Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pakovoselo

Marketing

PROBLEM „BRZA CESTA“

Postoji li Pakovo selo?

Autor: Novi-tjednik u 17.10.2008 11:48:55 | NT šetemana

Kako za njih nije predviđeno autobusno stajalište, a nije im se dalo ni formirati Mjesni odbor od strane Grada Drniša na prošlim lokalnim izborima, pitaju se postoji li uopće Pakovo Selo

Ne stišavaju se duhovi oko uređenja buduće brze ceste Šibenik- Drniš- Knin na dionici između Pakova Sela i Drniša. Sad su se podigli mještani Pakova sela, koji se bune na, po njihovom mišljenju, bahati tretman Hrvatskih cesta i direktora šibenske ispostave te tvrtke Branka Kužine. Zato su prošle srijede priredili spontani protestni skup, njih dvadesetak okupilo se na cesti kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo. A razloga za isto ima nekoliko, sažeo ih je drniški gradski vijećnik Ante Pleadin.
NEMA AUTOBUSNIH UGIBALIŠTA

- Tri su naša glavna problema s HC- om i ovom cestom. Najprije, na cijeloj dionici nije predviđena niti jedna autobusna postaja. Gdje će mještani, a radi se o stotinjak domaćinstava, ulaziti u autobus? Nadalje, nisu htjeli uvažiti naš zahtjev da se izgradi prijelaz za stoku i poljoprivredne strojeve na lokaciji Jakelića Jare. Nakon rekonstrukcije, cestom će se voziti brže nego dosad, a cesta je i šira. Desetak obitelji koje se bave stočarstvom i posjed im se prostire s obje strane ceste svakog dana bit će izloženo pogibelji, kao i vozači. Nije baš tako lako s 50 ili 100 ovaca prijeći cestu- stoji u prijedlogu točke dnevnog reda koje je Pleadin podnio na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Drniša.
Zahtjev za izgradnju propusta za stoku poslao je Kužini još prije početka projektiranja trase 2007. godine, ali to on nije uvažio, te ponudio i nekoliko odgovora zašto nije.
- U telefonskom razgovoru odgovorio mi je kako neće graditi propust za stoku zbog toga što vlasnici nemaju razumijevanja za otkup zemljišta. Anti Kulušiću rekao je kako je prekasno saznao za zahtjev. Na sastanku sa županom Paukom rekao je kako projektant nije uvažio njegov zahtjev, a na kraju istog sastanka kako je to potpuno novi objekt, a ovdje se radi o rekonstrukciji- stoji u Pleadinovom prijedlogu.
Problematična je i lokacija Draga u Pakovu Selu, crnoj točki te trase. Tu je trebala biti ublažena cestovna krivina, a kolnik pomaknut prema istoku. U projektu je predviđena i pješačka staza. Do realizacije projekta nije došlo zbog toga što HC nije uspio otkupiti zemljište od vlasnika, pa se sada radi polovičan projekt koju tu dionicu čini još opasnijom za promet nego što je dosad bila. Što je još gore, novi asfalt namjerava se položiti na staroj cesti, ispod koje se temelji već raspadaju. Po Pleadinu, Kužina se opravdava visokom cijenom koju su vlasnici tražili, ali oni to negiraju.
Pristali su na kompromisnu cijenu od 95 kuna za metar četvorni koja im je ponuđena, iako su najprije tražili 140 kuna, uz uvjet da im se na površinski sloj plodne zemlje od 70 centimetara dubine prebaci na nastavak njihove parcele, ali su u HC to decidirano odbili. O tome su sastavili i priopćenje koje je potpisalo pet vlasnika
Image Hosted by ImageShack.us



CRNA TOČKA NA DRAGI SADA JOŠ GORA

Zbog svega toga, na prosvjedu okupljeni mještani prezime Kužina preimenovali su u Kuhinja, aludirajući na sumnjive radnje. Kako za njih nije predviđeno autobusno stajalište, a nije im se dalo ni formirati Mjesni odbor od strane Grada Drniša na prošlim lokalnim izborima, pitaju se postoji li uopće Pakovo Selo. Ističu i kako se jedina trgovina u selu nalazi s druge strane ceste od većine kuća, pa bi se odlazak po kruh mogao pretvoriti u po život opasnu avanturu izbjegavanja jurećih automobila. Poručuju kako od svojih zahtjeva neće olako odustati, a po završetku rekonstrukcije tog dijela ceste tražit će uvid u kompletnu investiciju, kako bi se uvjerili da je sve obavljeno po zakonu.


Post je objavljen 05.12.2008. u 18:19 sati.