Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Neće biti problema u ratifikaciji pristupnog protokola za članstvo u NATO-u

Hrvatska ne očekuje nikakve probleme u postupku ratifikacije pristupnog protokola za ulazak u NATO i očekuje će biti završen do sljedećeg summita Saveza početkom travnja sljedeće godine, izjavio je jučer u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Jandroković je, nakon završetka dvodnevnog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća na ministarskoj razini, rekao da je razgovarao s glavnim tajnikom Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom i s više ministara vanjskih poslova zemalja članica, koji su mu potvrdili da će postupak ratifikacije biti dovršen na vrijeme. Do sada je pristupni protokol s Hrvatskom ratificiralo 10 od 26 zemalja članica NATO-a.

"Ne vidim nikakav problem, svi su najavili da da će ratifikacija biti dovršena do kraja ove ili početkom sljedeće godine, a najvažnije je da to bude prije summita NATO-a u Strasbourgu i Kehlu početkom travnja. "Nema na obzoru nikakvih problema i Hrvatska će po svemu sudeći i prema informacijama kojima raspolažemo mirno uploviti u luku i postati punopravna članica NATO", rekao je Jandroković.

Prema navodima ljubljanskog lista Dnevnik, neki ustavni pravnici tvrde da je za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina u slovenskom parlamentu. Slovenska vlada još nije poslala Državnom zboru prijedlog zakona o ratifikaciji protokola o uključenju Hrvatske i Albanije u NATO, a neke oporbene stranke navode da će glasovati protiv.

U završnom priopćenju koje su usvojili ministri vanjskih poslova članica NATO-a kaže se da je "proces proširenja bio povijesni uspjeh u promicanju vizije cjelovite i slobodne Europe, ujedinjene u miru, demokraciji i zajedničkim vrijednostima".

"Na našem summitu sljedeće godine, cilj nam je da pozdravimo Hrvatsku i Albaniju kao nove članice Saveza i drago nam je što su s nama kolege iz tih dviju zemalja, koji se pridružuju ovoj deklaraciji", kaže se u priopćenju.

Članstvo Hrvatske i Albanije "pojačat će sigurnost za sve u euro-atlantskom prostoru. Albanija i Hrvatska su već provele važne reforme i znatno pridonose našoj sigurnosti", navodi se u završnom priopćenju u kojem se obje zemlje potiču da nastave s reformama.

Hrvatski ministar vanjskih poslova prvi je put sudjelovao na službenom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća, nakon što je Hrvatska na summitu u Bukureštu pozvana u članstvo.

Tijekom dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova razgovaralo se o suradnji na Mediteranu, daljnjem razvoju u odnosima s Gruzijom i Ukrajinom, odnosima s Rusijom, borbi protiv terorizma i piratstva i savezničkim operacijama.

Ministri su potvrdili odluku sa summita u Bukureštu kada je Gruziji i Ukrajini obećano članstvo, ali bez ikakvih rokova. Nastavak suradnje neće ići kroz Akcijski plan za članstvo, koji je do sada služio kao predvorje za ulazak u članstvo, nego kroz rad postojećih Komisija NATO-Gruzija i NATO-Ukrajina.

Članice NATO-a u utorak su se suglasile oko postupnog obnavljanja kontakata s Rusijom koji su bili prekinuti nakon ruske intervencije u Gruziji.

Prema Jandrokoviću, dogovoreno je da se obnovi neformalni dijalog s Rusijom na razini veleposlanika o brojnim temama poput borbe protiv terorizma, šverca narkotika i osiguranju kopnenih putova u Afganistanu.

Ministri su se također suglasili za zaključcima summitu u Bukureštu kada je Makedoniji obećano da će biti pozvana u članstvo čim se pronađen uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje imena te zemlje. Makedonija je na summitu u Bukureštu izostavljena s popisa pozvanih zemalja zbog protivljenja Grčke, koja ne prihvaća ustavno ime te zemlje, tvrdeći da ono pripada njezinoj baštini.

Post je objavljen 04.12.2008. u 12:40 sati.