Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hms

Marketing

SUDACKE KONZULTACIJE ODRZATI CE SE BEZ OBZIRA NA BLAGI SNIJEG

Sudacke konzultacije ce se odrzati od 28. do 30.11. iako je najava padalina u Lici i Gorskom Kotoru. Padaline nece biti konstantne, a povremeno ce padati i snijeg tijekom petka. HMS preporuca svim sudonicima slijedece rute:

ZAGREB - A1 OGULIN - IZLAZ ŽUTA LOKVA - SENJ - KARLOBAG (smjer Zadar) - PORAT (Lukovo Šugarje)
* svakako ne proporučamo put preko Gospića i Velebnog
* provjerite meteorološko stanje tijekom putovanja (radio, HAK, internet) te u slučaju nemogučnosti proboja do Senja (što je gotovo nevjerovatno) produzite prema Zadru
ZAGREB - A1 SVETI ROK - IZLAZ MASLENICA - D8 STARIGRAD - LUKOVO ŠUGARJE - PORAT

RIJEKA - D8 SENJ (Jadranskom magistralom) - KARLOBAG - PORAT (Lukovo Šugarje)

SPLIT - A1 ZADAR - IZLAZ MASLENICA - D8 STARIGRAD - LUKOVO ŠUGARJE - PORAT

U nedjelju nece biti padalina pa je svejedno kojim pravcem cete krenuti prema Zagrebu



Temeljem članka 24. stavak 1. točka 1. Statuta Hrvatskog mažoret saveza 7. Redovna Skupština HMS-a donosi izmjenjeni i pročišćeni, uz nadopune na 8. i 10. redovnoj Skupštini

SUDAČKI PRAVILNIK
HMS - Hrvatskog mažoret saveza


I. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.
Ovaj Sudački pravilnik određuje način suđenja sudaca HMS-a (u daljem tekstu: sudaca), na natjecanjima HMS-a (u daljem tekstu: natjecanjima).
Sudački pravilnik sadrži i odredbe koje se odnose na delegata natjecanja.

Članaka 2.
Ovaj Sudački pravilnik dio je pravila suđenja na natjecanjima u koja spadaju i formalna pravila Statuta HMS-a, pravila Natjecateljskog pravilnika HMS-a, poglavito ona koja se odnose na klasifikacijska pravila, formacijska pravila, pravila izvođenja i ocjenjivanja, način ocjenjivanja, te zbrajanje i rangiranje; pravila Kodeksa sudaca i delegata, te pravila ostalih akata i odluka HMS-a, kao i pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj.
Sudac HMS-a je službena osoba koja jedina može ocjenjivati mažoret-sastave u natjecanjima mažoretkinja u Republici Hrvatskoj, a u skladu sa aktima nabrojanim u stavku 1. ovog članka.

Članak 3.
Osnovni akti suđenja u mažoret-plesu u Republici Hrvatskoj su Natjecateljski pravilnik, Kodeks sudaca i delegata, i ovaj Sudački pravilnik. Sva tri ova akta imaju jednaku snagu.

II. OBVEZE SUDACA PRIJE POČETKA NATJECANJA

Članak 4.
Suci dolaze u službeni ured natjecanja barem 2 sata prije započinjanja 1. službene probe.
Po dolasku suci prvo pregledavaju akreditacije delegata, te predaju delegatu svoje licence na provjeru.

Članak 5.
Prije početka natjecanja suci moraju, zajedno sa delegatom natjecanja, pregledati:
- pozornicu za koreografirani program;
- stazu za paradni defile;
- klimatske uvjete za održavanje natjecanja, pri čemu se posebno vodi pažnja o jačini vjetra, padalinama, ekstremno visokim ili ekstremno niskim temperaturama, ledu i sl., pri čemu se, ukoliko takvi uvjeti nisu zadovoljavajući, predlaže organizatoru da organizira natjecanje u adekvatnoj športskoj dvorani.
- razglas;
- osiguranje i možebitnu regulaciju prometa;
- satnicu i mjesta neslužbenih treninga;
- satnicu službenih treninga;
- vidljivost prostora za suce pri ocjenjivanju;
- prostor za sudačke sjednice, te ostale službene prostore natjecanja (za orkestar, za objavljivanje rezultata...);
- ostale uvjete za natjecanje.

