Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Rumtopf ili voće u rumu

Image and video hosting by TinyPic


U doslovnom prijevodu s njemačkog na hrvatski «Rumtopf» bi značio lonac/posudu s rumom. To nije ni toliko daleko od istine jer «Rumtopf» je zapravo svježe voće marinirano u rumu i šećeru: od kraja proljeća kad dozrije prvo bobičasto voće pa do jesni kad dozriju kruške i jabuke u odgovarajuću posuda stavlja se svježe voće zajedno s rumom i šećerom. I voće se tako polako dodaje, marinira se sve zajedno, od proljeća pa otprilike do 1. adventske nedjelje (neki kažu do Božića).

Na Internetu, po časopisima i kuharicama mogu se naći slični recepti, kojima je jedina razlika u omjeru sastojaka.

Evo varijante po kojoj sam ja radila:
na svakih 300 g svježeg voća stavlja se
200 ml ruma i
100 g šećera kristala


Sada je definitivno prekasno da počnete s pripremom Rumtopfa (moj Rumtopf je sada spreman za konzumaciju njami, ali nije ljeto daleko…

Ove godine sam prvi put radila Rumtopf i bila sam jako nestrpljiva kako će to izgledati. Ali zadovoljna sam rezultatomsretan

Ali da krenemo od početka.
1. Priprema Rumtopfa počinje krajem proljeća s prvim bobičastim voćem, zadnje voće se dodaje u jesen i onda to sve miruje, obično do 1. adventske nedjelje, kada se započinje s konzumacijom Rumtopfa. Obično se kruške i jabuke dodaju u rujnu, ali možete ih dodati i kasnije (isto tako možete još dodati i neko drugo voće), ali važno je da nakon dodavanja zadnjeg voća ostavite Rumtopf da miruje barem mjesec dana kako bi se svi sastojci proželi – samo ga povremeno promiješajte.

Taj običaj pripremanja Rumtopfa potječe sa sela, domaćice su dodavale voće, kako im je koje sazrijevalo u vrtu/voćnjaku/šumi.

Danas se praktički cijele godine može kupiti većina voća. Pa možete u Rumtopf stavljati voće, neovisno o sezoni nekog voća.

U receptu prema kojem sam radila, osnovna mjera je 300 g. Možete odjednom staviti i više vrsta voća i veću količinu, npr. 900 g ili 1800 g, a sukladno tome dodajte i odgovarajuću količinu ruma i šećera.
Koliko često dodajete voće, nije važno – nema pravila.

Ja sam ponekad 2-3 dana zaredom stavljala poneko voće, a tijekom ljeta su prošla i po dva mjeseca da nisam ništa dodala.

Rumtopf treba promiješati svakih par dana srebrnom ili metalnom čistom žlicom.

Od prve adventske nedjelje kad krene konzumacija Rumtopfa, trebalo bi sve ostati nepokvareno dok se sve ne pojede. Vidjet ću kako će to funkcionirati s mojim Rumtopfom.


Voće možete koristiti kao samostalni desert, ili ga upotrijebiti za kolače itd.

A tekućinu možete također koristiti za kolače (umjesto ruma) ili ju procijedite kroz gusto cjedilo i poslužite kao liker. Ali nemojte odgrabiti previše tekućine iz Rumtopfa jer se preostalo voće mora u nečemu močiti.
Ovisno o kolaču, nemojte pretjerati s upotrebom te tekućine, ako ju koristite umjesto ruma. To zapravo i jest rum, ali on sada sadrži i šećer i sve one voćne sokove koje je voće ispustilo prilikom višemjesečnog mariniranja, pa bi se molo dogoditi da se okus te tekućine ne slaže s ostatkom kolača.

Ako potrošite sve voće, a ostane vam tekućina, možete ju procijediti i nalijati u staklene boce (npr. od ruma), zatvoriti poklopcem i spremiti u kućni buffet party kao i ostale žestice zujo


Rumtopf naravno, nije prikladan za djecu i vozačeno


2. Za Rumtopf vam je potrebna neprozirna posuda s poklopcem koji dobro brtvi. Veličina posude ovisi o tome koliko voća i koje vrste želite staviti. Bilo bi dobro da posuda ima oko 5 l, da možete staviti razno voće. Našla sam i varijante recepata u kojima se Rumtopf radi u prozirnoj posudi, tj. velikoj staklenci, ali u receptu je navedeno da onda ta posuda s voćem koje se marinira mora stajati u mračnoj prostoriji. Nisam probala tako raditi, ali možete probati pa ćete vidjeti kako to funkcionira.

