500 g kupovnih kora za savijače
500 g prokulice
500 ml kiselog vrhnja ili milerama
200 ml jogurta
4 češnja češnjaka
sol, papar
+
2-3 žlice kiselog vrhnja za premaz
Prokulicu očistite i operite, odozdo ju zarežite ukriž.
U loncu zakuhajte vodu. Kad zakuha, dodajte 1 žlicu octa, malo soli i prokulice. Prokuhajte ih 5 min.
Ako ih nije opalio mraz, prokulice bi mogle biti gorke. Ocat i sol bi trebali izvući gorčinu iz prokulica.
Prokulice ocijedite i isperite ih pod mlazom hladne vode. Ostavite ih da se ocijede.
Ocijeđenim prokulicama dodajte kiselo vrhnje, jogurt, sitno nasjeckani češnjak, sol i papar. Dobro promiješajte.
Na dno lima stavite 1 koru, krajevi neka vise preko ruba, premažite ju s 2-3 žlice nadjeva.
Redajte kore i svaku premazujte nadjevom.
Kad završite, krajeve kora koji vise preko ruba preklopite prema sredini. Odozgo premažite kiselim vrhnjem.
Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko pola sata.
Poslužite mlako ili hladno.
Recepti koje se mogu pripremati s prokulicom
Kelj galette
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Pita od prokulica
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom
Post je objavljen 05.12.2008. u 12:59 sati.