Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

URUČENI KLJUČEVI ZA 20 VATROGASNIH VOZILA IZ VLADINOG PROGRAMA

ZAGREB

Ključeve 20 vatrogasnih vozila iz Vladinog programa nabave 210 vatrogasnih vozila u razdoblju 2003.-2009. za potrebe jedinica lokalne samouprave danas je u Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu predstavnicima 20 gradova i općina uručila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospođa Jadranka Kosor.
U Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu, Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospođa Jadranka Kosor uručila je ključeve 20 vatrogasnih vozila iz Vladinog programa nabave 210 vatrogasnih vozila u razdoblju 2003.-2009. za potrebe jedinica lokalne samouprave.

Vozila su primili gradovi: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Šibenik, Varaždin, Slavonski Brod, Ivanić Grad, Beli Manastir, Đakovo, Garešnica, Gospić, Imotski, Karlovac, Komiža, Novska, Vrgorac i općine Dubrovačko Primorje i Popovača.

Zbog starosti i dotrajalosti vatrogasnih vozila, posebno u profesionalnim javnim vatrogasnim postrojbama, imajući u vidu dugoročnu strategiju i ciljeve, Vlada Republike Hrvatske je 2003. godine pokrenula projekt planske nabave 210 vozila vatrogasne namjene tijekom narednih 7 godina za potrebe jedinica lokalne samouprave, osnivače javnih vatrogasnih postrojbi kao i za one jedinice lokalne samouprave sjedište čijih dobrovoljnih vatrogasnih društava je najmanje 15 km udaljeno od sjedišta najbliže javne postrojbe. Vrijednost ukupnog projekta je oko 102 milijuna eura.

Uključujući 20 vatrogasnih vozila koja će krenuti u operativnu upotrebu od danas, sveukupno je predano 179 vatrogasnih vozila. Sljedeće godine, u mjesecu svibnju i studenom, preostala vatrogasna vozila biti će predana na upotrebu što će biti ujedno i kraj projekta. Procjenjujemo da je projekt vrlo koristan te je izravno doprinio razvitku i modernizaciji vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

Državna uprava kao krovna organizacija sustava zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj skrbi o razvoju svih segmenata sustava, od tehničkog opremanja i razvitka sustava za prikupljanje žurnih poziva 112, do operativnih dijelova sustava kroz Službu civilne zaštite i Službu za vatrogastvo. Ova primopredaja 20 vozila upućuje i na to da je svijest o razvoju i opremanju vatrogastva prisutna cijele godine, a ne samo u jeku ili pred protupožarnu sezonu.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje sudjeluje u projektu kao tehnički nositelj provjere kvalitete i ispravnosti vozila prije preuzimanja, te ujedno kao krovno tijelo sustava zaštite i spašavanja u zemlji. U sustav vatrogastva Republika Hrvatska ulaže svake godine značajna sredstva, primjerice u ovaj Projekt vatrogasnih vozila preko 115 milijuna kuna godišnje, kroz sufinanciranje javnih vatrogasnih postrojbi preko 320 milijuna kuna godišnje, u nabavu novih protupožarnih letjelica Canadair-a i Air tractor-a ove godine je osigurano preko 300 milijuna kuna.

Opremanje vatrogasnim vozilima kroz postojeći program bitno je doprinijelo poboljšanju kvalitete tehničke opremljenosti hrvatskog vatrogastva, ali neće biti dovoljno za postizanje razine kakvu imaju razvijene zemlje Europske unije, razini kojoj težimo i mi u Republici Hrvatskoj. Kako procjenjujemo da je projekt vrlo koristan, te je izravno doprinio razvitku i modernizaciji vatrogastva u Republici Hrvatskoj, ali nikako njime neće biti zadovoljene sve potrebe, pa bi trebalo razmišljati o nastavku projekta nakon 2009. godine.“DUZS



Post je objavljen 09.12.2008. u 18:10 sati.