Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kavaz

Marketing

Izabrano :: intervju Mustafe Spahica

"24SI - Reisul-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je sve to i koji predstavlja muslimane po Bosni i svijetu, pretvorio je sebe u glasnogovornika jednog medijskog maga, kojeg je u jednom od intervjua jedan moj kolega nazvao medijskim Arkanom, kaže profesor Mustafa Spahić u intervju za "BH Dane".
- Mi smo nedavno objavili tekst u kojem smo dokumentirali kako je ef. Cerić za nekih 16.000 eura postao vlasnik vile i garaže u centru grada, kako je uspio pronaći i kćerki i zetu posao u državnoj administraciji i još im omogućiti kupovinu stana po boračkim olakšicama na Šipu. Je li to moral reisul-uleme?

Ima u narodu stara izreka: "Dobar pastir što govori, to potvrđuje svojim vlastitim činom". U Kur`anu stoji: "Ja nikada, nikada neću raditi ono što vama zabranjujem". Vjerovali ili ne, Bog je svjedok, možda ću ja na gori način doći do stana od reisul-uleme, ali da ne dođem nikada, da me sutra istjeraju iz stana, po naravi stvari ja sam takav čovjek koji u kući, vili ili stanu ne gleda nikakav krucijalni, fundamentalni problem.

Znam rahmetli Muamera Žutića, u Avde Sumbula je stanovao, koji je dvije-tri godine odležao u zatvoru BMV - Branka Mikulića Vilu. On je o tome i pričao i pisao, pa je, po onoj propagandi neprijateljskoj, fasovao zatvor, a ako ćemo pravo - Mikulić je bio istinski patriot BiH, koji se sa Hamdijom Pozdrecom borio za Bosnu.

Ja sam pročitao taj tekst i on je zanatski vrhunski, ali ja hoću govoriti o onom što je problem neprolazne vrste. Imaju stvari koje taj čovjek, kojeg ja zovem Društvo Jednog Lica, drugi ga zovu Gospodin Sjednica, treći Gospodin Rijaset, dakle Mustafa Cerić radi, a koje će najmanje stotinu godina ostaviti posljedice. Reisul-ulema je po Ustavu Islamske zajednice simbol zajednice, on je po definiciji organ zajednice i garant dina i ummeta, dakle vjere i zakona i ummeta zajednice muslimana.

Reisul-ulema, koji je sve to i koji predstavlja muslimane po Bosni i svijetu, pretvorio je sebe u glasnogovornika jednog medijskog maga, koga je u jednom od intervjua jedan moj kolega nazvao medijskim Arkanom. Svaki drugi ili treći dan, a nekad i svaki dan mjesecima, slika reisul-uleme izlazi u novinama tog čovjeka, a te novine su privatne. A svaki privatnik, svaka firma, po definiciji njegovog zvanja, morali bi stati u ummet. Umjesto toga, reisul-ulema sebe stavlja u njegovu funkciju.

Ta veza, ta relacija i ta komunikacija se očituje u slanju tekstova sa hadža, sa svetog mjesta muslimana, da se objavljuju u Avazu, umjesto u Preporodu, informativnoj islamskoj novini?! Prvu svoju knjigu, odnosno zbirku tekstova o vjeri, naciji, državi, ne ulazeći u njezinu sadržajnu vrijednost i intelektualnost, reisul-ulema nije štampao u El-Kalemu, već u Oku, kod Radončića.

To pisanje u Avazu, u privatnoj novini, i neprestano pojavljivanje slike i nekih informacija kud se on kreće po svijetu, najbolji je dokaz koliko reisul-ulema drži do El-Kalema, do Preporoda kao islamskih informativnih novina koje izlaze od 1970, koliko drži do Islamske zajednice, njenih institucija, njenih organa i tijela, do javnosti i medija, a koliko drži do medijskog maga i do njegovoga Avaza.

I drugo je ta međunarodna veza i primanje nagrade iz ruku, po priznanju Židova od Noama Chomskog i ostalih, iz ruku najvećeg masona i najvećeg ciona 20. vijeka, koji je, otkako je 1964./`65. ušao u State Department, svu američku vanjsku politiku sunovratio i izvratio i prečinio je u politiku ostvarivanja velikog Izraela, i u toj politici doveo Sjedinjene Države u pitanje jer ih je doveo u sukob sa Srednjim Istokom, Bliskim Istokom, islamskim svijetom i sveukupnom javnošću na Zapadu.

Reisul-ulema iz ruku tog Henryja Kissingera, spiritus movensa zločina od Nikaragve preko Vijetnama, prima nagradu. Od to dvoje ništa ne može biti gore po posljedicama, po rezultatima i po moralnom sunovratu. Zapravo, ispalo je da je Henry Kissinger nagradio njegov sunovrat Islamske zajednice.
"



Post je objavljen 29.11.2008. u 18:16 sati.