Članak 6.
Po izvršenom pregledu suci sazivaju sjednicu i, ukoliko su svi uvjeti zadovoljavajući, donose odluku o započinjanju natjecanja, uz pismenu ocjenu pregledanog, pri čemu se uz objašnjenje ocjenjuje ocjenama 1-5 svaki pojedini element, te svi elementi u cjelini. Odluku o započinjanju natjecanja glavni sudac dojavljuje delegatu, koji uz svoju ocjenu donosi konačnu odluku o regularnosti borilišta i uvjeta natjecanja.
U slučaju da neki od elemenata ne zadovolji pregled, odnosno bude ocjenjen ocjenom 1, glavni sudac će to predočiti delegatu, koji o istome mora obavjestiti organiziatora i zatražiti da se nepravilnost ukloni. Nakon što organizator obavjesti delegata da je nepravilnost uklonjena suci ponovo postupaju prema odredbi ovog članka, ali samo za taj element za koji se tražilo otklanjanje.
Ukoliko se neotklanjanje navedenih nedostataka opetovano ponavlja delegat natjecanja će donjeti odluku o službenoj opomeni. Ako se i nakon toga ne ispravi nedostatak, ili ako organizator nije reagirao u roku od 12 sati od prve opomene o otklanjanju nedostatka, delegat će donjeti odluku o prekidanju natjecanja. Ukoliko se niti nakon toga ne otkloni nedostatak, te ukoliko se nedostatak ne otkloni u roku od 12 sati ako je za natjecanje ostao samo 1 dan, ili 24 sata ako je za natjecanje ostalo najmanje 2 dana, delegat će prekinuti natjecanje do daljnjega i o istome hitno obavjestiti Natjecateljski odbor HMS-a.

Članak 7.
Nakon pregledavanja borilišta i uvjeta natjecanja suci od delegata dobijaju informacije o provedenom provjeravanju startne liste, dobnu strukturu prijavljenjih natjecatelja, te način ždrijebanja za startne liste.
Delegat, također, mora obavjestiti glavnog suca o možebitnim formalnim isključenjima ili neodržavanju pojedinih natjecanja za dobne razrede zbog nedovoljnog broja timova koji zadovoljavaju uvjete.
Suci imaju pravo naknadno provjeravati svaki od elemenata navedenih u stavku 1. ovog članka, te o možebitnim nepravilnostima moraju obavjestiti delegata, koji ih ponovo provjerava. Ukoliko delegat i nakon ponovne provjere nađe da nepravilnosti ne postoje suci se moraju ponašati kao da nepravilnosti nema, te o istome najhitnije obavjestiti Natjecateljski odbor.

Članak 8.
Posljednja radnja priprave natjecanja jest ždrijebanje koje u nazočnosti barem 50% sudaca provodi delegat natjecanja.
Ždrijebanje se vrši tako da se natjecatelji izvlače iz posude za ždrijebanje pri čemu delegat ne smije ni na kakav način spoznati o kojem se natjecatelju radi. Redosljed natjecanja provodi se prema izvučenim natjecateljima, tako da natjecatelj koji je prvi izvučen nastupa prvi itd.
Sastav koji je prvi nastupao u paradnom defileu nastupa posljednji u koreografiji, sastav koji je drugi nastupao u paradnom defileu nastupa pretposljednji u koreografiji itd.

III METODE SUĐENJA

Članak 9.
Suci ocjenjuju sastave prema članku 48, 49, 50, 51, 52. i 53. Natjecateljskog pravilnika.
Ocjenjuje se koreografija i paradni defile, i to posebno.

Članak 10.
Suci ocjenjuju svaki sastav zasebno. Nakon svakog natjecatelja suci predaju svoje ocjene sastava.

