Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SUBVENCIJE PROIZVOĐAČIMA TOVLJENE PERADI I JAJA 24. 547.000 KUNA


U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja državni tajnik ing.Krešimir Kuterovac 27.11. bio je nazočan prilikom potpisivanja primitka bespovratnih novčanih naknada proizvođačima utovljene peradi, te konzumnih i rasplodnih jaja u iznosu od 24.574.000 kuna koji su u cijelosti ispunili uvjete iz Natječaja.

Iznos od 85 % od 24.574.000 kuna namjenjen je trideset šestorici uzgajivača utovljene peradi u koje spadaju brojleri, purani, patke te kokoši teške i kokoši lake linije, dok je preostalih 15 % od spomenutog iznosa pripalo trideset trojici proizvođača iz cijele Hrvatske koji proizvode rasplodna i konzumna jaja peradi.

Ing. Krešimir Kuterovac je rekao da je zbog sređivanja nepovoljnoig stanja u peradarskoj proizvodnji posebno zbog sprečavanja poremećaja u paritetu cijena utovljene peradi i jaja, kao i za nadoknađivanje dijela razlike između proizvodne cijene peradi za klanje i tržne cijene mesa peradi, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja bilo zaduženo, od Vlade RH, za nadoknađivanje dijela razlike u iznosu od 24.574.000 kuna za razdoblje od 1.1. do 31. 3. 2008. godine. Zato je Ministarstvo poljoprivrede objavilo 6.8. ove godine javni Natječaj koj je bio otvoren do 22.8 za isplatu novčane naknade. Na Natječaj je stiglo 260 prijava od kojih je 69 potpuno ispunilo uvjete iz Natječaja, prema ocjeni Povjerenstva za ocjenjivanje zahtijeva.

Prema riječijma ing. Kuterovca peradarstvo je jedan od uspješnijih sektora hrvatske poljoprivrednje s oko 9 % vrijednosti poljoproivredne proizvodnje. Oko 70 % mesa peradi proizvodi se u tovilištima vodećih proizvođača i njihovih koperanata, dok se 30 % mesa prizvodi u obrtničkim tovnim kapacitetima ili na obiteljskim gospodarstvima.


Post je objavljen 27.11.2008. u 17:19 sati.