Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nkdobranovigrad

Marketing

Nikola Volović - igrač N.K. "DOBRA" - veterani, aktivan i izvan nogometnog igrališta

POVIJESNA BAŠTINA Uz obilježavanje dva stoljeća od izgradnje Lujzijane
Restauriran miljokaz u Prilišću


PRILIŠĆE – Kod miljokaza u Prilišću često zastaju strani turisti, čitaju napis o njegovoj povijesti i čude se kako nema turističke ponude vezane za taj kraj, pa im jedino preostaje vlastito fotografiranje toga povijesnog obilježja i jedinog sačuvanog putokaza na Lujzijani, nekad najmodernijoj cesti u Europi.

Za razliku od stranaca, domaći ljudi uglavnom ne cijene povijesne vrijednosti, pa su u proteklim desetljećima uspjeli uništiti i kamene ploče koje su bile postavljene na svakoj milji Lujzijane još prilikom izgradnje 1809. godine.

– Izgradnjom ove ceste od Rijeke do Netretića, za što su zaslužni general Filip Vukasović i zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac, taj kraj se gospodarski snažno razvio, a promijenio se i način života. Prilišće je tada bilo najveće mjesto na ovoj dionici Lujzijane sa gotovo tri tisuće stanovnika, a samo dvoje župljana je 1912. bilo nepismeno.

Sada je sve opustjelo, a župa ima tek oko tristo stanovnika – ispričao je Nikola Volović, predsjednik Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine Zora. Zaljubljenik u svoj rodni kraj, koji s ostalim članovima udruge ogromne napore ulaže kako bi se zaštitili kulturni i povijesni spomenici i vratio život u ovaj kraj u općini Netretić.
Prije nekoliko godina jedina sačuvana kamena ploča miljokaza postavljena je na današnje mjesto. Ove godine ulaganjem oko 60.000 kuna, u čemu su sudjelovali Općina Netretić i članovi Zore vlastitim radom, a uz stručnu potporu Konzervatorskog odjela, miljokaz je restauriran.

Obnovljen je kameni zid, izrađene klupe za odmorište zahvaljujući financijskoj potpori Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah iz Zagreba, pa će miljokaz dogodine dva stoljeća od izgradnje Lujzijane dočekati u novom ruhu, kako i dolikuje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



autor priloga: Večernji list

Post je objavljen 24.11.2008. u 20:09 sati.