Članak 11.
Za vrijeme suđenja suci se raspoređuju iza sudačkog stola u ravninu frontalno na predvodnicu tj. čelo formacije. Sudački stol mora biti na povišenom mjestu (iznad formacije), tj plesnog podija za koreografirani program i to na visini između 2 i 5 metara. Sudački podij je udaljen od plesnog podija na udaljenosti koja omogučuje sucima najbolju vidljivost.
Raspored sudaca za stalom određuje se ždrijebom ili dogovorom, pri čemu se glavni sudac postavlja u sredinu sudačkog stola.
U paradnom defileu suci su u razini natjecateljskog tima i prate ga tijekom defiliranja kroz stazu, pri čemu ne smiju biti bliže od 3 metra od čela ili začelja formacije.
Glavni sudac određuje jednog od sudaca kao mjerača vremena. U slučaju državnog prvenstva glavni sudac može odrediti dva suca kao mjerača vremena. Glavni sudac mora imati u vidu da suci-mjerači vremena budu udaljeni jedan od drugoga što je najviše moguče. Zadaća mjerača vremena je paziti na dozvoljena prekoračenja (sinkronizacija, ritmička ujednačenost, dužina trajanja koreografija idr.). Suci se mogu sporazumjeti da mjerači vremena budu suci-pripravnici koji su nazočni natjecanju.

Članak 12.
Najstrože je zabranjeno odvlačiti pažnju natjecatelja od strane sudaca, na bilo koji način.
Suci mogu dozvoliti treneru ili drugoj službenoj osobi sastava koji nastupa prisustvovanje suđenju, a mogu mu i objašnjavati svoje postupke tijekom izvođenja sastava.
U slučaju pada štapa za vrijeme natjecanja glavni sudac, ili štapu najbliži sudac prema odobrenju glavnog suca, mora dodati štap natjecatelju u najkraćem mogućem vremenu. Ovo se neće činiti ako je vidljivo da će natjecatelj sam podići štap, ili ako bi se time remetilo izvođenje ostalih mažoretkinja u formaciji.

Članak 13.
U slučaju nastanka uvjeta zbog kojih se mora prekinuti nastup natjecatelja, kao što su promjenjeni klimatski uvjeti, bitno smetnje ili provociranje iz gledališta i sl. glavni sudac na prijedlog nekog od sudaca to mora učiniti ako procjeni da zbog tog uvjeta dolazi u pitanje kvaliteta ili ocjena nastupa natjecatelja.
Glavni sudac na prijedlog jednog od sudaca može prekinuti nastup natjecatelja ako su prestali uvjeti za izvođenje (klimatski, vanjski, buka…) prekršena neka od pravila izvođenja iz VII. glave Natjecateljskog pravilnika, ili pak neka od drugih odredbi koje to nalažu, a koja povlače diskvalifikaciju i sl.
Suci u načelu neće prekidati izvođenje sastava, ali naknadno isto mogu proglasiti nepravilnim ili tražiti ponavljanje, a u nekim slučajevima, mogu zanemariti pogrešku i sankcionirati je negativnim bodovima. Suci u načelu neće prekidati izvođenje sastava čak i kad je nastupio diskvalifikacijski element, ali ukoliko to učine nisu prekršili pravilnik.
Po izvršenom prekidu suci se povlače na viječanje gdje glasaju o odluci. Pri tome se odluka mora donjeti dvotrećinskom večinom. U protivnom slučaju sastav ima pravo na ponovljeno izvođenje, dočim se razlog prekida, kao i prethodno izvođenje zanemaruju, kao da do izvođenja nije niti došlo.

Članak 14.
Trener ili neka druga ovlaštena osoba sastava (u daljem tekstu: trener) može kod delegata reagirati zbog možebitnih nepravilnosti na svome ili konkurentskom sastavu. Delegat najhitnije moguće o tome obavještava glavnog suca. Nakon što suci donesu odluku glavni sudac obavještava delegata, a ovaj trenera.
Radi donošenja ispravne odluke delegat ili glavni sudac mogu, a u važnim pitanjima i moraju, pozvati trenera na konzultacije ili razgovor. Glavni sudac to mora učiniti, ako uvidi da treba naknadna objašnjenja, u kom slučaju takva objašnjenja nikako ne smije tražiti preko delegata kao posrednika.

