Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

Studio Kubus: Radionica FORUM KAZALISTA !!!

Ova dvodnevna radionica bit ce koncipirana kao intenzivan edukacijski trening tj. kao priprema svima onima koji metodu zele koristiti u svojim sredinama – skolama, razredima, firmama, udrugama ili u bilo kojim drugim grupacijama ljudi.

Voditeljica radionice ce biti Ivana Marijancic, dramska pedagoginja i prakticarka metoda Augusta Boala – kazalista potlacenih, trenunto angazirana u Zagrebackom kazalistu mladih, u Privatnoj osnovnoj skoli "Kreativni razvoj" koja ima dramski odgoj konstatno integriran u skolski program, te u Gradskom kazalistu Virovitica kao voditeljica dramskog studia. Takodjer je odrzala brojne radionice kazalista potlacenih za Skole ljudskih prava Hrvatskog helsinskog odbora, te za mnoge udruge i projekte koje su odlucile proradjivati teme i programe kroz dramski pristup.

Termin odrzavanja: subota 20. 12. 2008. i nedjelja 21. 12. 2008. od 9:30 do 18:00 sati

(iako se radionica proteze kroz dva dana, ona je cjelovit proces, pa ju nije moguce pohadjati polovicno, djelomicno tj. nije moguce izostati s nekog njenog dijela)

Mjesto odrzavanja:

Zagreb, Studio Kubus u Kranjcevicevoj 9 (uci u vezu, proci dvoristem do kraja i popeti se na kat; to je u Kranjcevicevoj preko puta nogometnog stadiona Zagreb)

Cijena radionice bit ce 200 kn.

(placanje je na licu mjesta i dobivate vazeci racun za pravdanje u Vasoj organizaciji)

Prijava: Krajnji rok za prijavu je: ponedjeljak 15. 12. 2008.

ali prijave cemo zakljuciti i ranije, ako se maksimalan broj od 15 polaznika popuni prije roka.

Prijaviti se mozete:

- mailom na ivanamarijancic@vip.hr ili imarijancic@gmail.com ili

- svaki dan prije podne od 10 do 11 sati pozivom na 091 5369431 (izdiktirati sve podatke za prijavu)

PODACI KOJE TREBATE NAVESTI U PRIJAVI SU SLIJEDECI:

- ime i prezime, godina rodjenja
- zanimanje (studenti- koji fakultet? zaposleni- koje radno mjesto, institucija? ili nesto trece?)
- motivacija (razlozi za prijavljivanje na ovu radionicu)
- broj mobitela, e-mail adresa

Molimo Vas da se prijavite SAMO AKO STE ZAISTA SIGURNI da cete doci na radionicu, jer otkazivanje remeti urednu organizacijsku pripremu radionice.

Paznja!!! Cesto dobivamo nepotpune prijave. Smatramo da ne trazimo puno podataka za prijavu niti da su oni komplicirani, stoga napominjemo - prijavite se sa SVIM TRAZENIM PODACIMA.

Ako prijavljujete nekoliko polaznika, MOLIMO VAS DA ZA SVAKOG POLAZNIKA NAVEDETE SVE POTREBNE PODATKE!!!

Napomene!

- oba dana radionice cemo unutar navedenog tremina rada napraviti dvije krace pauze (po potrebama polaznika) i jednu veliku pauzu od sat vremena (koju mozete iskorisitit za rucak)
- u prostoru u kojem cemo raditi, a koji je uredjen za vjezbanje, ne ulazi se u cipelama, vec se obuca ostavlja ispred ulaza u prostor, a vjezbati mozete u carapama ili tankim slapicama


Opis metode rada: KAZALISTE POTLACENIH – FORUM-KAZALISTE

Metoda Kazalista potlacenih do sada se koristi u gotovo 100 zemalja svijeta. Koristi se u sredinama gdje vrlo poticajno djeluje na ljude u suceljavanju s aktualnim problemima i mogucnoscu djelovanja kroz kazaliste. Ovaj model kazalista zamislio je i razvio '70tih godina istaknuti brazilski redatelj i kulturni aktivist Augusto Boal.

