Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Započinje s radom najveći europski park vjetrenjača

Portugal je dobio titulu najjače države kada se radi o iskorištavanju energije vjetra jer je jučer ondje otvoren park s čak 120 vjetrenjača. Ovim se Portugal, koji nosi epitet najsiromašnije države Europske unije, svrstao u šampiona korištenja obnovljive energije u Europi. Na svakoj vjetrenjači su turbine od 2 megawata, čime se osigurava 1 posto portugalske potrebe za energijom.

Novim parkom vjetrenjača osigurat će se energija za 300.000 kućanstava. Portugal velikim koracima grabi naprijed kada se radi o obnovljivoj energiji. Tako izgrađuju tzv. 'solarnu farmu' koja će biti dvaput veća od bilo koje već postojeće na svijetu. Osim toga, prvi na svijetu su u Atlantskom oceanu izgradili postrojenje na kojem se iz snage valova dobija energija.

Vjerojatno je razlog za ovako veliku okretnutost Portugala obnovljivoj energiji činjenica da gotovo sva fosilna goriva mora uvoziti. Najavljuju da će do 2020. godine čak 31 posto energije koju država koristi biti iz obnovljivih izvora. Ovo je gotovo duplo od cilja Velike Britanije, koja se često voli nazivati predvodnikom ekološkog pokreta u EU.

Inače, najveći park vjetrenjača na svijetu za sada se nalazi u SAD-u, u Teksasu.

Izvor: Guardian.co.uk


Post je objavljen 03.12.2008. u 08:26 sati.