Članak 15.
Sjednice sudaca odvijaju se po članku 21. Kodeksa sudaca i delegata HMS-a.
Iznimno, radi kratkih, a relatino nevažnih, i operativnih odluka, sjednica se može odvijati i na samom borilištu pri čemu se treba voditi briga o maksimalnoj tajnosti, koju od organizatora mora zahtjevati glavni sudac samostalno ili preko delegata natjecanja.
Neovisno o tome gdje se i kako vodi sjednica, jedan od sudaca kojeg odaberu suci međusobno vodi zapisnik, a samu sjednicu vodi glavni sudac.

IV. GLOBALNE STAVKE OCJENJIVANJA

Članak 16.
Pri ocjenjivanju suci moraju u prvom redu voditi računa o redosljedu svojih odluka:
1) je li element, figura, korak, figura rada sa štapom, promjena formacije isl. (u danjem tekstu: element) dozvoljen, tj. da li je nastupio diskvalifikacijski element;
2) sankcionira li se element ili ne, a ako da zabilježiti negativan bod;
3) ocjeniti pojedine elemente kroz pozitivne ocjene;
4) oduzeti bodove za svaku sekundu manje ili više od propisane dužine trajanja izvođenja

Članak 17.
Suci odluke iz točke 1. i 2. stavka 1. članka 16. Sudačkog pravilnika donose za vrijeme izvođenja sastava, a točke 3. i 4. stavka 1. članka 16. Sudačkog pravilnika po izvršenom izvođenju sastava.
Suci si mogu parafirati pojedine elemente i vršiti zabilješke koje ne ulaze u službeni zapisnik ili ocjenjivačke lističe.

Članak 18.
Po izvođenju svakog sastava suci predaju ocjenjivačke listiće delegatu, koji ih parafira i vraća na sudačkoj sjednici gdje suci iste izračunavaju.
Sudački zapisnik objedinjuje sve podatke svih ocjenjivačkih listića svakog suca, kao i ostale podatke koji se u zapisnik navode a regulirani su pravilnicima HMS-a (uvjeti natjecanja, sudačke sjednice i dr.).

V. DISKVALIFIKACIJSKI ELEMENTI

Članak 19.
Suci moraju donjeti odluku o diskvalifikaciji ako:
- sastav nije sastavljen isključivo od djevojaka (čl. 2 Statuta);
- sastav ima formaciju sa manje od 9 ili više od 25 mažoretkinja (čl. 25 Natjecateljskog pravilnika), solo ima više od jedne mažoretkinje i par ima manje ili više od dvije mažoretkinje (čl. 45 Natjecateljskog prvavilnika);
- se u sastavu natječu mažoretkinje nekog drugog dobnog razreda, ili ako se u sastavu natječe više od 40% djevojaka iz susjednog dobnog razreda (čl. 25. Natjecateljskog pravilnika), osim u neformacijskim programima gdje svi natjecatelji moraju biti propisanog dobnog razreda, bez izuzetaka, a u protivnom slučaju se diskvalificiraju (čl. 45a Natjecateljskog pravilnika);
- se sastav koristi pomagalima koja nisu dozvoljena uključujući i više štapova od propisanog broja (3. i 4. stavak 30. članka Natjecateljskog pravailnika);
- se sastav koristi zabranjenim pokretima kao što su dizanje mažoretkinja, postavljanje glave u niži položaj tjela izuzev ruku, te ostale akrobatske figure, izuzev tehniciranja sa štapom (stavak 2. čl. 32. Natjecateljskog pravilnika);
- sastav ne želi plesati neki od plesnih izražaja (koreografirani program i/ili paradni defile);
- jedna ili više mažoretkinja u neformacijskom programu ne pleše istovremeno u formaciji (sastavu) istog tima i istog dobnog razreda, te u idnetičnoj odori (uniformi) u kojoj pleše u formaciji (sastavu) pri čemu se diskvalificira taj neformacijski program, a ne sastav (formacija).

