Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gosponprofesor

Marketing

Troškovi štampanja

Gotovo zaglavivši u polumračnom labirintu prašnjavog (khh, khh!) arhiva, ipak sam pronašao neke zanimljive vjestice iz prošlosti koje pokazuju koliko je naša uljudba, civilizacijska razina, državna skrb i mar njezinih visokih službouljudnih dužnosnika što napredovala, što nazadovala u posljednjih sto, stopedeset godina.

Da se, dakle, štogod ipak kreće naprijed, vidljivo je usporedimo li vijesti iz studenoga 1908. (Obzor) i istoga mjeseca 2008. (Večernji list).

Prvo Obzor:

Svake godine se je sa strane vlade dostavilo svakoj pučkoj školi pet-šest učevnih knjiga bezplatno, da se razdiele medju najsiromašniju školsku djecu. Sada je najednom, kako se javlja, današnja vlada izdala na sve škole okružnicu, kojom se učiteljima javlja da se ove godine ne će davati knjige bezplatno. Onih par bezplatnih knjiga dobili su najsiromašniji učenici, jer su inače radi sirotinje prinuždeni biti bez učevnih knjiga. Ova odredba je zaista za osudu.

A onda Večernji:

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac odbacio je večeras medijska nagađanja po kojima će se ukinuti vladin projekt besplatnih udžbenika zbog recesije i najavljene štednje proračunskog novca te potvrdio da će iduće godine besplatne udžbenike prvi put dobiti i svi srednjoškolci.

»To je projekt koji je sastavni dio i nacionalnog programa mjera za uvođenje obvezne srednje škole u RH i dok sam ja ministar besplatni udžbenici kao projekt će ići dalje«, rekao je Primorac u izjavi za Dnevnik HTV-a.


Ova je pak odredba zaista za pohvalu, dodali bismo mi. Lijepo da se iz proračuna kojega, nota bene, punimo vi i ja, izdvaja i za »besplatne« udžbenike, kad se već izdvaja i, primjerice, za poticaj uzgoja duhana.

Druga vijest objavljena je u Narodnim novinama br. 252, od 4. studenoga 1858.

U tiskarnici g. dra. Lj. Gaja štampa se za naše narodne učitelje Računstvo na pamet u novoj vrednosti austrijskoj, što ga je napisao Venceslav Marek, učitelj na gradskoj učioni u Zagrebu. Mi se ufamo, da će ovo računstvo učiteljima našim baš u dobro vrieme doći. Ciena će biti tako malena, da će si moći svaki učitelj tu knjižicu pribaviti. Čisti prihod posvetit će se knjižnici gradske glavne učione. Kao dodatak ovoj knjizi bit će i Uvod u računstvo pismeno u novoj vrednosti austrijskoj. Troškove štampanja nose dva učitelja glavne škole.

Lijepo, lijepo. To se zove standard primjeren obrazovanju i društvenom položaju. Učitelj je napisao knjige za učitelje, cijena zanemarivo mala, knjiga dolazi s dodatkom, a troškove tiskanja snose također kolege učitelji. Hm, zvuči pomalo nevjerojatno i danas teško zamislivo. Da ima kolega koji bi mogli napisati kvalitetan udžbenik, u to sam siguran. Nu, ne znam postoji li u Hrvatskoj toliko financijski neovisnih profesora koji bi mogli, onako, iz čiste kolegijalnosti, platiti njegovo tiskanje. I onih koji bi se odrekli autorskog honorara u korist obnove knjižnog fonda u nekoj knjižnici. Možda ih i ima pa neka mi se jave. Baš bi ih volio upoznati.



Post je objavljen 10.12.2008. u 20:05 sati.