Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ovo-niste-znali

Marketing

Pentagon radi na robotu koji neće biti u stanju počiniti ratni zločin

Američka vojska planira izradu robota koji neće moći počiniti ratne zločine kao njihovi ljudski kolege.

Do 2010. Pentagon namjerava uložiti 4 milijarde dolara u istraživački program kojim bi se razvili 'autonomni sustavi', što je vojni žargon za robote, sve u namjeri kako bi se izbjegli ratni zločini.

Britanski stručnjaci također su uključeni u stvaranje robota koji neće kršiti Ženevsku konvenciju.

Naime, u Pentagonu su zabrinuti studijama koje pokazuju da su vojnici u Iraku zbog stresa, skloni podržavanju torture i mučenja te osveti protiv neprijateljskih vojnika.

Ronald Arkin, znanstvenik koji radi na softwareu za američku vojsku, smatra kako se roboti u borbi mogu ponašati etičnije od vojnika od krvi i mesa.

'Roboti ne trebaju zaštitu, te mogu biti napravljeni bez emocija koje će utjecati na njihovu prosudbu, ili rezultirati bijesom i frustracijama zbog onoga što se događa na bojnom polju', smatra Arkin.

Znanstvenici vjeruju kako će nova generacija robota moći razlikovati neprijateljske jedinice poput tenkova i vojnika od lakih meta poput civila i hitne pomoći. Njihov softver bit će usklađen s pravilima Ženevske konvencije.

No neki su smatraju kako je nemoguće napraviti robota koji neće raditi greške.

'Pomisao na tako nešto ledi mi krv u žilama. Radim na umjetnoj inteligenciji već desetljećima, ali ideja robota koji će odlučivati koga ubiti, a koga poštedjeti čini mi se zastrašujućom', kaže Nole Sharkey, znanstvenik i stručnjak za IT.



Post je objavljen 04.12.2008. u 17:49 sati.