Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

9. godisnjica Tudjmanove smrti

Image Hosted by ImageShack.us

"Biskup Bogovic je u homiliji istaknuo nepobitnu činjenicu da je uz ime Franje Tuđmana neraskidivo vezano stvaranje hrvatske države, a budući nam je Hrvatska svima zajednička kuća, on je sudbinski vezan uz svakog od nas. Crkva je zahvalna Franji Tuđmanu što je osjetio bilo svoga naroda i u danim okolnostima vodio ga odvažno i razborito prema ostvarenju njegovih vjekovnih težnji da bude svoj na svome. Imao je naš narod i prije ljudi koji su se borili za te ciljeve, ali ih nisu izborili, bilo zato što nisu bile povoljne prilike, bilo zato što nije bilo dovoljno mudrosti i razboritosti da se ti ciljevi ostvare. Možemo reći da je imao veoma razvijen sluh za osjećaje glavnine hrvatskoga naroda. Taj narod je sa svoje strane osjetio da je u njemu dobio onoga koji ne samo da poznaje njegove želje i stremljenja, nego je spreman do kraja založiti se za njihovo ostvarenje. Devet je godina od njegove smrti, devet godina otkako se u medijima objavljuju – uveličane a često i izmišljene - njegove slabosti i njegovi nedostaci. Nije to zbog ljubavi koju imaju prema narodu ni prema državi kojoj je Tuđman bio prvi predsjednik. Nije on bio bez mane, ali i ovdje valja primijeniti onu svetopisamsku: Tko mnogo ljubi, mnogo mu se prašta. A pokojni predsjednik je doista mnogo ljubio Hrvatsku."

Image Hosted by ImageShack.us

Svete mise zadusnice za Prvog hrvatskog predsjednika:

Gospic

Zadar

Sibenik

Trogir

Zagreb

"U propovijedi biskup Mrzljak je podsjetio na riječi kardinala Franje Kuharića na misi zadušnici na prvu godišnjicu Tuđmanove smrti na Mirogoju 2000. godine. Kardinal Kuharić tada je istaknuo da je posljednje desetljeće 20. stoljeća u povijesti hrvatskog naroda obilježeno mrakom agresivnog rata i svjetlom slobode koju je izborio Franjo Tuđman slogom hrvatskog naroda u domovini i inozemstvu.

Stoga u zbivanjima toga vremena ostaje neizbrisivo upisano ime pokojnog predsjednika Tuđmana. Svojom državom hrvatski je narod dobio slobodu, ime i glas među narodima svijeta, podsjetio je na Kuharićeve riječi biskup Mrzljak.

Crkva priznaje da je predsjednik Tuđman, ulažući svoj život za slobodu hrvatskog naroda, time omogućio i slobodu Crkve.

U slobodnoj Hrvatskoj i Crkva je dobila slobodu za javno djelovanje te za naviještanje Evanđelja sredstvima javnog priopćavanja, podsjetio biskup Mrzljak na riječi kardinala Kuharića. "

Osnovna skola: "Dr. Franjo Tudjman" Beli Manastir
(upravo sam se javila i ovoj skoli, pozivajuci ih da se prikljuce nasoj advenstkoj akciji: "Dame tu mano - Ruku mi daj!)


Post je objavljen 11.12.2008. u 18:19 sati.