Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magaracblog

Marketing

O dugovima i savjesnim građanima

Opet ću malo gnjaviti o paralelenoj Hrvatskoj, pošto u službenoj Hrvatskoj građani žive rastrošno, troše nemilice peglaju kartice, ulaze u minuse, neneamjenski krediti im služe za financiranje luksuza.....

Pogledajmo malo što je GfK ( http://www.gfk.hr/press1/financije.htm ) otkrio o dugovima kućanstava.

52% kućanstve ima neke dugove, što znači da gotovo polovica kućanstva nema nikakve dugove ( kad ste zadnji put gledali ili čitali o tome da polovica kućanstava nema nikakve dugove, da uspjevaju živjeti bez dugova neovisno o prihodima kućanstva).

Od onih koji su zaduženi, 69% imaju dugove po tekućem računu, što znači da gotovo dvije trećine kućanstava pazi da ne uđe u minus. (kad ste gledali priloge o tome kako se ljudi odriči i luksuza, ali i nekih stvari koje nisu luksuz samo da ne uđu u minus.)

Po kreditnim karticama je zaduženo 40% onih koji duguju, što znači da 80% kućanstava nema nikakve dugove po karticama. (alo, vi s televizije, može li jedan prilog o onima koji neće mahnito peglati u ovom predbožićnom dobu).

Također 80% građana nema nenamjenske gotovinske kredite.

Banka. hr je donio članak u kojem piše da "Svako drugo kućanstvo živi na kreditne kartice", oslanjajući se na istraživanje GfK koje sam i ja koristio za ovaj tekst. Jesam li možda krivo protumačio statističke podatke? (sve da sam i krivo tumačio opet ispada da 60% kućanstava ne pegla kartice i da 70% kućanstava nema nenamjenske kredite)

Kad se govori o novcu priča se samo o zaduženima. Kad se govori o pravima građana, velika se pažnja posvećuje onima koji bi mogli izigrati državu pa se tako građanima stavljaju ogromne birokratske prepreke radi manjine koje vara, i koja će uvijek naći načina da prevari i snalazi se u toj šumi pravila.

Umjesto da se olakšava ostvarivanje prava poštenim građanima i nađu efikasni načini da se spriječe prevara i manipulacije, a koji neće maltretirati građane, mi imamo sustav u kojem se mogu snalaziti samo muljatori i koji otežava život ostalima.

Prema kome se kroje zakoni u ovoj državi? Tko je mjerilo u ovoj državi? Tko je bitan? Savjesni ili nesavjesni? Pošteni ili lupeži? Branitelji ili lažni branitelji? Potkupljivi ili nepotkupljivi? Rasipni ili razumni? Većina ili manjina?


Post je objavljen 09.12.2008. u 21:33 sati.