Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

NA SRĐU NAJVEĆE POŠUMLJAVANJE NA SREDOZEMLJU

DUBROVNIK

Ozelenjavanjem južnih padina brda Srđ, Grad Dubrovnik pokreće jedan od trenutačno najvećih projekata pošumljavanja na Sredozemlju.Na površini od 200 hektara, na teritoriju koji je u posljednjih tridesetak godina bio više puta stradao u požaru, nastavit će se sa sadnjom autohtonih vrsta drveća i grmlja u okviru projekta pod radnim nazivom "50 tisuća stabala za 50 tisuća Dubrovčana"

Pročelnica dubrovačkog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prostorno uređenje Nike Sudarević kaže kako je jesenas raspisan natječaj za izradu idejnog projekta krajobraznog oblikovanja i uređenja južnih obronaka Srđa, koje će se provesti nakon sređivanja vlasničkih odnosa.Poticaj nastavku ozelenjavanja brda nad Dubrovnikom uspješan je pilot-projekt pošumljavanja koji je proljetos proveden na jednom hektaru dolaca što ih je u kolovozu prošle godine opustošio požar.

Ogoljele površine na "oglednoj" parceli tretirane su preparatom za brzu obnovu vegetacije frisol koji je proizvođač, njemačka tvrtka "Frisol", prije Dubrovnika primjenila za oplemenjivanje neplodnog pješčanog tla kod hongkonškog aerodroma i pustinje Abu Dhabija. Sadnice vrijedne 400 tisuća eura nabavljene su iz donacija, a njihov odabir i sadnju nadzirali su predstavnici Hrvatskih šuma, Šumarskog instituta Jastrebarsko i Šumarskog fakulteta iz Zagreba.Sukladno ugovoru Grada i tvrtke «Gee» d.o.o. iz Zagreba, zasađeno je 4.400 sadnica izvornih vrsta dubrovačkog podneblja, od hrasta crnike, česvine, lemprike i planike do mirte.

- Oko 93 posto zasađenih sadnica preživjelo je, a mortalitet je bio nešto povećan tek kod česvine. Testirani smo različite načine natapanja krškog tla, od minimalnog do intenzivnog, tako da smo sada stekli korisna iskustva za nastavak pošumljavanja - komentirala je pročelnica Sudarević pokusno ozelenjavanje Srđa.Nakon pilot-projekta slijedi novi val uvođenja izvorne vegetacije, ali i rekreacijskih staza, vidikovaca, protupožarnog sustava i rasvjete. Cijena projekta bit će poznata po okončanju natječaja. Slobodna Dalmacija


Post je objavljen 07.12.2008. u 13:08 sati.