Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pumpkin3

Marketing

PUT POD NOGE MNOGE: Hum - najmanji grad na svijetu

Hum mi je ostao u sjećanju kao jedan od najdražih gradića u Istri koje sam kao mala tako rado i često posjećivala. Sada, nažalost, više nemam toliko vremena i zato sam se veoma obradovala kada sam dobila priliku ponovno posjetiti ovaj najmanji grad na svijetu smješten u meni najljepšoj regiji svijeta.
Bili smo presretni što smo potrefili idealan dan u ovo nepredvidljivo proljetno vrijeme, toplo je, sunčano sa laganim povjetarcem.

Središte glagoljaštva
Ulazimo kroz stara kamena gradska vrata koja svjedoče o tisućljetnom životu koji se ovdje odvijao. Na novijim vratima stoji natpis: Tom malom gradiću u pohode dođi, na kamenu tvrdu toplina vri. Doista, ovaj je gradić sagrađen na živoj stijeni.
Gradski trg je minijaturan: stotinjak metara dužine i tridesetak širine. Na njemu su skupljena sva obilježja renesansnog gradića. Stambene kuće građene su u tri uzastopna niza. Grad je imao kaštel u kojem je živio feudalac, bio je okružen zidovima i kulama, uz sam trg nalazila se gradska loža, župna crkva, zvonik kula, groblje s kapelom, razvijeni komunalni život… Imao je svoj statut, sve što čini jedan pravi grad. Eto, sve je tu kao na dlanu. Na tom malom prostoru stoljećima je trajao život, još od ilirskih vremena. Možemo ga pratiti po sačuvanim tragovima, posebno od doseljenja Slavena u 7. st i kasnije. U to je vrijeme služio kao jedna od obrambenih točaka bizantskog limesa stvorenog radi obrane od Avara.
Hum je jedno od najpoznatijih središte glagoljaštva. Dokaze nalazimo u brojnim glagoljaškim spomenicima u gradu i oko njega.

Gradić iz bajke
Kada ste već tu, bila bi grehota ne posjetiti i susjedna mjesta Roč i Kotle od kojih je ovo posljednje poznato po svojoj slavnoj vodenici koja je upravo nedavno obnovljena. Pokraj napuštenog sela protječe rijeka Mirna, padajući u slapovima preko stijena, dubeći u kamenu kotlaste udubine po kojima je selo i dobilo ime. Ugođaj je gotovo nestvaran – bjelina kamena i zeleni odsjaj vode, treperavo zelenilo obale i šum slapova, vodenica – upravo čudesno!
Do Roča se svakako prošetajte laganom uzbrdicom (samo 6 kilometara!) jer se duž cijelog puta proteže Aleja glagoljaša sa svojim spomenicima, klupicama i stolovima za odmor koji su uređeni u glagoljaškom stilu.
Roč je također jedno od najznačajnijih središta glagoljaštva. Zaštićen je kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Posebno su zanimljive dobro uščuvane i nedavno obnovljene gradske zidine sa 5 kula, dvoja gradska vrata, rimski lapidarij, tri crkve: sv. Antona, sv. Bartola i sv. Roka. Ne možemo se oteti dojmu da smo ušli u nekakav gradić iz bajke.
Sa Humšćine odlazimo puna srca, ispunjeni ljepotama gradića i pitoresknog krajolika. I već razmišljamo koji ćemo sljedeći krasni istarski gradić posjetiti. Nije nam lako jer izbor je zbilja velik.

Post je objavljen 24.11.2008. u 20:31 sati.