Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljenkol

Marketing

Dani darivanja


S blagdanom sv. Nikole biskupa, krenuli su i dani blagdanskog raspoloženja u očekivanju i slavlju dolaska Djeteta, Boga živoga, među ljude te opraštanje sa jednom i dolazak nove kalendarske godine. Dani su to kada se svi mi sjetimo onih koje tokom godine, iz raznih razloga, nismo imali na umu. Kako svojih bližnjih, tako i onih koje ni ne poznajemo. Pri tom kao znak najčešće koristimo raznovrsne darove. Nažalost većinom samo prigodničarske, puno rjeđe zaista potrebne. Slušajući razne izvještaje o proteklim i procjene o ovogodišnjoj blagdanskoj potrošnji, čiji dobar dio ide i na darove, pomislimo li koliko se zaista korisnih stvari moglo učiniti tim novcem.
Večini to zasigurno nije preka briga, no ipak ima i pojedinaca i udruga kojima je do toga stalo. Uz crkvenu instituciju „Caritas“, tu sigurno prednjače Crveni križ i vatrogasci. Jer njima je svakodnevni cilj prava, korisna pomoć svima. Osobito onima najpotrebnijima.
Tako su se 07.12.2008. u hladno nedjeljno jutro, na zamolbu Grada, odnosno ureda za gospodarstvo, vatrogasci DVD Jastrebarsko i iz gradskog crvenog križa uputili u Graćac Slavetički. U akciju čišćenja i dezinfekcije seoske šternje (rezervoara vode).
Mjesto je to pod administrativnom upravom grada Jastrebarsko, no najlakše je do njega doći preko općine Krašić, odnostno iz Pribića u pravcu Pećna. Put jednim dijelom vodi iznad kanjona riječice Slapnice i otvara pogled na ogromnu ranu koju je u prostoru načinio kamenolom. Na žalost nije jedini takav u našem kraju. Tamo gdje prestaje asfalt čini se da prestaje i život. Jer, kraj je sve pustiji, sve je manje objekata u kojima se živi, još manje onih koji se održavaju. Mnoga prezimena koja nam spominjaše usput mogu se naći i u Jastrebarskom!!
Tako je i u ovom selu, u kojem zatičemo tek nekoliko stanovnika. Na jednom dvorištu i stado ovaca. No ostali su uglavnom na socijalnoj skrbi. Razni su razlozi zašto su došli u situaciju da budu ovisni o tuđoj pomoći. U jednom dvorištu tu je baka koja živi sama, no pod krovom uredno su složena drva za zimu, ne baca se ni najmanja grančica. U drugom dvorištu troje braće od kojih samo jedan ima mirovinu. Kao pripadnik slavne 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ sa svojom bi, ipak skromnom, mirovinom mogao samostalno živjeti. No dijeli je sa bračom koja nemaju nikakvih primanja.
A nekada, živjelo se tu vrlo živo. U štalama je bilo i po dva para volova, krava, ovaca i ostale živadi u izobilju. I vrijednih ljudi. Okolne livade i obronke zarasle u šikare se kosilo, krumpir sadio, stoku napasalo... , na Okrugu podno Slavetića obrađivalo vinograde..
Davne 1958. dadoše usred sela iskopati i sagraditi zajednički rezervoar. I za njih i za stoku! Pitali smo baku prije nego smo ušli kolika je: „Osamsto hektolitara“ kazala je ona. Pomoslismo, pogriješila je, puno je. Nije, naše mjerenje potvrdilo je njene riječi. Velika „bačva“ ko staklo glatkih betonskih stijenki ima zapremninu 78 metara kubičnih (78 000 litara).
Vatrogasnom pumpom ispraznivši sav sadržaj očistili smo je od krupnih otpadaka (komadi crijepa, djelovi stare rasklimane pumpe... začudo bilo je vrlo malo mulja (taloga). Potom je dezinficirana, a sadržaj naše vatrogasne cisterne jedva da je podigao nivo za desetak centimetara. Trebat će više puta dopuniti dok je oborine s okolnih strijeha ne napune. Grad je dao i novu pumpu, tako da će ponovno imati vodu u svom dvorištu.
Nadamo se da će se doskora naći i načina da dobe struju za minimum boljeg standarda. Niskonaponska mreža prolazi selom.
A nama nema veće nagrade od osmjega i riječi HVALA tih ljudi kojima i sam naš dolazak puno znači. Da bi zajednička radost bila veća saznali smo da smo jednu od zadnjih akcija ove godine učinili u mjestu čija je kapela(crkvica) posvećena sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca
Poštovane čitateljice , poštovani čitatelji svima vama vatrogasci upućuju srdačne čestitke i dobre želje u novoj , 2009. Godini. Osobiti pak vam želimo mira i blagostanja, međusobnog razumijevanja i pomaganja. Pred nama su teška vremena. Ne činite razdora , osobito vi što učestvujete u javnom životu. Ne bacajte stećeno u vjetar! Vječna poruka što je u sebi nosi Božić nek vam svijetli u narednoj godini! Godini u kojoj će vatrogasno društvo Jastrebarsko obilježiti 120 /stodvadeset / godina djelovanja pod sloganom „vatru gasi, brata spasi“!
Pomoz bog
Miljenko Lacković


Post je objavljen 08.12.2008. u 18:01 sati.