Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/limun10

Marketing

Na našem SP-u prvi put u povijesti rukometa 'pametna lopta', ali fale nam 'pametni golovi'


Na SP-u u Hrvatskoj prvi put će rukometaši imati priliku igrati s 'pametnom' loptom
Naime, danska tvrtka Select izradila je rukometnu loptu s ugrađenim mikročipom, tako da će sudac sa stopostotnom sigurnošću moći znati je li ili nije lopta prešla gol-liniju.

Ova lopta napravljena je po istom principu kao i nogometne. U njoj se nalazi elektronički sustav koji komunicira sa sustavom postavljenim u golu, ali i izravno sa sucem. Sudac tako u samo pola sekunde dobiva preko ovoga sustava na display informaciju je li lopta prešla zamišljenu liniju ili nije.

No, kako ništa ne može biti idealno, loptom Iball, kako glasi službeni naziv 'pametne' lopte, neće se moći igrati u svim dvoranama u Hrvatskoj, jer je za 'pametnu' loptu, potreban i 'pametan' gol, a kako sada stvari stoje, takve golove dobit će dvorane u Zagrebu, Splitu i Zadru. Tako će se u Osijeku, Poreču i Varaždinu igrati s normalnim loptama i bit će uskraćeni za ovu dodatnu preciznost.

Inače, u IHF-u baš nisu pretjerano oduševljeni 'pametnom' loptom i malo su skeptični glede njezine učinkovitosti, ali to nije spriječilo Međunarodni olimpijski odbor da potpiše ugovor sa Selectom, pa bi se tako s Iballom trebalo igrati na sljedećim Olimpijskim igrama u Londonu 2012.



Post je objavljen 06.12.2008. u 18:48 sati.