3. Potreban vam je naravno i rum. U receptima se navodi da treba koristiti rum s visokim udjelom alkohola. Tj. što je postotak alkohola u rumu veći, to bolje (50 - 80%) jer rum tijekom mariniranja «čuva» voće da se ne pokvari.
Ja međutim nisam stavljala rum s velikim postotkom alkohola, stavljala sam onaj koji inače upotrebljavam za kolače. Od rumova koje sam ja upotrebljavala, rum koji je sadržavao najmanje alkohola imao je 34 % alkohola, a onaj s najviše imao je 37% alkohola.
Nisam bila sigurna hoće li ta cijela priča s mojim Rumtopfom dobro završiti jer sam koristila taj «manje» kvalitetni rum. Zato sam kad sam počela raditi Rumtopf svaki dan otvarala posudu i gledala kako to napreduje, je li se «pokvarilo». Ali priča je dobro završila i oduševljena sam svojim Rumtopfom.
U nekim receptima se navodi da treba koristiti bijeli rum, ali ja ga nisam upotrebljavala.

4. Naravno, potrebno je i voće. Teoretski možete upotrijebiti bilo koje voće, ali ne znam kako to funkcionira u praksi. Ja sam upotrijebila maline, jagode, dinju, lubenicu, kivi, ananas, banane, kruške i jabuke.
Počela sam početkom ljeta s jagodama, i onda nastavila do jeseni, ovisno o tome kako sam imala kojeg voća.
Voće neće omekšati i raskašiti se u Rumtopfu, ali ipak, bolje je koristite zelenije plodove.
Važno je da je voće zdravo, tj. da nije natučeno, oštećeno ni trulo.
Natučeno voće bi moglo dovesti do toga da Rumtopf, kako se ono lijepo kaže: zakuha; tj. da se na površini pojave mjehurići i onda sve možete baciti.
Iako, na Internetu sam našla neki savjet, što učiniti ako Rumtopf zakuha. Kao prvo, srebrnom ili metalnom, čistom žlicom treba pokupiti sve mjehuriće, a onda u Rumtopf treba dodati 250 ml čistog alkohola, teoretski bi proces vrenja onda trebao prestati.

Srećom, moj Rumtopf nije «zakuhao» pa nisam bila prisiljena isprobavati može li se taj proces vrenja prekinuti. Ako vam se dogodi da Rumtopf zakuha, probajte tu foru s alkoholom pa javite kako je ispalo.

Voće je često problematično jer trune iznutra. Većina ljudi, među njima i ja, odreže truli dio, a ostatak konzumira kao da se ništa nije dogodilo – žao nam je bacati hranu. Iako stručnjaci upozoravaju da je takvo voće ili povrće najbolje cijelo baciti, jer iako se na jednom dijelu ploda trulež (još) ne vidi, to ne znači da se ona nije proširila na cijeli plod. U ovakvim slučajevima treba biti jako oprezan s voćem koje se stavlja u Rumtopf jer ako voće u sebi sadrži trulež koja još nije vidljiva ljudskom oku, Rumtopf će «zakuhati».

Ja sam se ove godine natezala s kruškama zbog toga. Svaka kruška koju sam ogulila i onda prepolovila u sredini je bila trula, iako je izvana izgledala savršeno. Raspolovila sam valjda 3 kile krušaka dok nisam našla 4 kruške koje nisu bile trule u sredini i njih sam onda stavila u Rumtopf. I onda sam svaki dan zabrinuto provjeravala da Rumtopf nije možda zakuhao.

U nekim receptima se navodi da voće u Rumtopfu treba poklopiti plitkim čistim tanjurom i onda zatvoriti posudu poklopcem. Tanjur bi trebao spriječiti voće da pliva na površini i suši se s gornje strane. Nisam to pokušala, a voće se nije sušilo jer sam ga svakih nekoliko dana promiješala.

