Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ovo-niste-znali

Marketing

Jeste li znali... mobitel je opasniji od alkohola?!

Radio, CD, DVD-i, mobiteli samo su neki od predmeta koji vozače ometaju u vožnji, otkrilo je novo istraživanje vozača provedeno u Britaniji.

Polovica vozača koji su rekli da ih u vožnji nešto ometa za to su okrivili spravice moderne tehnologije poput CD-a, radija, ili DVD-a. Njih 34 posto ozbiljno ometa satelitska navigacija, od čeka je 40 posto mladih, a 49 posto sredovječnih vozača.

Otkrića posljednjeg ispitivanja vozača podigla je razinu zabrinutosti o tome koliko je za vozače opasno korištenje raznih ‘gadgeta’ prilikom vožnje automobila.

Ispitivanje je uključilo više od 1.000 vozača, a otkrilo se kako je 85 posto njih mislilo da bi vozače trebalo naučiti kako koristiti tehnologiju u automobilu na siguran i primjeren način.

‘Tehnologija unutar automobila dogurala je daleko od kraja osamdesetih godina, a napredak je podijeljen u dvije skupine, aktivnu i pasivnu. Aktivna je tehnologija poput zabave u automobilu. Nije uvijek pozitivna, pogotovo stoga što može izazvati ometanje vozača u vožnji, dok su pasivne tehnologije poput protuporovalnih sistema uvelike podcjenjene i mnogi ih vozači ne doživljavaju kao ‘gadgete’ jer dolaze ‘u paketu’, odnosno, funkcioniraju po principu automatizma’, rekao je David Bizley koji je provodio istraživanje.

Trećina vozača, odnosno 32 posto, kaže kako ih mobitel veoma uznemiruje u vožnji, a taj se postotak penje do 41 posto među mladim vozačima u dobi od 17 do 24 godine.

Posljednja su istraživanja pokazala kako je razgovaranje na mobitel za vrijeme vožnje veoma opasno, čak opasnije nego vožnja pod utjecajem alkohola.

Vozači smatraju da će se u sljedećih 20 godina tehnologija vezana za automobile poboljšati i da će je biti više, a više od 35 posto ispitanih vjeruje da će automobili moći 'razgovarati’ jedni s drugima.



Post je objavljen 04.12.2008. u 17:48 sati.