VI. ELEMENTI KOJI SE NE OCJENJUJU I NE SANCIONIRAJU

Članak 20.
Ne sankcioniraju se slijedeći elementi:
- odstupanje predvodnice od sinkronizacije;
- tzv. “zrcalno plesanje” i pokreti promjena formacije definirani u članku 28. Natjecateljskog pravilnika;
- odstupanje od sinkronizacije ako je isto ukupno kraće od 50% cjelokupne koreografije i izvedeno prema pravilima odstupanja od sinkronizacije;
- istupanje iz ritmičke ujednačenosti ako je isto ukupno kraće od 25% cjelokupne koreografije i izvedeno prema pravilima odstupanja od rimičke ujednačenosti.
Svi elementi koji se ne sankcioniraju ne smatraju se greškom ni pod kojim uvjetom.

Članak 21.
Suci ne smiju ocjenjivati slijedeće elemente:
- pokreti predvodnice kojima određuje plesne figure, promjene formacija ili početak koreografije;
- paradni defile izvan ocjenjivačkog dijela od 100 metara staze za paradni defile;
- kretanje, formacija i izgled pratećeg orkestra;
- izvođenja prije prve i nakon druge pauze (gonga).

Članak 22.
Elementi iz članka 21. svrstavaju se u opći dojam i kao takvi se ocjenjuju u globalu. Ocjena općeg dojma samo je jedna od ocjena i ne pretpostavlja se ostalim elementima. Ocjena općeg dojma ne daje se za svaki pojedini element općeg dojam, nego za sve elemente zajedno i male je snage u ukupnoj ocjeni sastava.
Pod opći dojam spadaju još i:
- ljepota odora i samih mažoretkinja, sa posebnim osvrtom na predvodnicu;
- razlika u godinama i visini mažoretkinja;
- odabrana glazba (sama glazba, a ne uklopljenost koreografije u glazbu).

VII. KATEGORIZACIJA

Članak 23.
I. stupanj tehniciranja sa štapom su svi oni pokreti sa štapom u kojem se štap ne koristi dinamično već statično, t.j. to su one figure koje bi se umjesto sa štapom mogle izvoditi i sa nekim drugim rekvizitom ili čak i bez rekvizita (npr. držanje štapa u ruci, pomicanje statičnog štapa gore-dolje, na stranu, pomicanje ruke sa statičnim štapom i sl.).

Članak 24.
II. stupanj tehniciranja sa štapom su sve osnovne figure sa štapom a to su vodoravna vrtnja (“kuhanje”) ili okomita vrtnja (“osmica”), te sve varijacije ovih vrtnji sa jednom rukom (od tijela, ka tijelu, polovina osmice, u raznim smjerovima kao npr. gore-dolje i sl.).

Članak 25.
III. stupanj tehniciranja sa štapom su jednostavne figure, a to su:
• figure podržavanja okomite vrtnje ispred tijela tzv. “sunce” i to u svim kombinacijama (iza leđa, iznad glave, sa poluokretom)
• figure okomite vrtnje uz obilježavanje kružnice oko tijela tzv. “zvjezdica” i to u svim kombinacijama (osnovna, ubrzana, iza leđa, ispod noge u različitim varijacijama)
• figure kračeg i izuzetno jednostavnog lebdenja (kada štap nema kontakta ni sa kojim dijelom ruke neko vrijeme) pri čemu odbacivanjem i prihvačanje štapa mora biti izuzetno jednostavno.

Članak 26.
IV. stupanj tehniciranja sa štapom su srednjeteške figure, a to su:
• figure koje se izvode između prstiju i to vodoravno i okomito
• figure koje se izvode u kombinaciji sa nekim drugim dijelom tijela kao što su vrtnje oko natkoljenice, potkoljenice i gležnja, struka, preko leđa, oko vrata i ručnih zglobova, tzv. rolovi
• figure težih lebdenja štapa u kojima štap lebdi izuzetno visoko uz lagano odbacivanje i prihvačanje štapa
• figure težih lebdenja štapa u kojima štap lebdi kratko uz vrlo teško odbacivanje i/ili prihvačanje štapa (ispod noge, iza leđa, lebdenje sa okretima, iz piruete, kroz prste i dr.)
• figure lakših dobacivanja štapova (izmjene štapova između mažoretkinja pri čemu štap mora neko vrijeme lebdjeti) pri čemu štap leti kratko, a odbacivanje i prihvačanje štapa mora biti izuzetno jednostavno.

