Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Hobi: pronevjeritelj

Slobodno vrijeme se može iskoristiti na milijun načina. Možete se baviti aviomodelarstvom, možete štrikati ili heklati, biti radioamater, polirati automobil, rješavati Sudoku, šetati, spavati, skupljati sličice fudbalera i timova, skupljati dokaze o kontaktima s nezemaljcima … Bezbroj je mogućnosti, sve imaju svoje poklonike i svi mogu naći nešto čime će si ispuniti dane i srca. Još bolje ako se time može napuniti i novčanik. Tu treba imati malo mjere; ako si novčanik želite napuniti tako da se u slobodno vrijeme bavite reketarenjem, otmicama, krađama ili pronevjerama, vrlo je vjerojatno da će vam to donijeti nevolje.
Ili neće?
Poznat je slučaj trojice pripadnika HV koji su u odorama Hrvatske vojske ubili nedužnog čovjeka. Pravomoćno su osuđeni, ali odbijen je zahtjev obitelji žrtve za isplatom odštete jer je Općinsko državno odvjetništvo u Sisku zaključilo kako je razvidno da su okrivljenici “štetu” počinili u svoje slobodno vrijeme pa ne postoji odgovornost RH za nastalu štetu.

Novi obol ljudskim pravima u slobodno vrijeme nedavno je donijelo Gradsko poglavarstvo Vukovara. Kako piše Jutarnji, tamošnji pročelnik odjela za društvene djelatnosti u tom istom Gradskom poglavarstvu Zlatko Hegeduš, ostat će na svojoj dužnosti iako je pravomoćno osuđen. U svojoj odluci Poglavarstvo je bilo jednoglasno. Hegeduš može ostati na svojoj funkciji i mimo pravomoćne presude jer je kazneno djelo zbog kojeg je osuđen počinio u svoje slobodno vrijeme. Hegeduš je, naime, pronevjerio novac vukovarskog Crvenog križa u kojem je obnašao dužnost dopredsjednika!
Poglavarstvo, bit će, jednoglasno razmišlja: pa što ako je čovjek napeo opljačkati baš Crveni križ? Da nije on, sigurno bi netko drugi! A ima i gorih stvari koje ljudi čine u svoje slobodno vrijeme.

Gotovo da je svejedno što će dalje biti s ovim čovjekom. Kako se izvukao samo s uvjetnom kaznom, već mi je zanimljivije. No, najzanimljiviji mi je profil jednoglasnog Poglavarstva. Kakvi su to ljudi? Koje knjige su oni čitali? U kojem svijetu oni žele živjeti? Možda najviše saznamo ako nam kažu čime se oni bave u svoje slobodno vrijeme.

Što sad da misle građani Vukovara? Da nastave optimistično živjeti vođeni sigurnom rukom svog Poglavarstva? Ili da dignu ruke od svega i oni koji još nisu? Jučer se neki rastrojeni nesretnik zabio crnim Yugom (!) u ulazna vrata Sabora. To je originalno, ali ipak nije u redu. Pred očima mi je slika kitova koji s vremena na vrijeme počine kolektivno samoubojstvo tako da se nasuču na neke plićine. I to je pretjerano pa je nastojim otjerati. Jednostavno, nemam dobar plan.
Ali, dođavola, zar nema nikog u državnoj upravi da rastjera to besramno poglavarstvo koje ponižava građane?



Post je objavljen 09.12.2008. u 16:40 sati.