Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Malfatti s crvenim umakom

Image and video hosting by TinyPic


Za 4-6 osoba
Mafatti
450 g svježeg špinata
1 mali crveni luk
1 češanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
400 g svježeg sira
75 g krušnih mrvica
50 g brašna
1 čajna žlica soli
50 g svježe naribanog parmezana
naribani muškatni oraščić
3 jaja
2 žlice rastopljenog, ohlađenog maslaca

Umak
1 velika crvena paprika
1 mali crveni luk
2 žlice maslinovog ulja
400 g nasjeckanih rajčica iz limenke
150 ml vode
prstohvat suhog origana
sol, papar
2 žlice kiselog vrhnja


Za malfatte, špinat operite, odrežite mu peteljke. Zakuhajte sasvim malo vode, posolite ju i dodajte špinat. Prokuhajte ga 1-2 min. Zatim ga ocijedite i isplahnite hladnom vodom. Rukom dobro iscijedite što više vode iz njega.

Ocijeđeni špinat sitno nasjeckajte.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte, popržite ih na zagrijanom ulju, oko 5 min.

Poprženi luk pomiješajte s nasjeckanim špinatom, zdrobljenim sirom, krušnim mrvicama, brašnom, solju, većim dijelom parmezana i oraščićem.
Kad se smjesa ohladi, dodajte umućena jaja i rastopljeni maslac.

Oblikujte oko 12 kobasičastih ili okruglastih oblika (možete pomoću 2 žlice oblikovati žličnjake).
Image and video hosting by TinyPic


U međuvremenu, pripremite umak. Papriku očistite i narežite na male kockice ili tanke rezance.
Luk očistite i sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje pa dodajte papriku i luk i pržite 5 min. Dodajte rajčicu, vodu, origano, sol i papar. Kad zakuha ostavite da se kuha na laganoj vatri 5 min pa maknite s vatre.
Umak skašite u blenderu, ne mora biti posve gladak. Dodajte kiselo vrhnje (vrhnje možete i izostaviti) i promiješajte. Po potrebi dodajte sol i papar.

U plitku posudu (ja koristim plitku tavu) stavite oko 2 prsta vode i malo soli i ostavite da zakuha. U kipuću vodu stavljajte po nekoliko malfatta odjednom i kuhajte ih na laganoj vatri oko 5 min.
Image and video hosting by TinyPic

Dobro ih ocijedite (možete ih složiti na papirnate ubruse), držite ih na toplom.

Tople malfatte poslažite na zagrijane tanjure i poslužite s pripremljenim umakom, posipajte preostalim parmezanom.


Umjesto špinata možete upotrijebiti blitvu.


*Recept je iz «Vegetarijanske kuharice», Roz Denny, Rijeka, Leo – Commerce, 1998.



Recepti sa zelenim dijelom blitve
Bešamel blitva
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom



Post je objavljen 05.12.2008. u 12:53 sati.