Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST (povodom završetka javne rasprave o Energetskoj strategiji Hr.)

Povodom završetka javne rasprave o Energetskoj strategiji Hrvatske i predaje tisuća potpisa Vladi RH protiv predloženih energetskih rješenja.

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, tijekom posljednjih šest mjeseci vodila je intenzivnu kampanju protiv izgradnje nuklearne elektrane u Hrvatskoj. O tim pitanjima objavili smo nekoliko priopćenja za javnost, održali međunarodnu konferenciju u Osijeku pod nazivom „Sunce je najbolji reaktor - NE nuklearkama" i putem peticije sakupili 7402 potpisa građana koji se protive nuklearnim elektranama. Peticija putem weba Zelene liste pretvorila se zapravo u internacionalnu jer ju je potpisalo 1079 građana iz zemalja bivše Jugoslavije te 102 iz ostalih zemalja Europe, iz SAD-a te nekoliko čak iz Australije i Novog Zelanda.

Time je pitanje nuklearne elektrane u Hrvatskoj dobilo internacionalni karakter što ono u svojoj biti i jeste.

Od početka rujna prije dovršenja dokumenta o energetskoj strategiji, uzaludno smo tražili prijem u Vladi kod nadležnog ministra radi uručenja peticije s potpisima građana protiv nuklearne elektrane. Želja nam je bila da na konstruktivan način upozorimo našu Vladu na činjenicu da se mnogo građana Hrvatske i susjednih zemalja protivi izgradnji nuklearnih postrojenja u našoj regiji. Istovremeno željeli smo ukazati i na neka druga, puno jeftinija, sigurnija i zdravija rješenja koja leže u obnovljivim izvorima energije.

Međutim, ljudi u Vladi i resornom ministrarstvu nisu imali sluha za naše dobronamjerne zahtjeve. Energetska strategija je objavljena 10. studenog na „gala" skupu u Westin hotelu. Tada je i proklamirano 30-dnevno razdoblje javne rasprave o tom dokumentu koja je predviđena da se odvija isključivo putem internet Foruma. Sama Energetska strategija, kao što smo i slutili, ponudila je tri rješenja - jedno gore od drugog - gdje ni u jednom obnovljivi izvori energije nisu našli zadovoljavajuće mjesto.

Prema nekim statistikama u Hrvatskoj manje od Ľ stanovništva posjeduje computer ali je pitanje koliko ih zna komunicirati putem foruma. Zelena lista je zato odlučila da nastavi svoju kampanju te da i građanima koji nisu vični surfanju internetom omogući iskazivanje svojeg mišljenja u vezi energetske budućnosti Hrvatske. Na ulicama i trgovima Zagreba i Varaždina građani su mogli proteklog mjeseca potpisivati pismo Vladi a mi smo se pobrinuli da ga tamo u njihovo ime i dostavimo. Ukupno smo sakupili 503 pisma građana u kojima oni mole Premjera Sanadera da ne troši novce na skupe nuklearke i prljave elektrane na ugljen već da više pažnje posveti očuvanju okoliša i prirodnih bogatstava Lijepe naše za dobrobit budućih generacija.

Za Zelenu listu,
Vlasta Toth, supredsjednica


ZELENA LISTA ORGANIZIRALA JAVNU TRIBINU O ENERGETSKOJ STRATEGIJI HRVATSKE

U srijedu, u velikoj dvorani europskog doma u Zagrebu, održana je u organizaciji Zelene liste javna tribina na temu energetske strategije Hrvatske. Javna tribina je koncepcijski bila zamišljena kao protuteža iznesenim stavovima iz Strategije o tri moguća pravca razvoja energetike u Hrvatskoj. Želja nam je bila da omogućimo pobornicima četvrte opcije da se čuje i njihov glas, odnosno da javno iznesu svoje stavove o predloženoj Energetskoj strategiji.

Uvodna izlaganja imali su eminentni stručnjaci s tog područja - dr.sc. Marjan Šunić (predsjednik Hrvatske udurge za plin), dr.sc. Ljubomir Majdandžić (predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju), mr.sc.Robert Faber, dipl.ing elektrotehnike. Nakon njih „zeleni pogled" na energetsku problematiku iznio je naš glavni tajnik Zoran Oštrić.

Nakon izlaganja razvila se vrlo konstruktivna diskusija između predavača i publike u kojoj je bilo nekoliko zanimljivih osoba kao sto je na primjer bio Tomislav Marjanović, predstavnik uduge Sigma mladih izumitelja s FER-a.
www.zelena-lista.hr


Post je objavljen 12.12.2008. u 15:05 sati.