Članak 27.
V. stupanj tehniciranja sa štapom su vrlo teške figure, a to su:
• figure koje se izvode na dlanu i na jagodicama prstiju (bez podržavanja vrtnje nekim drugim dijelom tijela)
• figure ekstremnih lebdenja štapova pri čemu štap lebdi izuzetno visoko uz vrlo teško odbacivanje i/ili prihvačanje štapa
• figure težih dobacivanja štapova pri čemu štap leti izuzetno dugo uz lagano odbacivanje i/ili prihvačanje štapa
• figure težih dobacivanja štapova pri čemu štap lebdi kratko uz vrlo teška odbacivanja i/ili prihvačanja štapa
• figure “flipa” (konstatno podržavanje lebdeće rotacije preko palca)
• figure prelamanja u lebdenju dva štapa (kada jedna mažoretkinja baci dva štapa koji u svom letu mjenjaju i međusobno križaju pravac), ili kada se prilikom lebdenja štapa drugi štap prebaci u drugu ruku najmanje figurom III. stupnja tehniciranja sa štapom
• figure sa tri štapa (lebdenje tri štapa)
• figure “lansea” (lebdenje štapa iz rotacije preko palca - tzv. lebdeća modifikacija “flipa”).

Članak 28.
VI. stupanj tehniciranja sa štapom su ekstremno teške figure, a to su:
• figure ekstremno teških dobacivanja štapova pri čemu štap leti izuzetno visoko uz vrlo teška odbacivanja i/ili prihvačanja štapa (npr. lanse sa dva orketa)
• figure “flipa” pri čemu se drugom rukom istovremeno izvod najmanje figura II. stupanja tehniciranja sa štapom
• figure u kojima se štap konstantno rotira vratom, podlakticom i nadlakticom, a da pritom za vrijeme konstantne vrtnje nema nikakvih kontakata sa prtima, šakom ili nekim drugim dijelom tijela sa kojima je rotacija uobičajna.

Članak 29.
Figure tehniciranja sa štapom koje se izvode lijevom rukom kategoriziraju se u istom stupnju kao i da su rađene sa desnom rukom.
Figure tehniciranja sa štapom koje se izvode sa obije ruke ili se pri izvođenju sa jednom rukom istovremeno izvode i vrlo teški plesni koraci i/ili promjene formacija, te ukoliko su figure tehniciranja sa štapom izvedene ekstremno umješno i brzo (npr. vrtnja “osmice” od 8 obrtaja u sekundi, pri čemu je prosječno 4 obrtaja u sekundi) mogu se, prema ocjeni sudaca, kategorizirati za jedan stupanj više od propisane kategorizacije.

VIII OCJENJIVANJE

Članak 30.
Za umjetnički dojam dodjeljuje se maksimalno 30 bodova, pri čemu se ocjenuje:
• umjetnička vrijednost, ljepota, težina i originalnost koreografije (neovisno o samoj izvedbi iste);
• ljepota i težina, raznolikost i maštovitost, te originalnost plesnih koraka (neovisno o samoj izvedbi istoga);
• ljepota i težina promjena formacija, te raznolikost i maštovitost formacija i formacijskih figura (neovisno o samoj izvedbi istih);
• uklopljivost tehniciranja sa štapom (koji se posebno ocjenjuje) u ukupnu koreografiju;
• prilagođavanje i paset koreografije odabranoj melodiji i tempu.
Ocjena umjetničkog dojma odgovara na pitanje: “Koliko se meni sviđa koreografija, plesni koraci i promjene formacija pri čemu zanemarujem samu izvedbu?”

