Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


UPRAVA ZA RURALNI RAZVOJ PODIJELILA 18.112.902 kn BESPOVRATNIH SUBVENCIJA

« Želimo stremiti prema nečemu što se zove ugodan, koristan a rekao bih i lijep život u našem selu. Selo ima takve mogućnosti da to uredi. Možemo mi pripovedati, možemo mi imat puno lepih reči, ali bez novaca nema ništa. I zato smo se odlučili za ove Mjere». Tako je ministar Poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja mr.Božidar Pankretić između ostalog rekao u svom obraćanju korisnicima novčanih potpora u sufinanciranju programa za ruralni razvoj za područje Zagrebačke županije, u srijedu 26.11 u prostorima Ministarstva poljoprivrede, a pozvani su svi, na svečani čin potpisivanje ugovora o novčanim potporama.Bespovratne subvencije su po pravilima iz Natječaja dobila ukupno 152 korisnika u iznosu od 18.112.902. kune.

Model ruralnog razvoja ima za cilj zadržati stanovništvo u ruralnim područjima izjednačiti kvalitetu života u ruralnim i urbanim područjima, omogučiti povratak stanovništva iz urbanih u ruralna područja, povećati konkurentnost proizvodnje i time stvoriti veći dohodak poljoprivrednih proizvođača.

Tijekom ljetnih mjeseci Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja je raspisalo Natječaj za sufinanciranje Mjera ruralnog razvoja i to po slijedećim Mjerama :

Mjera 2 «Školovanje ( srednje škole, edukacijski kampovi, stručna obuka) seoskih žitelja iz oblasti poljoprivrede, ribarstva, šumarstva, lovstva i ruralnog razvitka»

Mjera 4 « Osivanje i razvoj udruga poljoprivrednih proizvođaća, uzgajivača riba i školjaka, te strojnih prstenova»

Mjera 5 « Ulaganje u obiteljska poljoprivredna gospodarstva, uzgajališta riba i školjaka, privatne šume, te uzgoj divljači ( objekti i oprema za poljoprivrednu akvakulturu, šumarsku i lovačku proizvodnju)»

Mjera 6 « Prerada, skladištenje i trženje poljoprivrednih, ribarskih i šumarskih proizvoda»

Mjera 8 «Obnova i razvitak sela i seoskog prostora ( ruralna infrastruktura, zaštita okoliša, uređenje zemljišta, ribarstvo, šumarstvo, lovstvo, diversifikacija djelatnosti)»

Mjera 9 «Razvoj seoskog, lovnog i ribolovnog turizma»

Natječaj je bio objavljen u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Glasu Slavonije i na web stranicama Ministarstva poljoprivrede. «Subvencionirali smo 75- 80 % od cijene projekta, zavisno od Mjere, za koj su korisnici u Natječaju tražili financijsku potporu – rekla je ravnateljica Uprave za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvitka ing. Željka Gudelj Velaga . Ministar mr. Pankretić je zahvalio ravnateljici Uprave za ruralni razvoj i njenim suradnicima koji su danonočno radili da završe posao svečanog čina potpisivanja. Natječaj za spomenute Mjere proveden je za područje cijele Hrvatske te će narednih dana čin potpisivanja ugovora Ministarstva poljoprivrede s korisnicima subvencija biti upriličen i u ostalim županijama. Na razini Hrvatske odobreno je ukupno 1635 zahtijeva iz Natječaja koji su subvencionirani.

Hrvoje Bunjevac nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodartva i Upravitelj zadruge u kojoj su članovi 32 proizvođaća zahvalio se na primljenoj financiskoj potpori u svoje ime i ime svih ostalih kazavši da bez takvih financijskih mjera proizvođaći na selu teško mogu postati konkurentni na tržištu, jer standardi koji su na snazi, a koji s približavanjem Hrvatske EU postaju još prisutniji, nisu bez znatnih ulaganja dostupni.

Ministar je izrazio želju da se rukuje sa svakim prisutpim korisnikom subvencije iz Natječaja osobno, što su prisutni rado prihvatili te je svatko iskoristio priliku da s ministrom mr. Pankretićem razmjeni nekoliko riječi.
U pratnji ministra Poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja mr. Božidara Pankretića bili su, državni tajnik mr. Josip Kraljičković i mr. Stjepan Kožić župan Zagrebačke županije .




Post je objavljen 26.11.2008. u 14:13 sati.