Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

Bijelo Dugme - Šta bi dao da si na mom mjestu (1975)

Šta bi dao da si na mom mjestu drugi je studijski album sarajevskog rock sastava Bijelo dugme, koji izlazi u studenom 1975.g. Materijal odlaze snimati u londonski studijo "Oxford Circus" Georgea Martina, dok su skladbe pisali i pripremali u Boriku, malom mjestu kraj Rogatice u istočnoj Bosni. U London ih je odveo i nadgledao glazbeni urednik diskografske kuće "Jugotona" Veljko Despot. Tekst za naslovnu skladbu piše Duško Trifunović, a autor ostalog materijala bio je Goran Bregović. Zoran Redžić je uoči snimanja teško povrijedio prst lijeve ruke, pa je bas gitaru svirao Željko Bebek.

Album donosi nekoliko velikih hitova poput, "Došao sam da ti kažem da odlazim", "Ne gledaj me tako i ne ljubi me više", naslovna skladba "Šta bi dao da si na mom mjestu" i zasigurno najveći među njima "Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac". Tiraža albuma prelazi 200 000 primjeraka i "Jugoton" je prisiljen izmislit dijamantu ploču, jer su prvi dostigli tako visoke tiraže. Producent je Neil Harrison (inače tada producent sastava "Cockney Rebel"), a objavljuje ga izdavačka kuća "Jugoton".

Moje sjećanje vezano uz taj album:

"Bila je jesen 1975. godine. Ja sam bio strašno prehlađen, i nisam išao u vrtić. Tada je na televiziji bilo popularno Bijelo Dugme i njihov album Šta bi dao da si na mom mjestu. Na TV - u sam gledao onu emisiju u kojoj su gostovali Bijelo Dugme i Teška Industrija. U emisiji me kao klinca oduševilo udaranje po bubnjevima Gorana Ipe Ivandića, bubnjara Bijelog Dugmeta. Sjećam se da mu je iz činela sukljala hladna vatra. To je bilo nešto fantastično!!! Tada sam zapamtio i njihovog pjevača Željka Bebeka čiji me vokal odmah osvojio. Bijelo Dugme je u emisiji izvelo svoj kompletan album, a Teška Industrija par pjesama. Poslije emisije rekao sam mami da mi kupi album Bijelog Dugmeta. S tog albuma najviše volim naslovnu pjesmu Šta bi dao da si na mom mjestu. To je bio prvi Rock album u našoj kući. S Tim albumom je počelo moje druženje s Rock glazbom".

Photobucket

Popis pjesama:


1. "Tako Ti Je Mala Moja Kad Ljubi Bosanac"
2. "Hop-Cup"
3. "Došao Sam Da Ti Kažem Da Odlazim"
4. "Ne Gledaj Me Tako I Ne Ljubi Me Više"

B-strana:

1. "Požurite Konji Moji"
2. "Bekrija Si Cijelo Selo Viče, E Pa Jesam, Šta Se Koga Tiče"
3. "Šta Bi Dao Da Si Na Mom Mjestu"
* tekst - Duško Trifunović

Izvođači

* Željko Bebek - Vokal
* Zoran Redžić - Bas gitara
* Ipe Ivandić - Bubnjevi, Timpani, Gong
* Vlado Pravdić - Orgulje [Hammond], Sintisajzer [Mini Moog], Električni piano, Pianino [Steinway]
* Goran Bregović - Električna gitara, Akustična gitara, Gitara [Slajd]

Produkcija:

* Producent - Neil Harrison
* Dizajn - Dragan S. Stefanović
* Projekcija - Peter Henderson
* Tekst, Glazba, Aranžman - Goran Bregović (skladbe: A1 i B2)
* Mastering - Chris "Bomber" Blair



PREUZMI

PREUZMI 2

PREUZMI 3





Post je objavljen 01.12.2008. u 08:26 sati.