Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 215.

Pa, da vidimo kako ide to rješenje i na što se svodi rezultat ispravnoga igranja nastavka pozicije u ovome problemu.
Crni će krenuti prijetnjom veze uz podršku sažimanja bijeloga prostora u namjeri da onemogući pravljenje dva oka, koja su potrebna za opstojni oblik. Krenuti će sa 1. B2!
Bijeli sada treba sprijećiti oblik veze crnome na C1. To čini potezom 2. B1. Izvodi to tako, jer na taj način nastoji daljnjim stavljanjem na A2 stvoriti oko na A1.
Vidi to i crni, ali vidi i da bi bijeli mogao nastojati uraditi drugo oko na črtvrtom redu. Zato crni igra 3. B3. Na višim redovima sada se ne može raditi drugo oko, pa crni pokušava ograditi spomenuti A1 i igra 4. A2. A1 još nije oko, ali pretendira na to.
Sada mora djelovati crni i nastoji deklasirati A1 kao oko uz namjeru da se daljnjim razvojem poeveže prema van. To čini sa 5. A3. Sada je napadnut kamen na A2. Kada bi ga bijeli zarobio, napao bi i onoga na B1 i ako bi uzeo i njega, bio bi spojen prema van sa D2. Bijeli ne smije spojiti na A1, jer ostaje na samo jednom oku.
U ovakovoj situaciji treba razmisliti i razumjeti njene mogućnosti. Bijelone puno toga može biti pogrešno. Na očigled izgleda da bi bilo dobro napasti crna tri sa B4 ili A4, ali tada se bijeli dovodi u skoro nemoguću situaciju. Crni bi uzeo tada na A1, pa ako bijeli odigra na C1, da obrani i ovoga na B1, crni samo spoji na A2 i bijeli padaju, jer su na samo jednom oku.
Bijelomu se preporuča kalkulacija sa stvaranjem oblika u kojem će imati što više ko-prijetnji radi moguće ko-borbe u nastavku. Zbog toga igra 6. A5. Ujedno je tako spriječio cenoga da igra na A5, čime bi se doveo u situaciju da stavi na A4 i onda je ona situacija s botbom na ko zab život. Ovako sa A5 bijeli nastoji imati seki,
Crni pojednostavljuje poziciju sa 7. A1 uzimanjem koa. Sada bijeli brani napadnuti kamen na B1 igrom na C1.
Zanimljivo je kako se bijelome ne žuri uzeti ko. Jedini mu je smisao igarnja na ko da stvori dva oka u kutu. Kada bi crni spojio ko igrom na A2 bio bi seki-oblik. To je oblik bez poena u kojem su kamenčići opstojni.Tako bijeli igra 8. D1. No ni crnom se to ne isplati, nego smanjuje ko.prijetnje bijelome i to najviše može sa 9. E1.
Neka rješenje bude do ovdje. Ovo je seki, ali obojica mogu pokrenuti ko, ali tada se ide na pad i ovisi o ko-borbi. Kako se radi o eventualnome padu bijelih na ko, vjerojatno će odluku donositi crni. Najviše mu se to isplati kada se popuni što više ko-prijetnji. Bijelome seki odgovara, ali stvar je pona pred završni obračun.
Eto tako to.
bl. Muradenu

Post je objavljen 08.12.2008. u 11:50 sati.