Članak 31.
Suci dodaju slijedeći broj pozitivnih bodova za sinkronizaciju, sukladno velićini stastava i to za:
• formacija od 09 do 12 mažoretkinja = 4 boda;
• formacija od 13 do 16 mažoretkinja = 6 bodova;
• formacija od 17 do 20 mažoretkinja = 8 bodova;
• formacija od 21 do 25 mažoretkinja = 10 bodova.
Istovremeno oduzimaju se bodovi za nedozvoljena odstupanja od sinkronizacije i ritma:
• teža i duža 2,9 do 1,1 boda
• teža i kraća – lakša i duža 1,0 do 0,6 boda
• lakša i kraća (manja odstupanja) 0,5 do 0,1 boda

Članak 32.
Za tehnički dojam dodjeljuje se još 0 do 30 bodova, pri čemu se ocjenjuje:
• ujednačenost stupovnog koraka;
• poravnatost redova i formacija, ujednačenost formacije i pravilna izmjena formacija te postavljanje formacijskih figura;
• tehnička izvedba plesnih koraka;
• držanje tijela i oblik figure plesačice (ne odnosi se na fizički izgled), te “komunikacija sa publikom”.
Ocjena tehničkog dojma odgovara na pitanje: “Kako je koreografija izvedena od pojedinačne mažoretkinje neovisno o tome sviđa li mi se koreografija ili ne, tj. neovisno o tome kakav umjetnički dojam imamo o koreografiji?”.

Članak 33.
Za tehniciranje sa štapom dodjeljuje se maksimalno 30 pozitivnih bodova i to na slijedeći način:
• izvode se pretežno figure I stupnja - 0 bodova
• izvode se pretežno figure II stupnja - 0 do 6 bodova
• izvode se pretežno figure III stupnja - 0 do 12 bodova
• izvode se pretežno figure IV stupnja - 6 do 18 bodova
• izvode se pretežno figure V stupnja - 12 do 24 bodova
• izvode se pretežno figure VI stupnja - 18 do 30 bodova
Pretežno izvođenje nekog stupnja pretpostavlja prosječno izvođenje tog stupnja, neovisno o tome je li formacija provremno izvodila figure višeg ili nižeg stupanja.
Osim umještnosti izvođenja figura sa štapom konačna ocjena tehniciranja sa štapom sadržava i različitost figura, brzinu i sigurnost tehniciranja sa štapom. U ovoj ocjeni zabranjeno je uzimati u obzir količinu padova štapa na zemlju, koji se posebno kažnjavaju.
Svaki doticaj štapa sa tlom smatra se padom štapa, osim ako je istovremeno bilo koji dio štapa u ruci mažoretkinje. Za svaki pad štapa oduzima se 0,5 bodova za neformacije i ako formacija ima od 9 do 12 mažoretkinja, 0,4 boda ako formacija ima 13 do 16 mažoretkinja, 0,3 boda ako formacija ima 17 do 20 mažoretkinja i 0,2 boda ako formacija ima 21 do 25 mažoretkinja.

Članak 34.
Za opći dojam moguće je dodjeliti od 0 do 10 pozitivna boda pri čemu se ocjenjuju ljepota odora, ljepota mažoretkinja, sa posebnim osvrtom na predvodnicu, razlika u godinama i visini mažoretkinja, odabrana glazba, pokreti predvodnice kojima određuje plesne figure, promjene formacija ili početak koreografije, prvih i posljednjih 10 metara paradnog defilea (samo za paradni defile), izvođenje prije prve i nakon druge pauze ili gonga (samo za koreografirani program), kretanje, formacije i izgled pratećeg orkestra. U koreografiranom programu zabranjeno je kretanje orkestra izvan mjesta označenog za isti.

Članak 35.
Za vrijeme cijelog ocjenjivanja odbijaju se slijedeći bodovi za ponavljanje elemenata u koregorafiji i paradnom defileu:
• istovjetnost koreografije i paradnog defilea 9,9 do 7,0 boda
• vrlo velika sličnost koreografije i pradnog defilea, t.j ponavljanje večeg djela koraka ili koreografije 6,9 do 5,0 boda
• bitna sličnost koreografije i paradnog defilea, t.j. ponavljanje velikog broja koraka ili djelova koreografije 4,9 do 0,1 boda
Ponavljanje dijela koreografije unutar jedne koreografske cjeline, ili djela paradnog defilea za vrijeme izvođenja svih 100 metara paradnog defilea kažnjava se od 2,9 do 1,0 boda po ponavljanju.
Ostali negativni bodovi koji se dodjeljuju sastavu su:
• svaka sekunda manje ili više od propisane dužine trajanja
0,3 boda po sekundi
• formacija nema predvodnicu 9,9 do 0,6 boda
• formacija nije odorirana 9,9 do 0,6 boda
• koreografija ili paradni defile se ne izvode na koračnicu ili neku drugu melodiju dozvoljenu za izvođenje a reguliranu člankom 35. Natjecateljskog pravilnika 9,9 do 0,6 boda
• nepozdravljanje sudaca prilikom ulaska i/ili izlaska formacije kod koreografiranog plesa 1,0 bod za svako nepozdravljanje

