Torta
200 g margarina
180 g šećera
4 jaja
200g brašna
1 prašak za pecivo
125 g mljevenih badema ili lješnjaka ili oraha
1 čajna žlica cimeta
100 g naribane čokolade za kuhanje
3 žlice ruma (može iz Rumtopfa)
500 g ocijeđenog voća iz Rumtopfa
200 g marcipana
Preljev
150 ml vode
75 g šećera
40 g kakaa s min. 17% kakaovog maslaca
150 g čokolade za kuhanje s min. 43% kakaovih dijelova
Kremasto izmiksajte margarin sobne temperature sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon dodavanja svakog jajeta dobro izmiksajte.
Dodajte brašno, prašak, cimet, mljevene bademe ili orahe ili lješnjake, naribanu čokoladu i rum, kratko promiksajte.
Kalup za tortu (promjera 24 cm) namastite i pobrašnite pa na dno razmažite 1/3 smjese.
Marcipan razvaljajte pobrašnjenim valjkom.
Razvaljani marcipan položite na smjesu u kalup.
Ostatku smjese dodajte ocijeđeno voće iz Rumtopfa i lagano promiješajte kuhačom.
Smjesu rasporedite po marcipanu i odozgo zagladite.
Tortu pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko 75 min. Po potrebi prekrijte aluminijskom folijom da torta odozgo previše ne potamni. Pomoću čačkalice provjerite jeli torta pečena.
Pečenu tortu ostavite da se ohladi. Izvadite tortu iz kalupa.
Za preljev, u lonac stavite hladnu vodu i šećer. Stalno miješajte na srednjoj temperaturi da se šećer rastopi. Onda pojačajte temperaturu i kad zakuha pomoću pjenjače umiješajte kakao. Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte pjenjačom da se čokolada rastopi.
Smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko 40 min.
Mlaki preljev prelijte po torti počevši od sredine. Nemojte previše žlicom tackati po njemu jer neće biti gladak, eventualno omažite preljevom tortu sa strane, ako se nije ravnomjerno rasporedio.
Bilo bi dobro da to radite na rešetki za kolače jer će se inače preljev skupljati oko torte na pladnju. Ako nemate rešetku za kolače, upotrijebite rešetku iz pećnice.
Stavite tortu u hladnjak da se preljev stvrdne.
Kakao ne bi smio imati manje od 17 % udjela kakaovog maslaca, a čokolada ne bi smjela imati manje od 43 % kakaovog udjela.
U slučaju da kakao ili čokolada sadrže manje navedenih sastojaka moglo bi se dogoditi da se preljev neće stvrdnuti: imati će karamelastu konzistenciju. Takvim karamelastim preljevom možete preliti tortu, on je u potpunosti jestiv, ali neće se stvrdnuti.
Ja nemam dobra iskustva s kakaom proizvođača "Kraš", pa ga nikad ne koristim, ne znam koliko kakaovog maslaca on sadrži jer na pakovanju ništa ne piše.
Tortu ukrasite po želji.
Kako to moja kolegica s faksa kaže, torta nije «kinderfreundlich», ili kako ona to ima običaj doslovno prevesti – torta nije prijateljski raspoložena prema djeci tj. torta nije namijenjena djeci, ali ni vozačima
Ako niste pripremili Rumtopf ili voće u rumu, tortu možete eventualno raditi s voćem prelivenim rumom, ali ono će imati puno slabiju aromu. 500 g voća po želji očistite i narežite na kockice. Stavite ga u zdjelu i malo pošećerite pa prelijte rumom da sve voće bude pokriveno. Ostavite voće da se tako marinira preko noći pa ga sutradan ocijedite. Rum možete spremiti u staklenu bocu i ubuduće ga upotrebljavati za kolače.
*Recept je sa stranice
http://www.chefkoch.de/forum/2,35,287593/RUMTOPF-TORTE.html
Post je objavljen 02.12.2008. u 10:24 sati.