Najcesca tehnika kazalista potlacenih je forum-kazaliste. Forum-kazaliste je okupljanje u kojem sudjeluju i glumci i gledatelji. Gledatelji tada nisu pasivna bica, vec su pozvani da zamijene protagoniste kako bi pronasli rjesenja ili alternacije za potlaceni lik na sceni. Osnova su kratke forum-scene koje prikazuju probleme odredjene zajednice i u kojima nisu ponudjena rjesenja. Gledatelji daju svoja vlastita rjesenja, aktivno su ukljuceni u izvedbu tako sto zamjenjuju lica na sceni i improviziraju razlicita rjesenja prikazanog problema. Ne trazi se "pravo" ili "idealno" rjesenje, vec je cilj istraziti sto vise mogucnosti. Nakon sto se ljudi kroz ovu kazalisnu tehniku pokusaju poigrati sa raznim rjesenjima, moguce je da ce im to biti podsticaj za djelovanje u stvarnom zivotu kada se suoce s istim problemom koji su imali u kazalisnoj forum-sceni. Stoga je ova metoda vrlo popularna u svijetu i koristi se u najrazlicitijim skupinama ljudi: u skolama, u sredinama sa specificnim grupacijama npr. ovisnicima, zlostavljanim zenama, zatvorenicima, sindikatima, stambenim zajednicama, sportskim klubovima, poduzecima, itd.

Forum-kazaliste nije oblik psihoterapije, vec kazalisna interaktivna igra. U forum-scenama ne prikazuju se dublji psiholoski problemi vec problemi komunikacijske prirode, najcesce razni oblici nasilne komunikacije ili bilo kakav oblik tlacenja u kojem je jedna strana zakinuta za pravo na dijalog.

Cilj kazalista potlacenih je humanizacija covjecanstva. Prema Augustu Boalu, kazaliste je jedno od osnovnih ljudskih djelatnosti, ono je unutarnji ljudski nagon. A kazaliste pak nastaje kada covjek uvidi da sam sebe moze promatrati u akciji. On je glumac (akter) i gledatelj (promatrac) u istoj osobi. To mu dopusta kontrolu, a time i promjenu svog ponasanja, svog djelovanja. Na tom principu lezi forum-kazaliste. Osnova je – djelovanje, motiviranje gledatelja-glumca na akciju, na promjenu modela zadanog u forum-sceni. Kroz djelovanje gledatelji-glumci promatraju sebe i tako uce iskustvom.


OPISNI PROGRAM RADIONICE:

- Niz dramskih igara i vjezbi kojima je svrha stvoriti kompaktnu i sloznu grupu. To su dramske igre i vjezbe koje razvijaju povjerenje, komunikaciju pogledom, verbalnu komunikaciju, ritam grupe, kontrolu pokreta. Kroz ovaj dio radionice tijelo postaje aktivno, osvijesteno i spremno da bude osnovno scensko izrazajno sredstvo. U ovaj dio spadaju i dinamicne kreativne vjezbe koje su modeli tlacenja, sto je uvod u tehniku kazalista potlacenih tj. forum-kazalista.

- Kazaliste skulptura ili kazaliste slika. To je vrlo kreativan i poticajan dio radionice u kojem polaznici kroz svoja tijela prikazuju dogadjaje i odnose, izrazavaju svoja stanja i stavove, te se bave analizom istih. Prolazeci ovaj kreativan proces, grupa ce doci do tema i formirat ce price za forum-scene u kojima ce biti prikazana aktualna problematika grupe, sredine ili pojedinaca.

- Priprema forum-scena. Pomocu dramskih metoda razvijaju se forum-scene koje ce se prikazati na javnoj izvedbi, fiksira se tekst, polaznici rade na biografijama svojih likova, te se rade Boalove probavalacke tehnike ili tehnike probe, pomocu kojih polaznici dobivaju dobru podlogu za gradnju svojih likova i scene, sto je nuzno potrebno za snalazenje u buducim improvizacijama s aktivnom publikom.

Na kraju radionice se obicno dobiju dvije ili tri uvjezbane kratke forum-scene s razlicitim temama tj. oblicima tlacenja, koji su specificni za grupu s kojom se radi.

- Javna izvedba na koju su pozvani svi ostali zainteresirani ili vezani uz problematiku obradjenu u scenama.

Tijekom radionice bit cete upoznati sa ulogom dzokera. Dzoker je osoba koja je spona izmedju glumaca i publike i koja koordinira zaustavljanje scena, razgovor i intervencije publike.


Post je objavljen 05.12.2008. u 08:54 sati.