Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nkdubravamladi

Marketing

Priča iz Dubrave: Navijači s Klake

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Evo kako su nam svoju povijest prenijeli sami navijači NK Dubrave.
Počeci ove navijačke skupine mogu se pratiti od kraja 80-tih godina prošlog stoljeća naovamo i to kroz 3 etape.
Prije 20-tak godina još u Međugorskoj ulici, NK Dubravu je bodrila ekipa kvartovskih gledatelja, da bi se prvi organizirani oblik navijanja za kvartovski klub javio 1992. g. ulaskom Dubrave u 2. HNL. Doslovno buđenje lokal patriotizma dovodi na prvenstvene utakmice sve veći broj navijača iz čijih se pak redova ubrzo izdvaja skupina glasnijih, organiziranijih i buntovnijih. Nastajanjem himni "Najbolji su dečki naši" (pjeva) i "Grad u gradu" (pjeva) te odabirom svog prvog vođe (Brkića) na istočnom kraju grada rođeni su REBELSi. Jedne sportske novine tada su pisale: "Nogometni Zagreb nakon Bebebeovaca rodio je još jednu organiziranu skupinu navijača". Navijačku atmosferu na utakmicama navijači ko navijači gradili su raznim pirotehničkim sredstvima, transparentima i pjesmom, a kako? možda najbolje opisuju već citirane novine: "Bespoštednim navijanjem Buntovnici su nanijeli pravu katastrofu simpatičnim Samoborcima, tako da su neupućeni mogli steći dojam da se utakmica igra na Klaki" ili "Još bolji su bili na derbiju prvenstva Između Dubrave i Slavena, a najupečatljiviji dojam ostavili su prošle subote u Grabi". Rebelsi su te godine pratili svoj klub i na brojnim gostovanjima koje je financijski podržavao sam klub. Taj put doveo ih je konačno i do krajnjeg cilja: 1. najjače hrvatske lige. Povijesne 1993. g., kada je Dubrava debitirala u tom elitnom društvu, pokrenut je fan club sa 500-tinjak članova, za mjesto na tribinama Klake tražila se karta više a Sportske novosti donose članak pod naslovom "Rebelsi najluđi navijači u Hrvatskoj". Te povijesne sezone 93/94 svi veliki hrvatski klubovi gostovali su u Dubravi. Između sedam pobjeda upisana je i ona nad Croatiom (Dinamom) od 1:0, ali i 2 gola u mreži Hajduka za vodstvo u utakmici koja je na kraju ipak završila pobjedom gostiju (2:4). Navijači su pak bivali sve glasniji i brojniji. Otvoreno i javno govorilo se o planovima za igradnju stadiona. Takoreći sve je u i oko kluba cvjetalo. Kraj sezone donio je naglo buđenje ih ovog prvoligaškog sna. Klub je, kao predzadnja momčad, ispao iz lige, makete i projekti stadiona pospremljeni su u ladice, momčad se razišla, a interes navijača za utakmice Dubrave bivao je sve manji. Tribine su utihnule.
Sudjelovanje NK Dubrave 1998. godine u Hr. nogometnom kupu bio je dovoljan magnet za lokalne buntovnike. Na gostovanje u Popovaču i utakmicu sa Moslavcem otputovalo ih je 9 te se ekipa ponovo počinje okupljati. Klub je tada bio sudionik 1. ZNL da bi do sezone 2006/07 ušao u 4. HNL u kojoj se i danas nalazi sa istim ambicijama kao i prije 20 godina. Rebelsi su danas uobičajeni pratioci momčadi koji, kao i svi ostali navijači, ponekad pretjeraju u svom strastvenom navijanju, ali upravo su zato zajedničke akcije kluba i navijača (kao što je ova oko uređenja fasade klupskih prostorija) kao i otvoreniji dijalog način da se na obostrano zadovoljstvo pokušaju ispuniti i navijački i klupski ciljevi i interesi. Jer što je nogomet bez navijača i obrnuto?
Stoga navratite li i danas na Klaku u vrijeme neke utakmice NK Dubrave, s tribina će vas dočekati pjesma: "Za Dubravu živim, za Dubravu pjevam, gdje igrate tu smo i mi. Zato igrajte sada, pobjeđujte vi i neka znaju svi o Dubravi".

Post je objavljen 02.12.2008. u 10:41 sati.