300 g graha
5 tanjih šnita kruha
200 ml mlijeka
2 jaja
1 crveni luk
pola svežnja peršinovog lišća
sol, papar
Umak
2 žlice margarina
2 žlice brašna
400 ml vode u kojoj se kuhao grah
par žlica koncentrata rajčice
nasjeckano peršinovo lišće ili mažuran
sol, papar
Grah skuhajte u puno posoljene vode i ocijedite ga, sačuvajte tekućinu.
Zakuhajte mlijeko, posolite ga i prelijte po kruhu koji ste narezali na sasvim male kockice. Ostavite da se kruh natopi mlijekom.
Natopljenom kruhu dodajte jaja, nasjeckani luk, peršinovo lišće, 200 g graha te sol i papar. Smjesu dobro izmiješajte, ako je suha dodajte malo vode u kojoj se grah kuhao, a ako je vodenasta dodajte krušne mrvice.
Od smjese oblikujte valjuške ili žličnjake ili okruglice – što god hoćete.
U širokom loncu zakuhajte vodu, kad zakuha posolite ju i smanjite vatru na najslabiju i dodajte valjuške. Kuhajte valjuške na najslabijoj vatri (ne smije vreti) oko 20 min. Na početku lagano promiješajte kuhačom da se valjušci ne zalijepe za dno.
Kuhane valjuške ocijedite.
Za umak, u loncu rastopite 2 žlice margarina, dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte s 400 ml vode u kojoj se kuhao grah, miješajte pjenjačom da se ne zgruda, kuhajte 2-5 min. na laganoj vatri. Dodajte pire od rajčice, začinite solju i paprom u umiješajte peršinovo lišće ili mažuran.
Ako je zbog koncentrata rajčice umak kiseo, dodajte oko 1 čajnu žlicu šećera.
U pripremljeni umak dodajte valjuške i preostali grah ili valjuške i grah složite u odgovarajuću pliću posudu i prelijte ih vrućim umakom, poslužite odmah.
*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja, Marija Zaninović, Liber, 1985., Zagreb.
Post je objavljen 10.12.2008. u 09:38 sati.