Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Tri nova Frakturina izdanja



John Maddox Roberts
'SPQR III. - Oskvrnuće'


Godina je 61. pr. Kr. Decije Cecilije Metel Mlađi vraća se u Rim nakon boravka u Galiji. U Rimu je nemirno jer se pred gradom utaborio Pompej, koji čeka da mu senat odobri slavljenje trijumfa. Decije je odnedavno član senata, ali mu i samom prijeti opasnost od starog neprijatelja, častohlepna Publija Klodija Pulhera.
U iščekivanju odluke senata, u kući Pontifexa Maximusa Gaja Julija Cezara održava se drevni, sveti obred kojem smiju prisustvovati samo žene. Obred je svojim dolaskom oskvrnuo Klodije. Istodobno se događaju ubojstva uglednih građana i građanki, gatara i robova, koja sva imaju isti ritualni potpis. U istrazi oko ubojstava Deciju se pridružuje neočekivana saveznica Julija Minor, nećakinja Julija Cezara.
Iza obreda i ubojstava, doznaje se, krije se tajni dogovor kojime će Cezar, Pompej i Kras zauvijek promijeniti sudbinu Rima.
Roman 'Oskvrnuće', treći iz uzbudljive serije SPQR, oduševitvit ćer kao i prva dva sve ljubitelje krimića i povijesnih romana.

******

Splitski utorkaši
'Naša putovanja'


Nakon što su pripovijedali o svojim precima, spizi i sprovodima, splitski utorkaši tematiziraju putovanja. Naime, da bi uopće došli do Pule i Istre, svake se godine moraju odreći utorka i poći na put
Priče, pjesma i strip u 'Našim putovanjima' kao i uvijek nasmijavaju, uveseljavaju, tjeraju na razmišljanje ili pak prizivaju sjećanja. Sve zajedno zaokružuju i osvjetljavaju barem jedan mali dio najmističnijeg i najobičnijeg ljudskog iskustva - putovanja. Kako će se putovati - brodom, automobilom, avionom, biciklom ili mislima , pitanje je osobnih želja ili izbora, ali put se ipak rijetko može izbjeći, čak i kad se čovjek ne miče nikamo. No za pravi doživljaj svakog putovanja najbolja je knjiga, a 'Naša putovanja 'upravo je knjiga koja uvodi u čaroliju puta.

*******

Mirko Kovač, Filip David
'Knjiga pisama , 1992. - 1995.'



"Ova se pisma doimlju zapravo kao literarni eseji i dijarijsko-memoarski fragmenti prerušeni u epistolarno ruho. Epistolarna forma daje im dimenziju neposrednog obraćanja, čak i neki prigušeni emotivni naboj, dimenziju iskrenosti i nepretencioznosti, ali se u takvoj nepretencioznoj formi izriču esejistički misaono elaborirani sadržaji. U tim epistolama možemo zamijetiti nekoliko slojeva značenja. Prvi bi bio dijarijski: David i Kovač opisuju svoju svakodnevicu, kako im je organiziran dan, koga susreću, kamo putuju, ispovijedaju se o unutarobiteljskim problemima. Drugi je sloj memoarski: pisci pišu o povijestima svojih obitelji, o podrijetlu, o vlastitom sazrijevanju. Doznajemo i neke iznimno zanimljive detalje, primjerice to da je David u rodbinskoj vezi sa Sigmundom Freudom, pratimo komplicirano rodbinsko stablo Mirka Kovača, obitelji koja se formira u arealu na kojemu se prepleću, a ponekad i antagonistički sudaraju, različite vjere i nacije, što njega osobno čini iznimno osjetljivim prema svakoj nacionalnoj mržnji i netoleranciji...
Zbog svega toga ova je knjiga epistola semantički izvanredno bogato, umjetnički višedimenzionalno i polivalentno svjedočenje o jednom dramatičnom političkom trenutku naše povijesti, o osobnim traumama koje je rat ostavio u našim psihama, ali i dokaz osobnog nepristajanja na reduktivne, jednostavne istine kakve nude ideolozi nacionalizma, u krajnjoj liniji dokaz svijesti o nužnosti očuvanja etičke dimenzije umjetničkog stvaranja i dragocjeno upozorenje na opasnosti koje umjetnosti prijete ako se podredi totalitarnim ideologijama."
Velimir Visković



Više informacija o knjigama pronaći možete ovdje (uključujući i besplatna poglavlja)





Post je objavljen 09.12.2008. u 19:30 sati.