Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ana1-blog

Marketing

ZDRAVI ZUBI ...Tko se boji zubara još???

greedyZa zdravlje zuba je podjednako važna svakodnevna higijena kao i redovni odlasci na zubarske preglede. Kontrolni pregled zuba je potrebno praktikovati najmanje jednom u šest meseci.

Usvajanjem proste navike redovnog pranja i čišćenja zuba zubnim koncem, sprečava se nagomilavanje ostataka hrane i bakterija na površini zuba i tako smanjuje rizik od kvarenja zuba (karijesa) i bolesti desni. Ako niste u mogućnosti da čistite zube između obroka, žvaćite žvakaću gumu bez šećera.
namcor
Pored redovne i pravilne higijene, za zdravlje zuba i usta, prema jednoj grupi naučnika, ključnu ulogu ima ishrana. Opšte poznato je da je potrebno izbegavati slatku hranu i napitke od kojih se zubi kvare. Prema konceptima dr Viljema Heja i nekoiko drugih istraživača, uzrok kvarenja zuba leži upravo u nepravilnoj ishrani, gde je nagomilavanje kiselih produkata varenja i metabolizma, ili smanjena bazna rezerva uzrok kvarenja zuba i niza drugih bolesti usta i organizma u celini. Da bi zdravlje bilo optimalno i otpornost na bolesti pojačana, idealna ishrana bi trebalo da se sastoji od bazne i kisele hrane i to u približnom odnosu četiri prema jedan, a takav odnos će ostati i kada se hrana metabolizuje u organizmu.
Baznu hranu čine sve vrste povrća, uključujući i krumpir, sve vrste voća (osim šljiva i drenjina), badem, mlijeko.



Ukoliko nas želite što manje posjećivati moramo Vas uputiti u ispravno pranje zuba. Tehnika pranja je po Bass-u i trenutno je najidealnija.

Kod kupnje četkice bitno je da obratite pažnju da ne bude pretvrda. tvrda četkica u kombinaciji sa čvrstim pritiskom moze oštetiti zubno meso tj. gingivu i recimo nakon određenog pića (Coca-Cola, Pepsi, Fanta, limunada, grejp...) zbog omekšane strukture cakline dovesti do oštećenja na caklini. Ako već i pijete takva pića 30 min. od konzumacije ne perite zube. Samo ih isperite. Ako baš morate prati odmah nakon ispijanja Vašeg omiljenog pića neka to isto piće bude što hladnije. Tako će i nastalo oštećenje biti manje.

Zubni konac je dobar samo onome tko ga zna ispravno upotrebljavati. Pažnju iziskuje moguće oštećenje gingive interdentalno odn. zubno meso između dva zuba, što može dovesti do parodontoze.

Kao što će te vidjeti na slikama, ispravno pranje je od dna prema vrhu zuba odn. odozdo prema gore i kombiniranim kružnim pokretima laganim pritiskom. Gornju plohu, okluzalno možete prati čvrstinom po želji.

UPOZORENJE: nakon konzumacije kiselih i slatkih pica - Coca Cola, Fanta, vina i sl. NE PRATI ZUBE NAJMANJE 30 MINUTA. Zbog omekšanja cakline moze doći do oštećenja gingive. (vidjeti gore)

finosmokin



Post je objavljen 12.12.2008. u 19:47 sati.