Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oaza0mira

Marketing

Advent ili došašće ...

Image and video hosting by TinyPic

Dragi moji blogeri!!!!!!

Evo Vam par riječi o došašću. Znam da Vam nisam napisala ništa što Vi već ne znate, ali nekako imam potrebu spomenuti ovo važno vrijeme za nas kršćane. Neke djelove sam poskidala sa sličnih stranica, a neke sama dodala.

Došašće ili advent(lat. adventus) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine (osim kod istočnih vjernika, kojima počinje 1. rujna). Razdoblje pripremanja za proslavu Kristova rođenja prisutno je još od 567. godine i duboko ukorijenjeno u kršćanskoj tradiciji.
U došašću razmišljamo o Kristovu dolasku među ljude. Otuda i njegovo ime. Krist dolazi s određenim razlogom i poslanjem, a mi smo pozvani da u ovom razdoblju priprave na slavlje tog dolaska fokusiramo svu svoju pažnju na etičke i vjerske imperative kojima nas je On sam poučio dok je hodao ovom zemljom.
U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, predvladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije. Od 8. stoljeća, razdoblje došašća, počinjalo je 11. studenog na blagdan sv. Martina i bilo je strogo poput korizme. Kasnije je taj običaj, znatno ublažen, makar se i danas, razdoblje došašća gleda kao vrijeme suzdržavanja od velikih slavlja i gozbi. U došašću, izrađuje se i stavlja na stol, adventski vijenac sa četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću.

Eto dragi moji želim Vam svima da se u ovo prekrasno vrijeme što bolje pripremite za rođenje našeg Spasitelja, a On neka vas obilno blagoslovi ljubavlju i mirom!


Post je objavljen 24.11.2008. u 08:35 sati.