Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Dobra vijest



U prethodnom desetljeću napisala sam nebrojeni broj tekstova na temu školskog vjeronauka.
Prepričavala sam javno priče iz života… sa kakvim nepravdama se susreću djeca koja ne pohađaju vjeronauk… upozoravajući na kršenje Ustava. Nudila sam svoje ime i prezime, nudila sam žive svjedoke (djecu i roditelje) da dokažemo što se u stvarnosti događa… no nije bilo zainteresiranih da nas saslušaju.
Nadmudrivali su se sa mnom lijevi i desni. Dobila sam mnoge dijagnoze… a iz brojnih psihoanaliza moje malenkosti proizašlo je da imam predrasude prema Crkvi, da sam mrzitelj vjere i slične etikete.
No ipak….ovih dana sam pročitala vijest koja me razveselila.
Najavljeno je uvođenje novog predmeta u naše škole koji će se zvati „religijske kulture“.
Uvođenjem ovog predmeta konačno se uvodi mogućnost IZBORA. Jer do sada nije bilo izbora… ili katolički vjeronauk… ili lutanje po školskim hodnicima ili dvorištu škole. A o etiketama koje su dobivali oni koji nisu odabrali katolički vjeronauk da i ne govorim.
Ono što me najviše smetalo u cijeloj toj priči bila je činjenica da je osnovna škola obavezna. Djecu moramo slati u škole… a ako za svoju djecu nismo birali katolički vjeronauk tada ta ista država nije našoj djeci osigurala obrazovanje i mogućnost izbora za određene školske sate nego ih je izbacivala iz razreda za vrijeme obavezne nastave. U tom grmu leži zec koji se zove kršenje Ustava RH. Nitko sada neće pitati tko je odgovoran za to kršenje Ustava… nitko neće pitati što su radili oni koji su dužni brinuti o provođenju Ustava….nitko se neće sada zabavljati s nepravdama koje su činjene djeci sve ove godine. No nema veze – navikli smo. Ali lijepa je vijest da se iste nepravde neće činiti i našim unucima… i da je konačno došlo vrijeme da se netko pozabavi tim problemom.
Ovakvu mogućnost izbora odavno imaju mnoge europske zemlje. To je normalno i uobičajeno. Ne volim nas baš u svemu uspoređivati sa Zapadom… ali kad se radi o poboljšanjima to je više nego potrebno.
Čitam da su predstavnici Crkve iznenađeni. Dr. Ivica Pažanin, predstojnik Katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije izjavio je za Jutarnji list: "Ne znam uopće koji je cilj tog predmeta, tko je inicijator, koja su mu sredstva i tko će ga predavati". Pa ću mu ja kao roditelj odgovoriti da je cilj tog predmeta stvarna MOGUĆNOST IZBORA i POŠTIVANJE USTAVA!
Pozdravljam prijedlog ministra Primorca. Zahvaljujem mu se u ime svih roditelja koji znaju koliko je važno uvođenje novog predmeta… kao i u ime svih onih koji još nisu svjesni kakvi problemi bi ih čekali kada njega ne bi bilo. Isto tako pozdravljam pozitivnu ulogu profesora na Učiteljskom fakultetu Milana Matijevića koji je ukazivao na neustavnost dosadašnje prakse.
A predstavnike Crkve i sve one koji su sa mnom raspravljali na ovu temu i mislili drugačije također pozdravljam i poručujem: nemate se čega bojati! Prava vjera ne spava u brojci polaznika nekog predmeta. Ovako ćete znati na čemu ste. Ovo je za obrazovanje naše djece bolje i poštenije. Nemogućnošću izbora i raznim vrstama formalnih i neformalnih pritisaka se ne može postići ništa dobroga.
Drago mi je da konačno imam jednu temu koja donosi dobru vijest.


Post je objavljen 06.12.2008. u 16:18 sati.