Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ovo-niste-znali

Marketing

Irsko svjetsko čudo

Od zemlje iz koje su svi hrlili u bijeli svijet do zemlje masovnog useljavanja, to je današnja Irska. Irsko je gospodarsko čudo u desetak godina od malene neperspektivne zemlje stvorilo snažnog Keltskog tigra, kako ju danas nazivaju. Od neugledne i poljuljane zemlje Irska je postala magnet za djecu bivših iseljenika koja se iz dalekih krajeva vraćaju na svoje djedovine. Ovdje može uspjeti svatko tko je voljan raditi, a mnogi mladi upravo tu započinju tražiti svoju sreću.
Irska je svojim gospodarskim rastom uspjela osigurati napredak i boljitak, a da njezini ljudi pritom nisu izgubili svoju draž, već su ostali oni nasmijani i rasplesani Irci kakve ih zamišljamo u svojoj mašti. Iako znamo kako su mnogi stavovi koje u sebi nosimo jednostavno samo predrasude koje smo naučili tijekom života u Irskoj bi one mogle itekako vrijediti jer ćete šećući njezinim gradovima zaista sresti hrpu djevojaka i mladića koji po čitave dane u pubovima ispijaju pivo baš kako ste to i zamišljali.

Iako je Irska postala prestižna i skupa destinacija mnogi će odvojiti novac kako bi vidjeli zabavu na svakom koraku i neodoljivu prirodu koja se skriva izvan većih gradova. Zateknete li se u Dublinu svakako nemojte propustiti vidjeti što vam se nudi izvan grada, jer ćete tamo vidjeti one pašnjake koje ste možda dobivali na razglednicama od prijatelja koji su ranije putovali.
Sam je Dublin, presječen rijekom preko koje se nadvijaju sve vrste zanimljivih mostova, mjesto na kojemu ćete se ako ništa drugo dobro najesti i napiti, jer se irski menu hvali naveliko i naširoko, a ne budete li sitničavi i ne dopustite li da vam kišica koja neprestano sipi upropasti zabavu Dublin će vam ponuditi još mnogo toga.
Svjedoci tvrde kako zabava zaista traje od ranih jutarnjih sati, a pubovi su neprestano puni, stvar se naravno zahuktava tijekom vikenda pa ako idete na kraći period nemojte propustiti bar jednu subotu. Ako vam prilike dopuštaju posjetite Johnnie's Fox's pub koji se nalazi izvan Dublina, u njemu nastupaju grupe koje će vam pokazati stare irske plesove, a čut ćete i kako zvuče njihove borbene pjesme uz koje će domaći doslovno poludjeti i lupati nogama o pod dok dižu krigle u zrak.

Mnogi tvrde kako se u Irskoj djevojke ne moraju bojati da će ih vani gnjaviti pokoji frajer, ali zato dečki strepe pred naletima tamošnjih djevojaka koje su toliko navikle na vremenske prilike pa se i u sred zime u laganim haljinicama i balerinkama šeću na večernji izlazak. Ipak uz njihovu naviku za ispijanje piva vjerojatno im ni ne može biti hladno.
Kad smo kod ispijanja piva valja spomenuti kako je jedan turist iz naših krajeva naručio malog Guinnesa nakon čega su mu do stola došli muškarci koji su ga odmah izrugali jer je poniženje da netko muškoga roda ne može popiti veliku pivu i to u Irskoj pa vam je zato bolje ne ljutiti domaćine.
Pivo je u Irskoj nezaobilazna stavka dana, a mnogi su u Dublinu zaobišli muzeje kako bi posjetili znamenitu Guinnesovu tvornicu, veliko zdanje na sedam katova kroz koje ćete naučiti kako se radi ova famozna piva, a na kraju ćete naravno moći i degustirati. Dublin je prepun suvenirnica iz kojih isijava zelena boja, a smiješe vam se raznorazni patuljci, djeteline i ovčice.

Iako je Irska skupa u prilog joj ide Ryanair, avioprijevoznik kojim ćete na otok stići vrlo povoljno tako da vam kad zbrojite sve troškove dođe na isto posjetiti Irsku ili neku drugu državu koja je jeftinija, ali do nje morate putovati na znatno skuplji način. Ryanair već nekoliko godina leti i iz Hrvatskih gradova, Pule i Zadra što će vam ovu destinaciju svakako učiniti pristupačnijom.
Odlazak u Irsku mnoge je oduševio, a mnoge razočarao. Većina razočaranih je gajila prevelika očekivanja od zemlje koja je jednostavno samo zemlja sa svojim specifičnostima i razdraganim ljudima. Nigdje ne treba očekivati „wonderland“, ali sigurno je kako vam Irska može pokazati balans između rada i odmora kojeg je većina zemalja zapada Europe
odavno izgubila.

Post je objavljen 07.12.2008. u 19:05 sati.