Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

Pobrkani lončići u „slučaju Nikše Klečaka“

Vozim se danas u autu, slušam Studentski radio i u prilogu o rusvaju oko Facebooka čujem nešto ovako: „ ... povodom pretresa i privođenja Nikše Klečaka koji je otvorio facebook grupu „Kladim se da ću naći 5000 ljudi koji ne vole Sanadera“ na kojoj su objavljene fotografije premijera Sanadera u uniformi s ustaškim znakovljem ...“

Ok, ekipa, vidim da treba malo „ponoviti gradivo“.

Na grupi koju je otvorio Nikša Klečak NIKADA NISU OBJAVLJENJE FOTOGRAFIJE PREMIJERA SANADERA U USTAŠKOJ (NACISTIČKOJ) UNIFORMI!!!

Možda je to bio samo mali lapsus autora te vijesti, jer u većini medija se u gornjem tekstu (ili njemu sličnom) na prikladnom mjestu nalazila i rječica NAVODNO, ali čisto da razjasnimo stvar da se tako elementarno ne griješi i ubuduće.

Jer ovdje nije riješ o „nebitnoj sintaksi/semantici“ s obzirom da u tome „navodno“ leži bit „slučaja Facebook“ (jučerašnje trganje plakata za prosjed od strane policije u Zadru i privođenje jedne aktivistice su zasebna priča i spadaju u „slučaj Facebook – dio drugi“ ;-).

Zašto je to „navodno“ bitno?

Iz vrlo jednostavnog razloga – zato jer način na koji policija odrađuje „navodne“ sumnje razlikuje policijsku državu od demokracije!

I moram reći da je poprilično žalosno da se Zoran Milanović dao navesti u nekakve obrambene izjave o tome kako „nije prihvatljivo nacističko znakovlje“ (kao da itko normalan to odobrava!) umjesto da je odmah udario u bit stvari – a to je da je na osnovu „navodnih“ sumnji policija provela pretres stana i privela Nikšu Klečaka na četverosatni razgovor u policiju!

Da stvar stavimo u slikoviti kontekst, zamislimo da ja dođem u neku policijsku upravu u Zagrebu i izjavim nešto ovako: „Poštovani, ja sumnjam da na laptopu Milana Bandića postoje materijali – memorandumi, mailovi, zapisi – koji dokazuju njegovu uključenost u kriminalne gospodarske radnje“

„Jeste li vi to vidjeli?“ – pita mene policajac.

„Ma jok, al' znate, ja SUMNJAM da bi toga moglo biti“.

„Aha, nema problema, evo sad ću poslati Peru da to pođe provjeriti“

:-))))))

Koliko god gornja mogućnost izgledala privlačno, to tako ne može i ne smije ići!!! Uostalom, zato postoji i uključenost drugih ogranaka vlasti u cijelu priču. A ovdje je vrlo signifikantno da je DORH odbio izdati nalog policiji, pa se policija „snašla“ s nalogom sutkinje prekršajnog suda. Čime dolazimo do Pedra :-), koji će, bojim se, doći sasvim „zgodno“ našim vlastodršcima prilikom rješavanja ovog „slučaja“.

A Pedro je – sutkinja koja je policiji dala nalog.

Da je dotična svoj posao radila kako treba i da je policiji „dala nogu“ kad su došli s „dokazima“ za pokretanje cijele procedure, cijelog slučaja ne bi bilo, i mi bi danas pričali o nekim sasma drugim temama. Da je sutkinja prije odnošenja odluke tražila od policije snimljenu stranicu na kojoj se vidi ta fotomontaža objavljena na grupi, ili možda screenshot ekrana, ili da je, ako joj je ovo što sam napisao bilo previše napredno, barem pitala onako ljudski: „OK, pokažite mi gdje je to, da vidim na svoje oči“, Nikša Klečak sigurno ne bi završio na policiji.

Nažalost (ili nasreću, ako ćemo gledati iz perspektive organizatora prosvjeda u petak koji sigurno trljaju ruke zbog „besplatnog marketinga“ Facebooka ;-), sutkinja je odlučila udovoljiti željama lokalnih moćnika (čvrsto sam uvjeren da je mogućnost da je to neki revni policajac išao ganjati sam, na svoju ruku ravna nuli!) i sad smo tu gdje jesmo.

Slučaj poput ovoga je hrvatsko društvo svakako čekao prije ili kasnije, i biti će zanimljivo gledati kako će se Sanader&Co iz ovoga ispetljati. Čuo sam najave za konferenciju na kojoj će se oglasiti Karamarko i Faber (hm, to je već bilo ;-) .. ček da vidim ... a evo ga; vidi čak ima i malo posipanja pepelom „U zagrebačkom slučaju smo pogriješili, javno se ispričavamo“, ali hmmm:

Što se pak tiče dubrovačkog slučaja Nikše Klečaka, riječ je o postupanju po nedorečenom zakonu, smatra Karamarko, a Klečak nije priveden nego je samovoljno došao na razgovor u policiju.

Dakle, nema promjene priče. A dobro, možda je sad došao red na Ministarstvo pravosuđa da se malo „posipa pepelom“ :-).

DODATAK: Ekipa, UMROOOOO sam od smijeha gledajući donji video :-). Jest malo duži (3:49), ali vridi svake sekunde (thx. Fran Kušeta for the pointer)




Post je objavljen 03.12.2008. u 15:44 sati.