Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragaraga

Marketing

Shropshire, jesen 2008

Volim dotaknuti povijest kroz mjesta koja sam posjetila i grad u kojem zivim. Slijedi nekriticki prikaz djelica Shropshirea, slicica iz povijesti, popracena fotografijama mjesta cija ljepota nas tjera da zaboravljamo kako se radi o nijemim svjedocima krvavih dogadjaja.

U 17 stoljecu u Engleskoj su bjesnjeli gradjanski ratovi. Zemlja je bila iscrpljena nametnutim porezima i tiranskom vladavinom sebicnog kralja Charlesa I. Osim toga, Parlament i Puritanci zamijerali su kralju priblizavanje katolicanstvu i politiku priblizavanja Spanjolskoj. On je bio unuk skotske kraljice Mary, ozenio je katolkinju, kraljicu Henriettu Mariju od Francuske. Kralj je porazen te zbog izdaje ubijen 1649 godine. Monarhija je ukinuta i stvoren je Commonwealth of England.

Najstariji sin smaknutog kralja Charles Stuart pokusao je preuzeti vlast. Naravno, neuspjesno. Njegove su nade potonule 1651 u posljednjem okrsaju u Worcesteru. Mladi Chareles planirao je prijeci rijeku Severn kako bi se sklonio u Walesu, no sustigle su ga Cromwellove patrole.

Severn, Bridgenorth

Iz Worcestera je pobjegao u samostan White ladies, nazvan prema redovnicama koje su nosile bijelu odjecu. Danas se mogu vidjeti samo rusevine srednjevijekovne crkve i novijeg zida koji je okruzivao maleno groblje gdje su redovnice pokopane. Kazu da je u samostanu neko vrijeme zivjela kraljica Guinevere, nakon smrti kralja Arthura.

Whiteladies

Whiteladies

Ubrzo je napustio Whiteladies da bi se sakrio se u obliznjem Boscobelu, odnosno u krosnji hrasta, a noc je proveo na tavanu doticne kuce.

Royal Oak

Lovacka kuca Boscobel sagradjena je u 17 stoljecu, prije toga tamo je postojala drvena kucica i farma. Izgradila ju je katolicka obitelj u vrijeme religijskih progona. Vjeruje se da je prava svrha izgradnje bila kako bi po potrebi posluzila kao tajno skroviste katolika. Boscobel House opstala je kao farma s kovacnicom, mljekarom i lijepim vrtovima, a na mjestu nekadasnjeg Kraljevskog hrasta raste njegov potomak.

Boscobel House

Kasnije je Charles skrivajuci se po sigurnim kucama uspio pobjeci u Francusku, zemlju svoje majke. U Englesku se vratio tek 1660, godinu dana nakon Cromwellove smrti. Zapocelo je razdoblje restauracije, Monarhija je obnovljena, a 1661 okrunjen je Charles II.

Post je objavljen 01.12.2008. u 16:06 sati.