Laneno sjeme i ulje koriste se u prehrani čovjeka već više od 5000 g p.n.e. Ova čudesna biljka bogat je izvor nezasićenih masnih kiselina omega-3, kalcija, fosfora, natrija i željeza.
Lan je jedan od najbogatijih izvora lignana koji pokazuju estrogeno djelovanje i koji ublažavaju neurovegetativne simptome menopauze, smanjuju nivo kolesterola i rizik od pojave raka dojke, te preventivno djeluju na ateroskleroze. Inače, lignani su i antioksidanti, koji imaju antibakterijska i antivirusna svojstva i koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, a vezanim uz starenje i bolesti. Osim toga, lignini smanjuju aktivnost estrogena, glavnog spolnog hormona žene i potencijalnog pokretača malignog rasta, te tako smanjuju rizik nastanka raka dojke i jajnika.
Odlučite li se redovito konzumirati sjemenke lana, odaberite one mljevene. Naime, cijele sjemenke lana imaju teško probavljivu opnicu pa će kroz tijelo proći samo djelomično probavljene. Sjemenke treba držati u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi i ne duže od 3-4 dana. Uzimajte ih pomiješane s jogurtom, mlijekom, ili u varivima i juhama. Cijele sjemenke lana imaju teško probavljivu opnicu pa će kroz tijelo proći samo djelomično probavljene.
Post je objavljen 04.12.2008. u 17:08 sati.