5. Sljedeće na popisu je šećer. Dobar je bilo koji kristal šećer.

6. Potrebno je suho i hladno mjesto na kojem ćete imati tu posudu s mariniranom voćem.
Teoretski bi mjesto na kojem ćete držati svoj «Rumtopf» trebalo biti hladno. Iako vidim na forumima da rijetko tko ima adekvatno mjesto za to. Nitko ga ne drži u hladnjaku, jer nitko nema u hladnjaku toliko mjesta budući da proces pripreme (mariniranja) traje mjesecima, a i kad mariniranje završi, Rumtopf također treba biti na nekom hladnom mjestu. Obično se Rumtopf čuva u smočnici. Neki ga drže i u kuhinji, na ormaru i kažu da ne smeta što se u prostoriji ljeti kuha, a zimi i kuha i loži.
Ja sam Rumtopf do sredine ljeta držala u hodniku, onda u sobi, sad je opet u hodniku, a budući da je centralno grijanje uključeno, u hodniku definitivno nije hladno. Ali moj Rumtopf se dobro drži sretan
A kao što sam već rekla, ako koristite prozirnu posudu, onda bi Rumtopf trebali držati u mračnoj prostoriji.


A ovako sam ja pripremala svoj Rumtopf:


Ovo je moja posuda za Rumtopf. Nemam manju, pa je i ta poslužila, vidi se da je puna otprilike do pola.
Image and video hosting by TinyPic



Počela sam s jagodama i malinama.
Jagode i maline sam oprala, očistila im peteljke, posušila ih malo kuhinjskom krpom. Veće jagode sam raspolovila. Stavila sam to u posudu i zalijala rumom i dodala šećer. Malo sam to promiješala, a onda stavila poklopac. Svakih par dana sam to promiješala.

Tijekom ljeta sam u više navrata dodala ostalo voće.
Dinju i lubenicu očistila sam i narezala na kocke (ne jako male).
Kivi sam ogulila i narezala na okrugle ploške.
Ananas sam ogulila i narezala na kockice.
Svaki put sam dodala odgovarajuću količinu ruma i šećera. Svakih par dana sam to promiješala.

Jabuke, kruške i banane rezala sam direktno u Rumtopf da ne stignu potamniti na zraku.
Banane sam narezala na kolute.
Jabuke i kruške sam ogulila, očistila od koštica, narezala ih na kriške ili kocke. Njih sam dodala negdje sredinom rujna i onda više nisam dodavala nikakvo voće. Svakih par dana sam to promiješala i na 1. adventsku nedjelju, 30. 11., započeli smo s konzumacijom njami

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Zapisivala sam koliko sam čega stavila (nisam pisala datume kad sam točno što stavila wave
300 g jagoda
200 g malina
100 g dinje
300 g dinje
200 g dinje
100 g ananasa
300 g ananasa
600 g banana
600 g lubenice
500 g kivija
100 g lubenice
300 g krušaka
300 g jabuka

Sukladno tome, svaki put sam stavila odgovarajuću količinu ruma i šećera. Ukupno sam stavila 3900 g voća, 2600 ml ruma i 1300 g šećera.

Kao što sam rekla, nekad sam po dva dana zaredom stavljala nešto u Rumtopf, a nekad su prošla i po dva mjeseca da nisam dodala nikakvo voće. Stavite koliko čega imate i kad to imate.

Nisam namjeravala staviti toliku količinu voća, sredinom ljeta skužila sam da sam pretjerala. Ali sad kad mi se dopalo… uvjerena sam da nisam pogriješila wave


Što se tiče npr. trešanja i šljiva, ne znam treba li im vaditi koštice, u nekim receptima piše da treba, a u nekima ne. Tog voća sam ionako malo imala pa sam ga potrošila za kolače i ništa nije ostalo za Rumtopf cry


Vidjela sam po Internetu recepte za mini varijante Rumtopfa: u pasteriziranu staklenku od 700 ml stavi se voće, rum i šećer pa se zatvori originalnom poklopcem i to stoji onda mjesec dana i onda se može poslužiti. Nisam isprobala taj način. Možda ako nađem vremena...




Post je objavljen 02.12.2008. u 09:39 sati.