeno je za rijeku Boljunčicu, koja je bujica u gornjem dijelu, a njezina razina toka oscilirala je do tri metra.

Rijeka Kupa je u stanju redovite obrane od poplava od grada Čabra do Centra obrane od poplave. Stanje redovite obrane od poplave uvedeno je od Buzeta do ušća rijeke Mirne te za rijeku Rječinu. Na utoku u tunel na rijeci Pazinčici ispunjeno je 50 posto ponora, što je dovelo do stvaranja jezera, navode u izvješću Hrvatske vode.U porastu je i sliv rijeke Save. U pripravnom je stanju sustav obrane od poplave, a kod Jasenovca je moguće uvođenje redovite obrane od poplave.

Na Vrgoračkom polju u laganom je porastu rijeka Matica, a poplavljen je dio oko Rastoka, koji je bez nasipa. Stabilizirana je razina vode na brani Peruča, koji je bio u porastu.Na slivu Drave i Dunava nema većih vodnih valova, pa stoga nisu uvedene mjere za obranu od poplave, stoji u Izvješću Centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Dnevnik.hr


Post je objavljen 12.12.2008. u 10:35 sati.