Članak 36.
Suma bodova su pozitivni bodovi od kojih se oduzimaju svi negativni bodovi. Ukoliko je suma bodova manja od 1 ispisuje se konačna suma od 1,0 bodova.
Najbolje je rangiran onaj sastav koji ima više bodova u sumi bodova iz stavka 1. ovog članka. Taj sastav dobija index 1. Slijedeće rangirani dobiva index 2, treći po broju bodova index 3. itd.
Nakon što se izračunaju indexi svakog suca za koreografiju i za paradni defile posebno svi indexi (dakle 2 po sucu) ubacuju se u tablicu skating sustava i izračunavaju po istome.

Članak 37.
Skating sustav definira se prema pravilniku EMA-e (European majorettes’ association), a ako pravilnik EMA-e nema definiran skating sustav uporablja se sustav skatinga prema IDSF-u (Interantional dance sport federation).

IX. OBVEZE SUDACA NAKON NATJECANJA

Članak 40.
Nakon natjecanja suci se povlače na vijećanje gdje prvo potvrđuju regularnost natjecanja.
Nakon potvrde regularnosti suci zbrajaju ocjene, izračunavaju skating sustav i izrađuju ljestvicu natjecatelja.
Po završetku vječanja suci su obvezni biti nazočni na proglašenju mjesta i pobjednika.

Članak 41.
Suci svoje zapisnike predaju delegatu nakon posljednjeg vijećanja, a prije proglašenja.
Delagat predaje sudačke zapisnike, svoj zapisnik i eventualne zaprimljene primjedbe Natjecateljskom odboru u roku od 7 dana od dana završetka natjecanja.
Suci moraju svoje eventualne prigovore uputiti Natjecateljskom odboru u roku od 7 dana od dana završetka natjecanja.
Natjecateljski odbor mora u roku slijedećih 90 dana verificirati natjecanje, i to pismenim putem. Rezultati natjecanja su službeni tek po verifikaciji Natjecateljskog odbora.

X. OSTALE ODREDBE

Članak 42.
Suci su obvezni pratiti regularnost prije, za vrijeme i nakon natjecanja.
O svim nepravilnostima svaki sudac ima pravo i obvezu najhitnije izvjestiti Natjecateljsko vijeće i to potpuno autonomno o drugim sucima, delegatu i/ili organizatoru.
Sudac je obvezan pratiti tijek daljnjeg postupka prema svom prigovoru, a u slučaju nezadovoljstva rješenjem Natjecateljskog vijeća, o istome pokrenuti postupak pred Nadzorno-stegovnim odborom, te izvjestiti Upravni odbor i Skupštinu HMS-a.

Članak 43.
Verifikacija Natjecateljskog odbora iz članka 41. je pravomoćna po donošenju, a nakon roka žalbe iz upute o pravnom lijeku i konačna.
Verifikacija se može poništiti u skladu sa Statutom i drugim aktima HMS-a.

u Zagrebu, 22. prosinca 2004.

predsjednik HMS-a
Branimir Radic Bilin

Do sada objavljeno:
Statut HMS-a (3.11.)
Poslovnik Skupstine HMS-a (3.11.)
Natjecateljski pravilnik HMS-a (5.11.)
Sudacki pravnilnik HMS-a (25.11.)
Kodeks sudaca i delegata HMS-a (17.11.)
Pravilnik o visinama naknada (3.11.)


Post je objavljen 25.11.2008. u 09:15 sati.