Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

HDZ je ipak stranka opsanih namjera

Ivica Račan svojedobno je izjavio za HDZ da je stranka opasnih namjera. Tada je to bilo izgovoreno u jednom drugom kontekstu. Ovih dana, ali sada u sasvim drugom kontekstu slobodno možemo izjaviti da HDZ jest stranka opasnih namjera što bi slijedeće godine mnogi građani ove zemlje mogli osjetiti na vlastitoj koži, a evo i zašto…

Otkako je izbila financijska kriza, iz HDZ-a su dolazile oprečne izjave i to po principu kako vjetar puše. Režemo troškove, pa ih ipak ne režemo. Nulti deficit je imperativ, pa onda ipak idemo u deficit. Zamrzavamo plaće, pa ih ipak ne zamrzavamo. U samo mjesec dana od odlučnog zazivanja nultog deficita kao jedine opcije, što je preporučilo i savjetodavno tijelo koje je okupila Vlada RH, došlo se do proračuna koji će zahtijevati deficit od čak 4,7 milijardi kuna.

Drugim riječima, država će se u 2009. godini negdje trebati zadužiti za 4,7 milijardi kuna kod banaka u Hrvatskoj ili inozemstvu jer HNB neće tiskati novac da pokrije deficit. Problem je što je vrlo upitno tko će i po kakvim uvjetima dati Hrvatskoj kredit? Da novaca nema jasno pokazuje i situacija da plaće kasne čak i državnim službenicima pa čak i saborskim zastupnicima. Gospodarstvo je već debelo u fazi stagnacije, ako ne i recesije. U tim uvjetima punjenje proračuna otežano je, a banke nevoljko daju pozajmice jer nisu sigurne da će uspjeti čak i od države naplatiti svoja potraživanja.

U HDZ-u su shvatili da je vrag odnio šalu, ali je problem što nitko od njih nije sposoban nešto promijeniti jer ne znaju, ne mogu i ne žele nešto mijenjati, jer i to značilo da moraju i deklarativno odustati od svih onih predizbornih obećanja. U takvoj situaciji odlučili su naći žrtvenog janjca, a kao najbolji kandidat našli su se sindikati koji nisu pristali na smanjenje povećanja plaća u 2009. Radi se naime o tome da je Sanaderov prijedlog zamrzavanja plaća najobičniji HDZ-ov trojanski konj kojeg su sindikati s lakoćom „popušili“.

Svojim tvrdim stavom da ne odustaju od povećanja plaća od 6% u 2009. Sanaderu su dali dobar izgovor za sve neuspjehe u 2009. godini, bar onima koji se ne razumiju ni u najosnovniju matematiku. Naime trik je u tome da je planirani deficit za 2009. godinu više nego duplo veći od sredstava potrebnih za rast plaća od 6%. Dakle čak i da su sindikati pristali na zamrzavanje plaća, deficita bi i dalje bilo. HDZ nikad nije ozbiljno mislio svesti deficit na 0% u 2009. godini, već su nas lagali. Ovako su namagarčili sindikate i kad stvari krenu po zlu, a velika je vjerojatnost da budu, HDZ-ova Goebelsovska mašinerija obrušit će se na naivne sindikate i svu krivicu pokušati svaliti na njih.

Zbog svega navedenog, HDZ stvarno jest stranka opasnih namjera koja je u stanju čitavu zemlju odvesti u propast, kao što se to desilo u Argentini, samo da bi očuvali svoje pozicije na vlasti. Oni koji će nastradati će biti obični mali ljudi koji spajaju kraj s krajem baratajući s minusima na tekućim računima i kreditnim karticama i koji nemaju neke financijske rezerve za financiranje životnih potreba u situaciji više mjesečnih neisplata plaća ili nenajavljenih otkaza koje nosi potencijalna hrvatska ekonomska bomba.


Post je objavljen 07.12.2008. u 20:47 sati.