Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Milorad Dodik,CETNIK-Istjerivanje pridjeva bosanski iz RS-a:Dodikovo"nema Bosne"

"On meni nema Bosne"naziv je monodrame Josipa Pejakovica,koji je prije tridesetak godina parodirao pojedinacne glasove da BiH nije drzava,nego tek ime za regiju,cemu se smijala citava Bosna i Hercegovina,pa i Jugoslavija.
No,doslo je vrijeme u kojemu se osporava ne samo BiH kao drzava,nego i samo stoljetno ime odredjenog prostora.Dodiku i njegovoj Vladi nije dovoljno sto je medjunarodna uprava veliki dio BiH preimenovala u Republiku Srpsku,nego mu smeta i drevni naziv Bosna.Pa su odlucili iz imena Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica izbaciti pridjev bosanski.Sada se zovu samo Brod i Kostajnica.
Iduci bi korak u istjerivanju Bosne iz RS-a moglo biti preimenovanje rijeke Bosne,koja se u Bosanskom Brodu ulijeva u Savu.Zar nije sramotno da Bosna tece kroz RS?Pretpostavljam da ce se od Doboja ta rijeka zvati"Rijeka Srpska".
Dodik ce kazati da nema nista protiv Bosne,osim sto je mrzi i to ime zeli protjerati iz svog entiteta.No,to ce ici malo teze.Uistinu ne bih zelio biti u kozi stanovnika RS-a.
Cim npr.u Beogradu kazu da su iz Banja Luke ili Doboja,Beogradjanin ce im kazati:Ah da,Bosanac!I kako objasniti da nisi Bosanac?Neces valjda kazati da si republikosrbin kada su svi Dobojlije regionalno Bosanci,cak i Mujo iz Doboja.I kako objasniti da Srebrenica nije u Bosni?I da Trebinjci nisu Hercegovci?
Obracun s imenima opasna je i tesko provediva igra.Ako zele preimenovati sva imena vezana za bosansko,
bosnjacko,muslimansko ili pak hrvatsko,onda moraju promijeniti toponime poput Hamzica,Albegovca,Han Pijeska,
Vakufa,Begovace,Hasine kose,Mujina briga,Ramina sela,Ivanova dola,Karlova hana...
Poznajem Hrvata koji je pocetkom rata promijenio ime Slobodan u Ante i sinu nadjenuo ime Hrvoje.Posto se ljuti na staro ime Slobodan,to ga svi u oci zovu Antom,ali mu sina zovu Hrvoje Slobodanov.Kao da si umjesto Republika Srpska kazao:Dodikova Bosna.
(Petar Milos,"Slobodna Dalmacija")

Post je objavljen 11.12.2008. u 14:24 sati.